Aktuálne 06. december 2019

Pre požiar obvinili troch ľudí, statici navrhujú zbúrať vrchné poschodia

TASR Postoj
TASR Postoj
Záchranári so psami dnes prehľadali bytovku, nenašli nikoho.
Záchranári so psami dnes prehľadali bytovku, nenašli nikoho.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Pre požiar obvinili troch ľudí, statici navrhujú zbúrať vrchné poschodia
Zhorený bytový dom v Prešove 8. decembra 2019. FOTO TASR – František Iván

 

Čo sa stalo

K výbuchu plynu v prešovskej bytovke došlo v piatok okolo poludnia.
Úrady potvrdili sedem obetí a množstvo zranených, jedna osoba je nezvestná.
Ošetrených bolo 39 obyvateľov.
Na mieste boli desiatky hasičov a záchranárov.
Do Prešova dorazil aj premiér Peter Pellegrini, vláda vyčlenila pre mesto Prešov jeden milión eur pomoci.
Mesto Prešov zverejnilo číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých výbuchom. Číslo účtu je SK90 7500 0000 0040 0859 1229, k platbe treba uviesť variabilný symbol 6122019. Polícia zároveň varovala pred možným zneužitím výbuchu a falošnými účtami zbierky.
Hasiči v sobotu pred 7.00 ráno nahlásili likvidáciu požiaru. 
Polícia začala trestné stíhanie a zatkla podozrivé osoby zodpovedné za terénne práce, príčinu požiaru vyšetrujú.
V nedeľu polícia oznámila, že tri osoby obvinila z trestného činu všeobecného ohrozenia.


16.50 Najvyššie štyri podlažia 12-poschodového bytového domu na Mukačevskej ulici sú nestabilné a staticky nebezpečné. Podľa statikov je potrebné ich zbúrať.

„Vrchné poschodia sú staticky nestabilné, čiže to musí ísť dole. Visia tam panely zo steny, ktoré môžu kedykoľvek spadnúť, takže je to veľmi nebezpečné,“ uviedol v nedeľu po zasadnutí krízového štábu statik Jozef Polák.

Zvyšnú časť bytovky je podľa jeho slov za určitých technických riešení možné zachrániť. O ďalšom postupe však musí rozhodnúť krízový štáb. „Dole je to premočené, čo nám spôsobí mráz v tých stykoch..., je tam veľa otáznikov. Sú tam kubické metre vody naliate, takže je to komplikované,“ vysvetlil Polák.

Na otázku o údajnom praskaní, ktoré ľudia počuli zo spomínanej bytovky, statik Viliam Hrubovčák zo Slovenskej komory stavebných inžinierov odpovedal, že o tom nepočul.

„Preveríme, samozrejme, všetko, ale je také počasie, že ľad môže roztláčať isté veci,“ povedal Hrubovčák s tým, že skontrolovali tiež všetky bytové domy v okolí, avšak nenašli tam závažné statické poruchy.

O tom, kedy sa budú môcť ľudia vrátiť do okolitých bytových domov, je podľa Hrubovčáka predčasné hovoriť. „Ľudia sú do bytov púšťaní v sprievode policajtov, aby si pozreli stav svojho majetku a začali práce na oprave okien alebo čohokoľvek iného,“ vysvetlil Hrubovčák.

16.15 Po výbuchu plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove ostávajú v tamojšej nemocnici dvaja pacienti. TASR o tom informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove Renáta Cenková.

„Od nešťastnej udalosti ošetrili naši zdravotnícki zamestnanci 17 pacientov, medzi nimi aj jedného z hasičov. Našťastie išlo prevažne o ľahké poranenia,“ uviedla Cenková. Hospitalizovaná podľa nej zostáva jedna pacientka na oddelení úrazovej chirurgie a dieťa v sprievode matky na oddelení pediatrie. „Všetci sú mimo ohrozenia života. Jedného muža sme už z nemocnice prepustili,“ dodala Cenková.

Ako povedala, naďalej sú k dispozícii aj interné ambulancie, kam si chodia chronickí pacienti z dotknutej bytovky predpisovať potrebné lieky.

