Blog 09. december 2019

Kolobeh sériového kresťana

Matúš S. Babčan
Matúš S. Babčan
Máte pocit, že ste sa stali súčasťou automatizácie? Sem-tam sa pod vami chveje zem, vyzerá ako z gumy a pohybuje sa? Možno stojíte na montážnej linke. Pozrite sa radšej dohora a potom dodola. Oba pohľady sú totiž dôležité. Do zrkadla sa radšej vôbec nepozerajte – ak trpíte spektrofóbiou.
Máte pocit, že ste sa stali súčasťou automatizácie? Sem-tam sa pod vami chveje zem, vyzerá ako z gumy a pohybuje sa? Možno stojíte na montážnej linke. Pozrite sa radšej dohora a potom dodola. Oba pohľady sú totiž dôležité. Do zrkadla sa radšej vôbec nepozerajte – ak trpíte spektrofóbiou.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Matúš S. Babčan

Kolobeh sériového kresťana

1) Procidens aqua. Padajúca voda.

Voda padá z neba v kvapalnej forme. Ak nepoužijete kvalitný dáždnik, dopadne na vašu hlavu. Kvapky tu zastupujú nejaký kresťanský symbol: kostol, okolo ktorého prejdete; slová z Biblie (okrem „Potopy sveta“); alebo dokonca príklad z vášho blízkeho okolia – ak vám niekto pomôže a nečaká za to protislužbu. Alebo sa na vás zadarmo usmeje človek, čo vie spríjemniť váš všedný deň (pokiaľ nie ste presvedčení, že ide o psychopata či sériového vraha. Často ide o oboje, najmä uprostred nadobudnutej paranoje – to sa stáva bežne ku koncu roka.)

„Uf, tých prikázaní je veľa a sú náročné! A v Novom zákone je ich síce pomenej, ale aj vtedy sa každé z nich musí uplatniť aspoň na tisíc rôznych situácii. Moje nervy...“

2) Aqua in terra. Voda v zemi.

Dotyčný človek je premočený. Klepú sa mu zuby, ale cíti sa napodiv dobre. Je mu ľahko na duši, akoby zjedol čokoládu, ale bez toho prehĺtania nadbytočného cukru. Iný výraz by mohol byť aj „nasiaknutý Božím slovom“. Taký človek sa prechádza po mestách a dedinách a premýšľa nad dobrými skutkami. Niekedy aj nejaký ten skutok urobí. Zisťuje, že je to trochu strašidelné a príjemné naraz – musí nájsť odvahu, aby bol dobrý a až potom počúvať od ostatných slová chvály.

„Hoci sú tie prikázania náročné, dá sa podľa nich žiť, ak sa veľmi, ale naozaj veľmi premáham.“

3) Argutos aqua. Striekajúca voda.

Nejde tu o žiaden zvláštny úkaz. Na Islande ich je celá kopa. Sem-tam sa voda v zemi dostane pod veľký tlak, zohreje sa a vyletí nahor, až kamsi do vzduchu, čiže nad zem. A potom sa, logicky, vyparí. Kresťan je nervózny, má problémy, ale miesto toho, aby si poriadne zanadával, radšej sa usmeje, prehltne emócie a ide ďalej. Veď komu by sa chcelo chodiť každý deň na spoveď? Raz za čas sa, bohužiaľ, potlačený hnev a ignorovaná nespravodlivosť už nedá ďalej potláčať a ignorovať, a potom sa to stane. Kresťan si zanadáva, trošku na niekoho navrieska... a už s pokojom a chladnou hlavou ide do kostola na spoveď.

„No tak som zlyhal. Nie som predsa anjel.“

4) Expirare aqua. Vyparovanie vody.

Začína byť riadne horko a zvyšná voda v zemi, ktorú nevychrlil gejzír, sa tak či onak začína vyparovať. Voda stúpa do neba. Stráca sa v oblakoch, kde sa zhromažďuje, lenže ona sa zhromažďuje ďaleko od vás. Už dlho nepršalo, nestíhate a tak sa sem-tam stane, že niekoho prebodnete, napríklad pohľadom. Začínate byť nevraživý a mierne zlý, niekedy jednoducho zlý.

„Zdá sa, že to nie je v mojich silách, dočerta!“

5) Procidens aqua. Padajúca voda. / 666) Exclusa aqua. S výnimkou vody.

Tu sa buď vrátite na začiatok kolobehu a necháte sa poriadne opršať, alebo jednoducho vylúčite vodu zo svojho života. Stanete sa hriankou, suchárom, či suchým kresťanom, a prestanete chodiť do kostola. Zavítate tam len príležitostne – keď vám stará mama pohrozí jej vlastným infarktom.

„Šak tu už stojím, doprdele. Čo nevidíš, jaký som dobrý?!“

Ponúkam vám teda jeden typ na zamyslenie: Prestaňte byť sériovým kresťanom a staňte sa originálnym! A tiež nepoužívajte dáždnik.

(Dodatok *** pre mudrlantov, mudrcov a iných alchymistov. Ste v štádiu ľadovej vody, respektíve Ice aqua, pokiaľ si prechádzate neopísateľným obdobím kresťanského života, ktoré je skrátka neopísateľné, a preto sa nedostalo ani do tohto blogu.)

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0