Aktuálne 04. január 2020

Pellegrini: Riešením na Blízkom východe sú rokovania, nie radikálne vyhlásenia

TASR
TASR
Podľa prezidentky je v súčasnej situácii dôležité, aby sa napätie na Blízkom východe ďalej nestupňovalo.
Podľa prezidentky je v súčasnej situácii dôležité, aby sa napätie na Blízkom východe ďalej nestupňovalo.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Pellegrini: Riešením na Blízkom východe sú rokovania, nie radikálne vyhlásenia
Prezidentka Zuzana Čaputová a predseda vlády Peter Pellegrini. FOTO TASR - Martin Baumann

Predseda vlády a prezidentka reagovali na slová predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS), ktorý okrem nich vyzval aj ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka k jasnému stanovisku, týkajúcemu sa útoku americkej armády, pri ktorom prišiel o život iránsky generálmajor Kásem Solejmání.

Premiér Peter Pellegrini poukázal na to, že riešenie na Blízkom východe neprinesú subjektívne vyhlásenia, ale snaha všetkých zainteresovaných znížiť napätie prostredníctvom rokovaní. Deeskalovať aktuálnu situáciu v regióne musí byť podľa neho snahou celého medzinárodného spoločenstva.

"Akékoľvek radikálne vyhlásenia vedúce k priamemu odsudzovaniu jednej zo strán neprispievajú k objektívnemu pohľadu na aktuálny stav konfliktu a výrazne narušujú zahranično-politickú kredibilitu SR v očiach jej spojencov," deklaroval Pellegrini.

Aj hlava štátu nabáda k uvážlivému hodnoteniu a komentovaniu udalostí. "Bolo by veľmi nevhodné a nijako by neprispelo k upokojeniu ani riešeniu, ak by sa táto téma na Slovensku spolitizovala a prípadne bola zneužitá v rámci prebiehajúcej predvolebnej kampane," upozornila. V súčasnej situácii je podľa nej dôležité, aby sa napätie na Blízkom východe nestupňovalo, pretože každé ďalšie použitie sily ešte viac zhorší nepokojnú atmosféru v celom regióne.  

Pellegrini sa pripojil k vyhláseniu slovenského rezortu diplomacie a odmietol postoj, ktorý zaujal predseda parlamentu Andrej Danko. Ten zdieľa názor ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, považujúceho americký útok v Bagdade za porušenie medzinárodného práva. 

Šéf parlamentu sa tiež obáva, že americký krok hazarduje so svetovým mierom a môže naň doplatiť aj Európa. Vyzval preto lídrov EÚ i Slovenska, aby Spojeným štátom jednotne ukázali svoj postoj. V súvislosti s útokom avizoval aj možnosť navrhnúť uznesenia NR SR, deklarujúce "odsúdenie takéhoto konania, ktoré je v rozpore s medzinárodným právom a ohrozuje bezpečnosť členských štátov EÚ".

V prípade ďalšej eskalácie napätia Danko avizoval záujem SNS otvoriť otázku stiahnutia slovenských vojakov z misie v regióne Blízkeho východu. V súvilsoti s touto otázkou premiér zdôraznil, že pre vládu SR je bezpečnosť príslušníkov Ozbrojených síl SR a slovenských občanov prvoradá a bude zohľadňovaná pri posudzovaní ďalšieho vývoja v Iraku.

Prezidentka Zuzana Čaputová uistila, že o aktuálnej situácii na Blízkom východe je priebežne informovaná. Zároveň očakáva, že spolu s príslušnými rezortami a v koordinácii so spojencami navrhnú ďalší postup s ohľadom na bezpečnosť príslušníkov ozbrojených síl, ktorí sa v Iraku nachádzajú v rámci výcvikovej misie NATO.

Iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního, veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, zabila pri leteckom útoku v piatok skoro ráno v irackom Bagdade americká armáda na rozkaz prezidenta USA Donalda Trumpa.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0