15.30 Polícia obvinila v súvislosti s výbuchom plynu troch ľudí z trestného činu všeobecného ohrozenia. Prokuratúre predložila podnet na ich väzobné stíhanie. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Igor Pavlik s tým, že vyšetrovanie stále prebieha.

14.00 Horskí záchranári v nedeľu so psami prehľadali ruiny prešovského bytového domu. V spolupráci s hasičmi sa zamerali na najviac poškodené 12. poschodie a priestory bývalého schodiska. Nenašli však nikoho. 

„Vzhľadom na závažné porušenie statiky budovy a s tým súvisiace riziko sa zasahujúci záchranári pohybovali po vysadení z plošiny najmä po obvode budovy. Do vnútorných priestorov objektu mohol vstúpiť len špeciálne vycvičený pes. Aj napriek úsiliu zúčastnených záchranárskych tímov sa nepodarilo v hornej časti nikoho nájsť,“ informujú záchranári s tým, že HZS vyjadruje úprimnú sústrasť všetkým pozostalým a taktiež oceňuje prácu všetkých záchranárskych zložiek.

13.55 Vláda vyčlenila pre mesto Prešov v súvislosti s piatkovým výbuchom plynu v bytovom dome milión eur. Ak bude mesto potrebovať ďalšie finančné prostriedky, vláda mu ich poskytne. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V Politike to potvrdil predseda vlády Peter Pellegrini.  

Vyčlenený milión je podľa Pellegriniho len začiatkom. „Primátorka má moje priame uistenie, že len čo budeme vidieť, že tie prostriedky nestačia a na riešenie situácie dlhodobejšie treba mestu ďalšie prostriedky, vláda je pripravená kedykoľvek túto sumu navýšiť o takú sumu, akú bude mesto Prešov potrebovať,“ poznamenal premiér. 

Podľa neho sa v Prešove takáto tragédia za posledných 50 rokov nestala. Tvrdí, že mesto a ani kraj nemôžu ostať osamote. „To sú také tragédie, čo musí dotyčné vedenie mesta riešiť aj s vládou, pretože to sami nezvládnu,“ povedal. 

Bytovka v sobotu 7. decembra. Foto: TASR – František Iván. 

13.00 Majitelia bytov vo vchodoch číslo 5, 9, 11 a 13 v bytovke na Mukačevskej ulici, ktoré boli v piatok poškodené následkom výbuchu plynu v susednom bytovom dome, si môžu ísť zabezpečiť svoje byty. Pomáhať im budú dobrovoľní hasiči.

Materiál ako fólie a lepiace pásky si môžu vyzdvihnúť v priestoroch Základnej školy na Mukačevskej ulici. Naďalej platí, že vstup do bytu musí byť za asistencie polície. Ako TASR informoval hovorca mesta Vladimír Tomek, robia sa všetky opatrenia, aby sa ľudia mohli natrvalo vrátiť do svojich bytov.

„Vlastníci poistených bytov musia nahlásiť svojej poisťovni škodovú udalosť. Vlastníci nepoistených bytov oznamujú škody svojmu správcovi. Pracovníci spoločnosti Spravbytkomfort, a. s., sú v priestoroch ZŠ na ulici Prostějovskej. Ak ľudia majú iného správcu, je nutné ho kontaktovať. Keď sa vlastníci dostanú do bytu, je potrebné urobiť fotodokumentáciu škôd,“ uviedol Tomek.

V priestoroch ZŠ na Prostějovskej ulici je ľuďom dotknutým tragickou udalosťou aj v nedeľu k dispozícii Centrum sústredeného sociálneho zabezpečenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a pracovníčky Mestského úradu v Prešove. Na mieste sú aj zástupcovia spoločnosti Spravbytkomfort, a. s., ktorí s ľuďmi riešia a vybavujú vzniknuté škody.

„Mesto Prešov opätovne prosí občanov dotknutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici, ktorí sa ešte neboli prihlásiť v ZŠ Prostějovská, aby tak urobili čo najskôr. V priestoroch školy im budú poskytnuté ďalšie informácie,“ dodal Tomek.

12.00 Pri liturgiách vo všetkých gréckokatolíckych chrámoch prešovského protopresbyterátu sa v nedeľu 15. decembra uskutoční mimoriadna finančná zbierka. Jej výťažok bude určený na pomoc postihnutým výbuchu plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove. V sobotu to na konci svätej liturgie v bazilike minor v Ľutine, ktorú obetoval za duše zomrelých pri nešťastnej udalosti, oznámil prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ.

