Blog 14. december 2019

sv. Katarína Sienská - Modlitby (Le Orazioni)

Gabriel Hunčaga
Gabriel Hunčaga
Jedno z hlavných diel sienskej mystičky z druhej polovice 14. storočia prináša na predvianočný knižný trh po prvýkrát v slovenskom preklade Vydavateľstvo Dominikáni
Jedno z hlavných diel sienskej mystičky z druhej polovice 14. storočia prináša na predvianočný knižný trh po prvýkrát v slovenskom preklade Vydavateľstvo Dominikáni
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Gabriel Hunčaga

sv. Katarína Sienská - Modlitby (Le Orazioni)

Tesne pred Vianocami sa na náš knižný trh dostáva vzácna kniha slovenského prekladu Modlitieb sv. Kataríny Sienskej. V roku 1970 ju spolu s Teréziou Avilskou vyhlásil Pavol VI. ako prvé ženy za učiteľky cirkvi. Sv. Katarína  je svojimi modlitbami inšpirátorkou takej spirituality, ktorá v sebe skrýva pôvab ženskej angažovanosti v spojitosti s presvedčivosťou a zápalom, akého sú vo veciach cirkvi niekedy schopné len zástupkyne nežného pohlavia. Historici prisudzujú sv. Kataríne viaceré dôležité charakteristické vlastnosti, spomedzi ktorých vynikajú vnútorný pokoj a čisté svedomie. Podľa Kataríny Sienskej sú dva druhy vnútorného pokoja: jeden, ktorý vzniká z poznania pravdy o sebe, a druhý, ktorý je nám daný zvonku a to Kristom. Prostredníctvom osobného obrátenia sa oba zjednocujú.

Modlitby sú vôbec prvým slovenským vydaním niektorého z hlavných diel tejto stigmatizovanej mystičky z Rehole kazateľov.  Dôvod, prečo Katarína písala či diktovala jej myšlienky bol ten istý ako dôvod jej života: všetko ponoriť do poznania, z ktorého sa zrodí láska. Práve tá nám podľa sienskej svätice dáva účasť na živote a videní Boha. Katarína koná tak, ako vidí, chápe a spoznáva. „Ak sa rozhliadam v tebe, vidím...“ (Modlitba VIII). Kontempláciou ako rozhľadňou v krajine, „vidí“, „pozoruje“, „skúma“ nezmerateľnú diaľku, kde všade siaha nekonečnosť lásky a blízkosť Boha. A v ňom vidí dôstojnosť a krásu človeka – „stvorenia obdarovaného rozumom“. A odtiaľ je už iba krok k tomu, čo bolo pre Katarínu zámerom jej teológie: aby sa táto pravda v človeku uskutočnila, v úplnom rozvinutí jeho ľudskosti skrze lásku. Takto sa jej učenie, alebo lepšie povedané mystika, stáva teologickou antropológiou. Prof. Giuliana Cavallini, editorka Kataríninho diela, ju preto výstižne nazýva doctrix humanitatis -  učiteľka ľudskosti.

Katarína v jej Modlitbách vystúpila až na vrchol kontemplácie a upiera v nich pohľad na pravdu nekonečnej Božej lásky k ľuďom, zjavenej v Kristovi Ježišovi, pričom si ustavične uvedomuje našu ľudskosť, ktorá sa konkrétne prejavuje v dejinách. Modlí sa v nich za jednotu cirkvi rozorvanej schizmou; za pápeža, „sladkého Krista na zemi“; za pastierov, ktorých vyzýva, aby slúžili Bohu kvôli Bohu a nie kvôli sebe samým; za kňazov, ktorých považuje za služobníkov slnka a krvi; za rehoľníkov, ktorých označuje ako „pozemských anjelov“; za laikov, ktorí sú povolaní spolupracovať na dobre cirkvi modlitbami, obetami, slzami lásky a dobrými skutkami; za vladárov, od ktorých požaduje, aby uvažovali o moci ako o veci „zapožičanej“ od Boha, a aby slúžili pre spoločné dobro spoločnosti a pre pokoj cirkvi.

Sv. Katarína v sienskom dialekte ospevuje svoje mystické zážitky, svoje dôverné spojenie s Kristom, svoju najvrúcnejšiu túžbu po Božej sláve a po spáse duší. S celou silou svojej osobnosti sa povznáša a modlí, ale v jej slovách sa zračí vôľa ťahať so sebou k nebeským výšinám celé ľudstvo a zapáliť ho láskou. Modlitby stojí za to vychutnať si bez unáhlenosti a v pokoji. Ich opätovným čítaním a tichým rozjímaním o pokladoch duchovnosti, ktoré nám Katarína darovala, tajomne poučená samotným Ježišom, je každý čitateľ zaangažovaný na ovocí jej svätosti. Iba takto zanechajú Modlitby v duši uzdravujúci odtlačok, ktorý sa nikdy nevymaže.

Budeme radi, ak si tento poklad dominikánskej teológie a mystiky v podaní sv. Kataríny Sienskej nájde svojich priaznivcov aj medzi čitateľmi na Slovensku. Ako pozvánku k rozjímaniu nad Modlitbami prinášame malý úryvok v podobe modlitby k Duchu Svätému. Kníhkupectvá knihu ponúkajú  v cene už od 8,53 EUR.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0