Blog 17. január 2020

Koho voliť kresťania?

Roland Wittner
Roland Wittner
"Už len niekoľko dní“
"Už len niekoľko dní“
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Roland Wittner

 Koho voliť kresťania?

Už len niekoľko dní“ - sa spievalo a spieva v jednej slovenskej piesni. A ono naozaj už iba zopár dní ostáva do volieb parlamentných na Slovensku. My – ĽUDIA – ideme voliť svojich zástupcov na tejto Zemi. Pripadá mi, že opätovne - ako už po stáročia, Slováci ako voly dajú sa zapriahnuť do záprahu...Budem sa snažiť písať neutrálne, ale priznávam, že som naklonený kresťanským myšlienkam v politike.

 

Kto sa ešte neprihlásil k národnému,kresťanskému a sociálnemu pilieru v deklarácii „preambulovej“ strany ( kam vlastne strana patrí), nech tak urobí čo najskôr :)

Pokúsim sa zamyslieť nad stranami, ktoré už tieto PILIERE deklarovali.

Bez poradia – dalo by sa podľa aktuálnych preferencií, dalo by sa podľa počtu rokov fungovania strán, atď...

 

KDH – dávať si na Čas čakaním na okamih, keď sa 2 – ka kandidátky „prekrúžkuje“ vo voľbách na 1.miesto a až potom môže nastať „stranícky puč“? ... môže ale nastať to, že už bude neskoro...A aj keby „stranícky puč“ prebehol už teraz pred parlamentnými voľbami, tak slovíčko ROZVOD pri mene potencionálneho nástupcu súčasného „predsedu“ bude svietiť istotne nie ako symbol kresťanstva na Slovensku. Možno tí zakladatelia KDH - predsedovia bývalí - by mohli a vedeli , pomôcť a poradiť...

 

– nakoniec ich prichýlila kandidátka strany OĽANO ...Bolo by zaujímavé prečítať si zoznam, na ktorom by boli vymenované strany politické, o podporu ktorých sa MUDr. Anna Záborská a Mgr. Richard Vašečka pokúšali a uchádzali... Vo výslednom efekte si Mgr. Igor Matovič spočítal, že sú to 1-2 % voličov a nevadili mu ani nagelované nechty MUDr. Anny Záborskej. Nedá sa mu uprieť kreativita marketingová politická a schopnosť matematicky uvažovať. Pozitívnym signálom je, že sa budú môcť poslanci OĽANO slobodne po voľbách pripojiť k BLOKU ZMENY na základe hodnôt kresťanských prevažujúcich – snáď Mgr. Branislav Škripek ustriehne ďalšie „smerovanie“ a budovanie strany.

 

KDŽP – po memorande prvom podpísanom s SNS, podpísala strana KDŽP memorandum druhé a jej členovia kandidujú do parlamentných volieb na kandidátke ĽSNS. Bol som členom KDŽP, preto z úcty k bývalému predsedovi strany, PhDr. Štefanovi Kuffovi, nehodnotím a nekomentujem.

 

SNS - „Za Boha a za Národ“, Andrej Hlinka – tradícia stáročná. Každá zo strán politických na Slovensku pláva svojou loďkou vo vodách Oceánu Svetového, kde vôkol nich ohromné LOĎE hliadkujú a vedú vojny vplyvové o tento Svet. Naše člnky Slovenské, by mali vidieť a vedieť, čo sa deje vo svete a ktoré lode momentálne Svetovému Oceánu velia napríklad. Po dnešnom (15.1.2020) príhovore V.V.Putina o stave Republiky, následnej demisii vlády pod vedením D.A.Medvedeva a rýchlom poverení nového premiéra zostavením novej vlády – oceňujem návštevu JUDr. Andreja Danka na Vianoce u ministra zahraničných vecí Ruskej federácie S.V.Lavrova.

Všetko, čo sa deje posledné dni, týždne, mesiace a roky vo Svetovom Oceáne, sa dá mimochodom sledovať dennodenne na www.kremlin.ru.

Dôležitou, z pohľadu rímokatolíka, sa mi javí prítomnosť jediného nečlena strany SNS na kandidátke.

Len tak hypoteticky – tejto strane, by podľa mňa nezaškodilo viac Mgr.art.,Ing.arch.Jaroslava Pašku „zviditeľniť“ a prezentovať.

 

VLASŤ – Pravoslávie Ježiša Krista slávi, Staro – Zákonníctvo HO prorokuje. V každej možnej vzniklej vláde po parlamentných voľbách, by som si vedel JUDr. Štefana Harabína predstaviť ako ministra spravodlivosti SR. Samozrejme očakávam odmietavé komentáre v diskusii na tento môj názor, ale treba dať do poriadku trošíčka Justíciu na Slovensku . Z tohto pohľadu som zvedavý, či bude čerstvo vykreovaný Ústavný súd SR konať nezávislo, podľa Ústavy SR, vo svojich rozhodnutiach. Myslím si, že záujmy Rusínov pravoslávnych na Slovensku viac JUDr. Štefan Harabín obháji ako MOST – HID. Možno by už nemal čakať s objasnením toho, kvôli čomu a kvôli komu, položil talár SUDCU a stal sa volebným lídrom strany VLASŤ.