Za prinavrátenie zdravia pre všetkých zranených a za pokoj, milosti a dary Svätého Ducha pre pozostalých a týmto nešťastím postihnutých sa pri svätej liturgii modlil dekan Gréckokatolíckej teologickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove Peter Šturák. Spolu s nimi koncelebrovalo takmer 20 kňazov.

„Verím, že veriaci v tomto predvianočnom čase budú myslieť na našich bratov a sestry, ktorí stratili svojich blízkych, prišli o strechu nad hlavou a možno v ich očiach je len beznádej. Buďme tí, ktorí im opätovne vlejú nádej do ich života, ukážme ochotné srdce, ktoré sa chce rozdať,“ vyzval veriacich arcibiskup Ján Babjak.

Zároveň apeloval na veriacich, aby aj naďalej vytrvávali v modlitbách za obete tohto nešťastia a v tomto predvianočnom čase Filipovky pamätali na zmysel pokánia v živote kresťana.

Pri záchranných prácach v zrútenom bytovom panelovom dome pomáhali aj členovia Horskej záchrannej služby so špeciálne vycvičenými psami na vyhľadávanie v ruinách. Na snímke dobrovoľný záchranár z Vysokých Tatier Štefan Strachan (vľavo) s nemeckým ovčiakom Zirom po návrate z vysokozdvižnej plošiny spolu s operátorom zariadenia a príslušníkom HaZZ. Prešov 6. decembra 2019. FOTO TASR – Vladimír Benko

SOBOTA: 

19.45 – Hasiči v sobotu večer ukončili zásah v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove.

Ako TASR informoval hovorca Krajského riaditeľsva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Peter Kovalík, miesto odovzdali kompetentným zástupcom mesta Prešov. V nedeľu 8. decembra sa pokúsia za pomoci psa Horskej záchrannej služby dohľadať poslednú nezvestnú osobu. „HaZZ bude naďalej pokračovať v činnosti a maximálnej súčinnosti na základe požiadaviek krízového štábu a policajného zboru,“ povedal Kovalík.

„Budeme potrebovať pomoc kynológov Horskej záchrannej služby, pretože vizuálna kontrola bytu nám neukázala výsledok. Nedá sa ísť dovnútra, ale každý jeden byt bol skontrolovaný cez okná fyzicky,“ uviedol po zasadnutí krízového štábu riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Ján Goliaš.

Ako povedal statik Jozef Polák, stav bytového domu, v ktorom došlo k výbuchu, je zlý. „Schodisko bolo po výbuchu zdeformované. Horné poschodia sú vo veľmi zlom statickom stave, pravdepodobne ju čaká asanácia. Je to najlepšie riešenie vzhľadom na danú situáciu. Horná časť je v zlom stave, takže niet čo zachraňovať,“ vysvetlil Polák.

„Viacero ľudí, hlavne zo spodných poschodí, tam má nejaké osobné veci a pýtali sa, či si ich nejakým spôsobom vedia vyzdvihnúť. Nikto teraz do tejto bytovky nemá prístup. Je potrebné zdôrazniť to, čo nám aj hasiči opakovali, aby si ľudia uvedomili, že aj predmety, ktoré tam ostali, nejaké doklady alebo niečo podobné sú väčšinou zatečené vodou, ktorou sa hasilo, a zamrzli. To znamená, že sú úplne znehodnotené,“ doplnil hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

Na otázku, čo bude ďalej s bytovým domom, odpovedal, že radnica čaká na vypracovanie odborných posudkov. „Zároveň prebiehajú zabezpečovacie práce. Až na základe toho bude môcť mesto v súčinnosti s krízovým štábom rozhodnúť o nejakom ďalšom postupe,“ uviedol Tomek.

