Blog 09. december 2019

Bratislava sa stala extrémne nebezpečným mestom

Robert  Puk
Robert Puk
A má to niekoľko dôvodov, ktoré sú naviazané na seba.
A má to niekoľko dôvodov, ktoré sú naviazané na seba.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Robert Puk

Predovšetkým, je to absolútna arogancia zo strany štátnej polície, ktorá nielen, že dlhodobo falšuje tabuľky kriminality, pretože ten zlomok závažných trestných činov, o ktorých sa dozviete, vytiahnu na svetlo len médiá. Všimli ste si tabuľky, uvádza sa v nich len počet vrážd, ale nie počet zabití - a tu polícia veľmi rada prekvalifikováva tieto najťažšie zločiny. V nedávnej minulosti sa v mojom okolí stalo niekoľko najzávažnejších trestných činov, ani jeden nie je vyšetrený a ani o jednom verejnosť nebola informovaná. Máme pritom na jedného obyvateľa najviac policajtov v Európe. Len to by sa nesmeli vyvážať v autách a keď vidím permanentne zaparkované všetky služobné autá v ktorúkoľvek hodinu na dvoch policajných oddeleniach a tých ostatných vídavať pospávať v služobných autách pristavených na verejných parkoviskách. To asi nie je ten správny smer.

Ďalšou skutočnosťou je absolútne zlyhávanie mestskej polície, ktorej stav je oveľa horší ako pred rokom. Je ľudsky aj morálne poddmimenzovaná. Jej organizačná štruktúra nemá nič spoločné s modernou mestskou políciou. V mestskom rozpočte je vraj málo peňazí. No peňazí je dosť, len by sa mali efektívnejšie využívať. Už som to spomínal, tak ešte raz: Najvyšší kontrolný úrad SR konštatoval, že Bratislava veľmi neefektívne narába s verejnými financiami. Viete koľko peňazí ide na rôzne nezmyselné štúdie, ktoré sa aj tak nikdy nezrealizujú? Niekoľko násobne predražené verejné zákazky. A to nespomínam mestské akciové spoločnosti. Len za zlomok týchto rozkradnutých peňazí by mohla mať Bratislava nie súčastných približne 250 policajtov, ale 1000 a s raz takými platmi.

Ďaľšou vážnou príčinou obrovského nárastu kriminality sú tie húfy lacných pracovných síl, ktoré sa denno-denne doslova hrnú do hlavného mesta. Tejto jav je najvypuklejší posledných 5 rokov. Aj tu hrá svoju negatívnu úlohu samospráva. V rodinných domoch, bývalých kancelárskych budovách, súkromných bytoch vznikajú nelegálne ubytovne, ktoré obývajú ľudia, o ktorých neviete nič. Odkiaľ sú a čo tu robia, objavia sa a zmiznú. Vymenia sa. Majitelia neplatia dane z ubytovania, izby, v ktorých sa vystrieda za deň viacero ľudí, ponúkajú lacno. Práve kvôli takémuto negatívnemu javu a veľkému nárastu kriminality muselo nedávno zasadnúť aj mestské zastupúiteľstvo v Malackách. Kedy k situácii v Bratislave zasadne miestne alebo mestské zastupiteľstvo? 

Celé leto a aj babie leto, takmer každý deň a určite všetky víkendy posedávali 3 motorizované hliadky mestskej polície v naštartovaných autách so zažnutými svetlami hneď pri vstupe do brastislavského lesoparku. Strážili stromy? Tie sú dnes už aj tak vyrúbané. Chápem, aj Bratislavčania sú často arogantní voči zákazom vjazdu a vôbec akýmkoľkovek obmedzeniam svojho pohodlia. Ale prečo tam nonstop hliadkovala mestská polícia, zatiaľ čo na obchodnej ulici sa podružovali extrémisti, aby sa mohli vydať na lynč do okolitých ulíc? Ako to dopadlo, vieme. A to bolo rečí a sľubov, že Bratislava bude pod novým vedením magistrátu a s novou dizajnovou stanicou mestskej polície bezpečnejšia. No, nie je.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0