Blog 10. december 2019

Kto bojoval proti zvýšeniu dane z nehnuteľnosti v Bratislave?

Robert  Puk
Robert Puk
Pozrime sa do blízkej minulosti.
Pozrime sa do blízkej minulosti.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Robert Puk

V predchádzajúcom volebnom období, počas primátorovania Iva Nesrovnala, Bratislavčanov doslova rozzúrila správa, že magistrát ide zvyšovať dane z nehnuteľnosti. Bol to do veľkej miery spravodlivý hnev. Ľudia mali pocit, že vedenie magistrátu nerobí tak, ako sľubovalo pred voľbami. Bolo to po roku fungovania vtedajšieho, nového vedenia magistrátu. Začali vyskakovať problémy, o ktorých som popísal nejeden blog. Vtedy Nesrovnalovci a dnes Vallovci mi vyčítali, že prečo mu nedám viac času.

Vtedy niekedy vznikla aj petícia Za nezvyšovanie dane z nehnuteľnosti v Bratislave, teda vlastne dôrazné požiadanie, aby sa dane nezvyšovali. Inicioval ju Mgr. Rastislav Tešovič, vtedy aktivista, dnes mestský poslanec člen Tímu Vallo, PS-SPOLU. Mgr. Rastislav Tešovič je dnes jeden z tých, ktorý zvýšenie daní z nehnuteľnosti presadzujú. Okrem toho je tiež predseda Komisie finančnej stratégie a pre správu a podnikanie s majetkom mesta. Smutné na celom je to, že tá "nová politická kultúra", je vlastne klamstvo a neobjektívnosť. 

Vráťme sa k samotnému textu petície, starému 4 roky, pod ktorým je podpísaný práve Rastislav Tešovič: "Žiadame týmto Hlavné mesto Slovenskej republiky Bratislavu, osobitne jeho volené orgány mestské zastupiteľstvo a primátora Iva Nesrovnala, aby neschválil návrh všeobecne záväzného nariadenia, ktorým sa s účinnosťou od 1.1 2016 zvýši miestna daň z nehnuteľnosti.

Zvyšovanie miestnych daní nie je cesta. Domnievame sa, že Hlavné mesto Slovenskej republiky má dostatok rezerv vo svojom vlastnom hospodárení a v hospodárení mestských podnikov a organizácii. Efektívne hospodárenie hlavného mesta transparentné nakladanie s jeho majetkom a tiež rozumný urbanistický rozvoj Bratislavy poskytuje dostatok príležitostí pre získanie dodatočných zdrojov na plnenie jej samosprávnych funkcií."

Čo sa zmenilo? Teda, okrem vedenia mesta? Budú tvrdiť, že navine sú obedy zadarmo, snáď že je navine chodníková reforma (to ako sa magistrát staral o chodníky, radšej spomínať nebudem, hrôza!) a isto je na vine aj zlé hospodárenie v mestských akciových spoločnostiach. To naozaj aj je, ale dnes v dozorných radách týchto akciových spoločností sedia ľudia, ktorí sú tímovo spriaznení s primátorom Vallom, to sú tí, ktorí záporné hospodárske výsledky zapríčinili a sme to my, kto ich bude musieť zaplatiť.

Faktom je, že ľudia by ani tak neodmietali primerané zvyšovanie daní, keby neboli presvedčení, že peniaze sa nestrácajú v čiernej diere. Lebo zatiaľ to tak v Bratislave vyzerá. Primátor Vallo totiž na tento rok doslova ako balónik nafúkol mestský rozpočet o viac ako 100 miliónov eur. Pozrite si tohoročné investičné akcie - výsledok nula. Založil Metropolitný inšitút Bratislavy, ktorému dal na tento rok 1,5 milióna eur, až to vyzerá, že kamaráti potrebujú prácu. Výsledok trištvrteročnej práce? Hľadá sa riaditeľ.

V minulom volebnom období sa zaviedol poplatok za rozvoj, to znamená, že každý developer za výstavbu každého metra štvorcového zaplatí mestu 35 eur. To, že Bratislava sa zmenila na najväčšie stavenisko v Strednej Európe, je samozrejmý fakt. Na sociálnych sietach sa predbiehajú inzeráty: Buď kreatívny, chceme aby mesto komunikovallo; Poď vymýšlať pre Bratislavu. Ponúkaný plat 900 - 1150 eur. Na pracovné dohody sa prijalo na magistrát viac ako 300 ľudí.

A to už nespomínam, že dnešní Vallovci tak veľmi kritizovali v minulom období firmu, ktorá upratovala mesto. Vraj po novom to bude inak. Viete čo sa stalo? Práve s tou istou firmou podpísal primátor Vallo zmluvu za údržbu mesta na ďalšie štyri roky. Suma? 49 miliónov eurr. A to už ani nestoja za opätovnú zmienku všetky tie zmluvy, napríklad za poskytovanie právnych služieb za 90 000 eur pre kamaráta, samozrejme "transparentne" bez verejnej súťaže. To je len pár vecí, ktoré končia v tej čiernej diere. 

Prečo to spomínam? Plán B hovoril niečo iné: máme dostatok špičkových odborníkov, máme dva roky náskok, začneme so všetkým ihneď. Len plán zabudol napísať, kto tie plány bude realizovať. Samozrejme, všetko nejde hneď, ale tak veľmi by sme chceli vidieť aspoň nejaké výsledky, lebo pred očami sa nám stále krútia len tie oranžové bodky na Námestí SNP. Stačili by aj vysadné stromy, upratané a bezpečné mesto. 

Takže vo štvrtok bude mestské zastupiteľstvo a hlasovanie o zvyšovaní daní. Som zvedavý, kto ako bude hlasovať, ale to, kto sa opäť hlasovania zdrží, kto sa zľakne a schová sa v niektorej tej čiernej diere. 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0