Svet kresťanstva 13. december 2019

Evanjelici si zvolili nového biskupa východného dištriktu

Imrich Gazda
Imrich Gazda
V druhom kole volieb zvíťazil osobný tajomník súčasného biskupa Peter Mihoč. Dostal o stopäťdesiat hlasov viac ako farárka Katarína Hudáková
V druhom kole volieb zvíťazil osobný tajomník súčasného biskupa Peter Mihoč. Dostal o stopäťdesiat hlasov viac ako farárka Katarína Hudáková
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Evanjelici si zvolili nového biskupa východného dištriktu

V piatok popoludní sa v Prešove zišla sčítacia komisia, aby vyhodnotila výsledky volebných konventov, ktoré sa v cirkevných zboroch konali 24. novembra a 1. decembra. Výsledky následne vyhlásilo dištriktuálne presbyterstvo Východného dištriktu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV).

Z 9 126 odovzdaných hlasov získal kandidát Peter Mihoč, osobný tajomník súčasného biskupa Slavomíra Sabola, 4 390 hlasov. Ako druhá tak skončila farárka v Liptovskom Ondreji Katarína Hudáková, ktorá dostala 4 234 hlasov.

v prvom kole skončil tretí záujemca o pozíciu biskupa, vedúci biskupského úradu Dušan Cina.

Keďže Cirkevný ústavný zákon z roku 1993 stanovuje, že minimálny vek kandidáta na biskupa musí byť 40 rokov, novozvolený biskup splnil túto podmienku len tesne. V rovnakom veku bol zvolený aj jeho predchodca Sabol.

Volebné konventy sa v uplynulých týždňoch konali aj v Západnom dištrikte ECAV – veriaci volili novú dištriktuálnu dozorkyňu, ktorá vo vedení dištriktu zastupuje neordinovaných veriacich (laikov). Jedinou kandidátkou bola Renáta Vinczeová, ktorá túto funkciu vykonáva už v súčasnosti ako zástupkyňa dozorcu. Zasadnutie sčítacej komisie a dištriktuálneho presbyterstva, ktoré vyhlási výsledky volieb, je naplánované na 18. decembra.

Výsledky volieb biskupa Východného dištriktu aj dozorcu Západného dištriktu vstúpia do platnosti až po uplynutí 15-dňovej apelačnej doby, počas ktorej možno výsledky napadnúť. Ich funkčné obdobie trvá šesť rokov.

Voľby biskupa Východného dištriktu a dozorcu Západného dištriktu nadväzovali na minuloročné voľby generálneho biskupa a dozorcu, biskupa Západného dištriktu a dozorcu Východného dištriktu. Po ich skončení tak budú skompletizované predsedníctva oboch dištriktov.

Kto je Peter Mihoč

Narodil sa v roku 1978 vo Vranove nad Topľou. Po absolvovaní gymnázia v Prešove študoval v rokoch 1997 – 2002 na Evanjelickej bohosloveckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Po ordinácii pôsobil ako kaplán v Bardejove a farár v Liptovskom Hrádku-Dovalove. Od roku 2009 je tajomníkom biskupa Východného dištriktu ECAV Slavomíra Sabola. S manželkou Emíliou Mihočovou majú tri deti.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0