Blog 13. december 2019

Zjednotí Vladimír Palko kresťanskú demokraciu?

Lenka Nalevanková
Lenka Nalevanková
Alebo niekto s jeho krvnou skupinou. Budeme mať v budúcnosti možnosť voliť kresťanskú stranu ako autonómnu a navonok jednoznačnú, už povestnú, tretiu silu v spoločnosti? Dnes sú konzervatívni kresťania roztrúsení v KDH, v OĽaNO, v KÚ, v Za ľudí, v Smere, v SNS, v Sme rodina a asi aj vo všetkých ostatných stranách.
Alebo niekto s jeho krvnou skupinou. Budeme mať v budúcnosti možnosť voliť kresťanskú stranu ako autonómnu a navonok jednoznačnú, už povestnú, tretiu silu v spoločnosti? Dnes sú konzervatívni kresťania roztrúsení v KDH, v OĽaNO, v KÚ, v Za ľudí, v Smere, v SNS, v Sme rodina a asi aj vo všetkých ostatných stranách.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lenka Nalevanková

Zjednotí Vladimír Palko kresťanskú demokraciu?

Pár postrehov k dvom kandidátkam

Čo ste si všimli na kandidátke Matoviča ako prvé? Okrem neznámeho mena s hlasom hlásateľky a svetlými vlasmi obyčajnej ženy z východu. Na kandidátke OĽaNO, ani pri mene Anny Záborskej, ani pri ostatných kandidátoch KÚ nie je uvedená ich stranícka príslušnosť. Možno je to len chyba a ľuďom domov prídu hárky aj s tými údajmi, ktoré tam mne chýbajú. Možno som si len nevšimla nejaký zákon, ktorý takú informáciu na kandidátke zakazuje uvádzať.

Neviem či pri pohľade na kandidátku KDH nezažívam to biblické "A otvorili sa im oči". Niektoré mená prvej desiatky, ma privádzajú k spomienke na voľby predsedu po neúspechu v roku 2016, v KDH nebolo nikoho. Respektíve ktorá časť KDH nemala nikoho? Za zmienku celkom isto stojí aj pripomenutie si, že (už zvolenou) jednotkou na kandidátke KDH v eurovoľbách bol bývalý politik SDKÚ, nie dlhoročná politička KDH. Bude pravidlo tri krát a prestávka platiť v KDH aj po dvanástich rokoch? Dajú sa dohľadať významné osobnosti naprieč dejinami aj politickými, ktoré vo vyššom veku boli podstatným prínosom pre štát, spoločnosť, či komunitu, aj po dvadsiatich a viac rokoch práce bez prestávky. Vyspelé, aj kresťanské, komunity svojim "starcom" prejavujú úctu a učia sa od nich. Od staroveku do dnes. Po tom čo bol predsedom, ktorý hrá na výsledok, jeden kandidát prezentovaný ako vynikajúci na úrad prezidenta sa dalo čakať, že bude na kandidátke omnoho vyššie.

Čudné posolstvo predsedu KDH

Obhajovala som Hlinu, lebo sa mi videlo, že na neho útočia. A asi aj útočili. Lenže už nikto neútoči. Dopredu cez FB požiadal Matoviča, aby mu dal v nadchádzajúcej diskusii v STV pokoj. Matovič nie len, že mu dal pokoj, on ani len neprišiel. Splnil jeho požiadavku nad jeho očakávania a poslal mu do diskusie človeka, ktorý sa vyjadruje úplne inak ako Matovič, mohli by sme kľudne povedať, že tak ako si Hlina prial, slušne, kultivovane, s úctou k oponentovi. Potešil sa a poďakoval Matovičovi za darček? Vylúčil ho z diskusie, lebo nie je predseda. Fakticky sa to dá pochopiť, ale v kontexte nie len že ťažšie, ale vôbec.

Ak som sa pri tom ako hovoril o červovi v diskusii s Harabinom bavila, aj preto, lebo aj Harabin útočil. V pokojne atmosfére vybehnúť po Kotlebovi, aj po Kollárovi, ktorý tam ani nebol, ako po úchylakovi, by si nedovolil ani Kuffa voči najliberálnejšiemu liberálovi. Boris Kollár Hlinovi, počas inej, následnej, diskusie, do oči povedal, že stále hovorí o tom ako chce hovoriť o programe, len o tom programe nepovadal v podstate ešte nič. Hlina v každej diskusii hovorí tie isté frázy, bonmoty ako neokortex a amigdala, katedrála a kostolník, počujú trávu rásť,  armagedon, dph a hdp... Keď počúvam tie floskule kričí zo mňa, "Haló, je v tom KDH ešte niekto?, prípadne, "Prečo nie je Sulík konzervatívny katolík?" Hlina ma skrze diskusie privádza do frustrácie z kresťanskej politiky. Pýtam sa sama seba či potrebujeme v paralamente prvú desiatku z kandidátky KDH, veľa prolajferov sa tam asi nedostane, tak ako v eurovoľbách sa vybijú medzi sebou.

Kritika predsedu KDH

Liberálom sa súčasné KDH páči, tí ho voliť nebudú. Ľudia vyznávajúci konzervatívne a kresťanské hodnoty, vzhľadom k tomu, že jedinou viditeľnou tvárou KDH je slovne agresívny až vulgárny predseda, ktorý nekultivovane útočí na oponentov, nie len na ich názory, klamstvá, zločiny, či ideológie, je v príkrokom rozpore s predstavou kresťanského lídra. Z Hlinu kričí povrchnosť. Dôkazom sú dokolečka opakujúce sa metafory, z ktorých sa postupne stávajú trápne frázy. Sám robí to nad čím sa pohoršuje. Hovorí ako iní budú pôsobiť na neokortex či amikdalu a pôsobí na nich intenzívnejšie než ostatní. Nabáda Kisku do spolupráce s progresívcami, pričom je jasné, že ak sám tlačí kresťanských voličov do podpory ľudí ako je Štefanec či žiada od voličov KDH akceptáciu paktu o neútočení s progresívcami a napokon očakáva aj podoru seba ako slovene agresívneho a liberálmi akceptovaného a často i ospevovaného predsedu KDH, musí vedieť, že volič KDH stráca dôvod nehľadať alternatívu, ak nie jednoznačne konzervatívnu tak aspoň slušnejšiu a podobne liberálnu, Kiskovu stranu s výraznými konzervatívnymi osobnosťami, s pridanou hodnotou, či kresťanov na kandidátke OĽaNO. Tí voliči KDH, ktorým až tak na slušnosti, či demokracii nezáleží, ale oveľa viac na konzervatívnych hodnotách hoci aj totalitne presadzovaných, majú alternatív do bludu.

Alojz Hlina sa začína javiť ako výsmech kresťanskej demokracie. A nespôsobili to média, ani žiadni pekelní jazdci armagedonu, Hlina si za to môže sám. V diskusiách o sebe presvedčil. Mohlo by mu ísť aj o to, aby KDH volili aspoň jeho tradiční voliči, svojimi rečami žiadnych nových nezískava a skalných stráca. Hrať na istotu, že KDH je jediná kresťansko-demokratická strana a kresťansko-demokratických voličov od jej voľby neodradí nič, sa nemusí vyplatiť.
 

jedna pieseň: https://www.youtube.com/watch?v=BA_t4-MhapE

zdroj obrázka: http://pruzincan.blogspot.com/2011/04/dumbier-chopok.html

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0