Komentáre a názory 16. január 2020

Keď Andrej píše Robertovi

Eva Čobejová
Eva Čobejová
To, čo sa odohráva na pezinskom súde, je ako antická dráma. A tá zrejme strhla aj Andreja Kisku. Napísal dramatický list.
To, čo sa odohráva na pezinskom súde, je ako antická dráma. A tá zrejme strhla aj Andreja Kisku. Napísal dramatický list.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Eva Čobejová

Keď Andrej píše Robertovi
FOTO TASR – Martin Baumann

Priebeh súdneho procesu s Marianom Kočnerom a jeho družinou pripomína klasickú antickú tragédiu s jej osudovosťou, morálnymi dilemami a musíme dúfať, že aj záverečnou katarziou. Je to dráma strhujúca, ukazuje aj vyvoláva silné emócie.

A hoci stále vychádzajú na povrch dôležité nové informácie, nie sú už až také podstatné. Keď to človek sleduje a prežíva, už ho ani nezaujíma, či to zomelie ešte aj Mamojku alebo Bödöra. Na um mu schádzajú iné otázky.

Ako sa z človeka stane zrazu niekto, kto si privlastnil právo rozhodovať o živote iných ľudí? Nemá Marian Kočner žiadny pocit viny? Prečo Peter Tóth zradil priateľstvo? Naozaj dúfa v očistenie? Prečo jeden z najatých vrahov priznáva vinu a druhý ju odmieta? Prečo sa do zločinu zapojila Alena Zsuzsová? Pre peniaze? Z lásky a obdivu ku Kočnerovi? Komu a kedy majú rodičia zavraždených odpustiť?

Toto je už dráma o priateľstve, zrade, morálke, nenávisti, zločine, láske, odpustení. Tieto témy zasahujú aj ľudí, ktorí netušia nič o tom, ako funguje politika alebo kto je Mamojka či Bödör.

Ľudia sa pozerajú na Kočnera a rozmýšľajú: ja by som toto nikdy neurobil. Zdieľať

Keď som pred Vianocami robila rozhovor s psychiatrom Igorom Smelým, hovorili sme aj o tom, aký vplyv na ľudí má Kočnerova kauza. „Ovplyvňuje to iba určitý okruh ľudí a krátkodobo,“ povedal mi v rozhovore. Ale tiež povedal, že Kočner je dnes už morálna téma. „Ľudia sa pozerajú na Kočnera a rozmýšľajú: ja by som toto nikdy neurobil. Je to naozaj tak? To sme už na rovine morálneho usudzovania. Ľudia stále riešili morálne témy.“

Zdá sa, že atmosféra okolo pezinského súdneho pojednávania, ktorá prináša aj morálne témy, strhla Andreja Kisku. A prišiel so silným morálnym súdom.

Andrej Kiska napísal Robertovi Ficovi otvorený list. Jeho tón vybočuje z bežnej politickej prevádzky. Leitmotívom je zlo. Zlo, ktoré ovládlo našu krajinu a ktoré ovládlo aj Roberta Fica. „Vojdeš do dejín ako človek, ktorý umožnil zlu ovládnuť našu krajinu. Chcem ti otvorene povedať, že za 12 rokov vládnutia si mal všetky možnosti ho zastaviť. To zlo ovládlo aj teba, šíriš ho všade okolo.“

Silné slová, silné súdy, ale pointa je detinská – v závere končí Andrej Kiska s tykaním a Robertovi Ficovi vyká. A ešte spochybňuje, či má Robert Fico právo na odpustenie. No na odpustenie máme v spoločnosti oveľa kompetentnejších ľudí, ako je Andrej Kiska.

Nečakáme od Andreja Kisku vynášanie morálnych súdov nad Robertom Ficom. V úlohe morálneho sudcu nepôsobí dobre. Očakáva sa celkom iná pointa. Roberta Fica treba najprv poraziť politicky. Tomuto druhu porážky rozumie aj on, určite viac ako emotívne silným slovám o tom, ako ho moc zničila a ako šíri zlo.

Havel však nepísal Husákovi, že je zlom, nepoužíval také vypäté súdy.Zdieľať

Samozrejme, sú situácie, keď je otvorený list jedinou možnosťou a dobrou voľbou. Keď Václav Havel písal v roku 1975 otvorený list Gustávovi Husákovi, nemal inú možnosť. Zvolil formu listu, aby Gustáva Husáka a všetkých čitateľov listu upozornil na to, že spoločnosť „upadá do čoraz hlbšej krízy, do krízy vo všeličom nebezpečnejšej ako všetky, čo z našej modernej histórie pamätáme“. Havel však nepísal Husákovi, že je zlom, nepoužíval také vypäté súdy. Vyčítal Husákovi, že si zvolil pre seba najpohodlnejšiu, no pre spoločnosť najnebezpečnejšiu cestu a že svoju moc chráni aj za cenu prehlbovania duchovnej a mravnej krízy spoločnosti.

Opozícia dostala do rúk aj vďaka procesu s Kočnerom skvelé karty. Nikdy predtým nebola vládnuca strana pod takým tlakom ako teraz. O fungovaní moci sa aj vďaka súdu v Pezinku dozvedáme strašné veci. Ľudia teraz zúfalo potrebujú nádej. Opozícia má v rukách všetky tromfy, aby politicky porazila Ficovu garnitúru a ponúkla lepšiu alternatívu. A nemusí ani vynášať morálne súdy nad Robertom Ficom. On sa svojho súdu dočká tak ako my všetci. A niekedy je najhorším odsúdením zabudnutie a izolácia, aké zažíva Vladimír Mečiar.

Mimochodom, v tom rozhovore s psychiatrom Igorom Smelým môj respondent varoval pred moralizovaním. „Je rozdiel medzi moralizovaním a morálnym posudzovaním. Moralizovanie je určitý druh psychologického nátlaku či manipulácie, ktorými chceme druhých prinútiť, aby prijali naše videnie sveta. Ale manipulácia vyvolá často u odolnejších jedincov opak, vzburu,“ skonštatoval Igor Smelý.

 

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0