 

SME RODINA – biznis model strany, ale aspoň polovičná podpora niekedy v hlasovaniach v parlamente - samozrejme v závislostí od momentálnej vnútropolitickej situácie. Ani žaba, ani rak. Salvini a LePenová už odleteli do HisTórie a nové vetry ešte nie sú asi pre vedenie strany dosť viditeľné a majú zmätok , na ktorú stranu brehu sa pridať – pripoja sa na stranu VÍŤAZA volieb nakoniec - je to iba môj subjektívny uhol pohľadu :) Bývalý kandidát na prezidenta SR, Bc. Milan Krajňák býva „posledným križiakom“ nazývaný, tak snáď sa pripojí „väčšia“ polovička zvolených poslancov k BLOKU ZMENY po voľbách.

 

SMER – momentálne má najviac členov strany spomedzi všetkých strán kandidujúcich do parlamentu a najväčší počet poslancov v parlamente súčasnom. Strana tiež čaká na to, podľa mňa , kto sa „prekrúžkuje“ nakoniec do parlamentu. To, že je niekto ľavičiar, nevylučuje jeho kresťanské morálne HODNOTY. Dovolím si tvrdiť, že voľby 29.2.2020 rozhodne to, koľko „zakrúžkovaných“ poslancov za SMER sa dostane do parlamentu v tzv.“Ficovej línii“ a koľko v tzv.“Pellegriniho línii“.

Skrz video posolstva doc. JUDr. Róberta Fica,CSc. k udalostiam v IRÁNE sa zdá, že opätovne pomaly preberá opraty v strane. Napadla mi paralela, že aj D.A.Medvedev dnes akceptoval zosadenie do pozície zástupcu V.V.Putina v pokoji a rešpekte. Možno by bolo dobré nečakať už s definovaním jasnej pozície 1. a 2. v strane SMER.

 

SAS,PS/SPOLU,ZA ĽUDÍ – nájdu sa tam aspoň dvaja - traja prípadní adepti na pristúpenie k BLOKU ZMENY?

 

Ospravedlňujem sa, ak som pozabudol na niektorú relevantnú politickú stranu.

 

Trošíčka na objasnenie - BLOK ZMENY - je to len taká FIKCIA... Čo by sa stalo, ak by po parlamentných voľbách vznikol nezávislý poslanecký klub, ktorý by bol zložený z poslancov naprieč celým politickým spektrom a poslanci by sa hlásili plne ku KRESŤANSKÉMU PILIERU? Bol by pri tvorení novej vlády SR na prvom mieste definovaný. Z hodnôt kresťanských predsa úplne prirodzene vyplýva aj pilier národný a sociálny.

 

Koho budem voliť som sa už rozhodol – neprezradím koho, ale opíšem, čo u mňa rozhodovalo pri výbere kandidátov.

Tieto voľby budú dôležité ako ešte nikdy predtým z pohľadu, kto sa „prekrúžkuje“ do parlamentu. Snažil som nájsť 4 Ľudí, ktorých zakrúžkujem. Bohužiaľ je tu obmedzenie v rozhodovaní, nakoľko ak sa mnou (Vami) vybraní kandidáti nedostanú do parlamentu, dostanú sa tam tí, ktorí sú na popredných miestach kandidátky strany, za ktorú kandidujú mnou (Vami) vybraní kandidáti.

Zvažoval som ako sú konzistentné názory kandidáta , či sú dlhoročne hodnotové a morálne ukotvený, či nemajú pošramotenú minulosť... Zvažoval som, ktorí kandidáti sa dostanú do parlamentu, ak sa tí, ktorých som si vybral, do parlamentu nedostanú.

Odporúčam vyskúšať si takýto výber kandidátov každému z Vás ešte pred samotným aktom vhodenia hlasovacieho lístka do volebnej urny. Aspoň dva týždne pred samotnými voľbami Vám odporúčam si vyskúšať tento proces výberu :)

Prečo? Lebo predpokladám, že pomaly začnú byť aktivované všetky nálože „informačné“, ktoré majú strany politické už minimálne od leta pripravené, na odpálenie. Očakávam ťažkotonážne výbuchy na obidvoch stranách politického spektra, porovnateľné s tým, ako keď Milan Kňažko „riešil“ VPN a JUDr.Vladimíra Mečiara,Dr.h.c v čase volebného moratória.

 

Myslím si, že keď kresťan dodržiava 10.Božích prikázaní, tak skrz 3.Božieho prikázania si postupne vytvorí názor a pomôže mu to vo výbere jeho kandidátov . Verím Cirkvi a jej pomoci skrz KBS.

 

Neukameňujte ma v diskusii prosím :) Je to môj osobný postoj k súčasnej kresťanskej politike na Slovensku a plne rešpektujem, že úplne každý Človek má ten pohľad iný – niekedy názorovo bližší mojím názorom, niekedy vzdialenejší. Nevylučuje to podľa mňa Podstatu, že Boha máme všetci len jedného - spoločného Boha všetci kresťania.

 

Edited 18.1.2020

 Práve som dočítal Pastiersky list biskupov Slovenska k parlamentným voľbám 2002 - prehoďme si kresťania už teraz na konci dvojku s nulkou a nech je pre nás tento Pastierský list aktuálny aj v roku 2020. Stojí za to si ho prečítať - odporúčam vrelo - 

https://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vyhlasenia/p/pastierske-listy-konferencie-biskupov-slovenska/c/pl-k-parlamentnym-volbam-2002

linky na Pastierské listy biskupov Slovenska k parlamentným voľbám v roku 2006 a 2010 :

https://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vyhlasenia/p/pastierske-listy-konferencie-biskupov-slovenska/c/pastiersky-list-k-parlamentnym-volbam-jun-2006

https://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vyhlasenia/p/pastierske-listy-konferencie-biskupov-slovenska/c/pastiersky-list-kbs-k-volbam-do-parlamentu-2010

 

Dobré v dobrom a v Pokoji a úcte.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0