Blog 12. január 2020

Poslúchnime Richarda Sulíka

Robert  Puk
Robert Puk
Áno, Richard Sulík dal dobrý návod, koho a ako v tohoročných parlamentných voľbách voliť, akú stranu a akých ľudí.
Áno, Richard Sulík dal dobrý návod, koho a ako v tohoročných parlamentných voľbách voliť, akú stranu a akých ľudí.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Robert Puk

Na jednej z posledných tlačových konferencii, ktorú prenášala jedna zo súkromných televízií, povedal niečo v tom zmysle, že mnohí sme tu roky, niektorí dlhšie, niektorí kratšie, tak si prosím pozrite na googli, čo a ako sme kedy robili. Súhlasím, nepozerajme na nezmyselné a nesplniteľné sľuby, ktorými sa strany prezentujú na sociálnych sieťach médiách, ale počúvajme dobre, čo hovoria predstavitelia politických strán na oficiálnych tlačových konferenciách a diskusiách.

Vyberám niektoré výroky a sľuby a znovu musím trochu spomenúiť aj komunálnu politiku. V komunálnej politike je totiž desaťkrát viac špiny ako v tej parlamentnej. V komunálnej politike totiž nikdy obecným zastupiteľom nevadilo, že SDKÚ kandiduje s HZDS a Smerom, KDH so Smerom a mnoho podivných koalícii. Keď som sa na to pýtal zastupiteľov, či im to nevadí, povedali, že to je iné. Ale iný je len válov.

Takže späť k tým výrokom.

Na jednej strane politici hovoria, že máme nadbytok nemocníc na druhej strane chcú postaviť nové. Asi budú potrebovať developeri-sponzori politických strán lukratívne pozemky na ktorých stoja dnešné nemocnice.

Chcú postaviť desaťtisíce nových nájomných bytov. Úrad vlády ich nepostaví, môže ich postaviť len samospráva. Kde na to zoberie pozemky a peniaze síce nepovedali, ale dobre.

Pani, ktorej strana bola desať rokov pri moci, chce zabezpečiť aby bol dostatok zubárov a dostatok zdravotných zariadení pre ťažko postihnutých. Zubár je súkromný podnikateľ a keď bude chcieť svoju ambulanciu bude ju prevádzkovať kdekoľvek na svete, teda tam kde najviac zarobí. A tie zariadenia pre ťažko postihnutých? Záhadou je prečo jej vlády nepostavili za 10 rokov ani jedno takéto zariadenie.

S úžasom sledujem ekonomického odborníka z jednej zo strán o tom, že rozpočet, ktorý nastavil bývaly minister bol vlastne zle nastavený. Prax ukázala, že je to pravda. Kažimír sa chcel ukázať pekným a predložil vyrovnaný rozpočet a vyfabulované čísla, aby si do dôchodku zabezpečil mesačný plat viac ako 25 000 eur a keď odíde do penzie odstupné tak 2,5 milióna eur. Ekonomický stranícky expert však zabudol povedať, že Kažimíra do funkcie menoval jeho stranícky kolega a ešte mu poďakoval za vyrovnaný rozpočet.

Divím sa lídrovi jednej zo strán, ktorý hovorí, že vlaky zadarmo niekto a sú to daňoví poplatníci, nakoniec zaplatí. On však chce vlaky za 1 euro. Takže lístok, ktorý by v trhovom prostredí stál viac ako 1 euro, zaplatí kto? Nikto. Líder asi zoženie peniaze do štátneho rozpočtu na vykrytie tejto straty, ktorú teraz kritizuje, od strýka majiteľa švajčiarskej banky a dá mu ich ako darček do štátneho rozpočtu.

Ale keď sa chcete naozaj poriadne zasmiať pozrite si predvolebný program tej smiešnej bratislavskej postavičke, ktorá chodí po Bratislave prezlečená za kanárika či papagája. Jeho ekonomický expert, mimochodom v minulosti podnikajúci s privatizérom Vladimírom Póorom a slušne povedané nie veľmi úspešný podnikateľ nám napríklad chce okrem iného zabezpečiť desiatky tisíc kvalitných pracovných miest. Asi ho včera priviezli z Marsu. Lebo Slovensko v súčastnosti trápi pravý opak nedostatok zamestnancov. Skutočne si ten program pozrite aspoň zbežne. To čo vám sľubujú by nedokázala zabezpečiť ani rakúska, švajčiarska a nemecká vláda dohromady.

Viaceré vedenia strán nemajú ani poňatia čo robia ich kandidáti v regiónoch, od terorizovania slušných ľudí, ako obecní zastupitelia hlasovali, ktoré mafiánske podnikateľské skupiny zastupovali, koľko miliónov eur obecných peňazí ich bačovanie obyvateľov stálo.

Nikto mi však nepovedal, čo chcú robiť s tými tisíckami podnikateľov, ktorých sa stačí pozrieť na finačné uzávierky a ktorí dlžia milióny za tovar a služby, milióny na odvodoch do poisťovní. Lebo podnikatelia sú ich srdcová záležitosť. Nie drobní živnostníci, ktorí do veľkej miery živia tento štát a ktorým nikto nič neodpustí. Len len ten čo má s.r.o. môže všetko.

A zaujímavé by bolo pozorovať ako chcú zabezpečiť rakúske platy pre ošetrovateľov, zdravotné sestry, učiteľov, lekárov. 

Takže naozaj sa pozerajte kde a s kým tí ľudia v minulosti spolupracovali, kto ich vlastne dostal do funkcií, aké funkcie zastávali, s akými stranami kandidovali v minulosti, koľko strán popreskakovali, kto ich dostal do funkcií v komunálnej politike.

Znovu sa potvrdilo, že žiadna z politických strán nedokázala zostaviť kandidátku zo 150 ľudí bez toho, aby sa na viacerých z kandidátov nevyplavila špina z minulosti.  

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0