V nedeľu budú podľa Tomeka v okolitých bytových domoch vykonávané plynové skúšky. „Od 9.00 h budú vykonávané vo vchodoch od čísla 15 po 25, všetky nepárne čísla. Je dobré, aby boli ľudia doma. Sú to ľudia, ktorí už sú vo svojich bytoch. Od 11.00 h sú pripravené plynové skúšky v bytovom dome číslo 5. Tam momentálne nikto nebýva, pretože je kompletne evakuovaný. Žiadame ľudí, aby sa zhromaždili pri bytovom dome, aby mohli byť plynové skúšky vykonané,“ dodal Tomek.

18.00 – Polícia zadržala v súvislosti s piatkovým (6. 12.) výbuchom plynu v bytovom dome v Prešove podozrivé osoby. Krajský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci všeobecného ohrozenia. Informuje o tom polícia na svojom profile na sociálnej sieti.

„V súvislosti s týmto skutkom boli zadržané podozrivé osoby zodpovedné za terénne práce, ktoré súvisia s tragickou udalosťou a sú predmetom ďalšieho vyšetrovania a následného znaleckého skúmania,“ poznamenala polícia. V súčasnosti prebiehajú zo strany záchranných zložiek úkony súvisiace s ochranou života, zdravia a majetku.

Viac informácií polícia poskytne, keď to dovolí situácia.

15.00 – Hasiči prehľadali všetky poschodia bytového domu na Mukačevskej ulici v Prešove, kde došlo v piatok k výbuchu plynu. Ako TASR informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Peter Kovalík, nenašli žiadne ďalšie obete.

„Podľa informácie od Policajného zboru SR a informácií, ktorými disponujeme, sa posledná nezvestná osoba nachádza na 12. poschodí, ktoré bolo najviac zasiahnuté detonáciou a následným intenzívnym požiarom. Aj napriek snahe hasiči nenašli nič,“ uviedol Kovalík s tým, že na spomínané poschodie majú hasiči sťažený prístup.

„Celkovo teda predpokladáme, že počet obetí na mieste nešťastia je osem, potvrdených a nájdených je sedem,“ povedal Kovalík.

Hasiči budú podľa jeho slov pokračovať v činnosti na základe požiadaviek krízového štábu a Policajného zboru SR.

14.30 – Mesto Prešov má už v pondelok dostať milión eur, ktorý sľúbil premiér Peter Pellegrini na pomoc po piatkovom výbuchu plynu v bytovke na Mukačevskej ulici. Rozhodla o tom vláda hlasovaním per rollam. Potvrdil to predseda vlády Pellegrini na tlačovej konferencii po rokovaní snemu Smeru-SD. Vláda je pripravená túto sumu v prípade potreby navýšiť.

„Podpísali sme súhlasné hlasovanie per rollam o uvoľnení toho prvého milióna, ktorý hneď v pondelok ráno bude prevedený na účet mesta Prešov. Považujem to za zálohu,“ uviedol Pellegrini. Peniaze pôjdu na zastabilizovanie budovy, kým sa nerozhodne o jej stave, a pre rodiny, ktoré pomoc potrebujú. Vláda je ďalej podľa premiéra pripravená mestu pomôcť aj pri dlhodobom riešení situácie.

13.50 – Koordináciu prác a pomoc ľuďom postihnutým piatkovým (6. 12.) výbuchom plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove poskytuje okrem záchranných zložiek aj tím neziskovej organizácie Modrý anjel.

„Spolupracujeme s krízovým riadením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré zriadilo na mieste Centrum sústredeného sociálneho zabezpečenia. Prichádzajú tu momentálne ľudia z evakuovaných budov. Ide o tri samostatne stojace a štyri vchody, takže hovoríme o niekoľkých stovkách bytov a ich obyvateľoch,“ uviedol pre TASR veliteľ tímu Modrého anjela Radovan Bránik.

S podobnou udalosťou sa na Slovensku počas svojej kariéry nestretol. „Včera (v piatok 6. 12., pozn. TASR) večer to pripomínalo naozaj bojovú zónu,“ povedal Bránik s tým, že v piatok (6. 12.) bol na mieste desaťčlenný tím, v sobotu sú ľuďom k dispozícii štyria.

„Tak ako pri ostatnej udalosti s hromadným postihnutím obyvateľstva sú tu policajní, hasičskí, vojenskí psychológovia a naši ľudia,“ povedal.

„Včera (v piatok 6. 12., pozn. TASR) sa evakuácia uskutočnila spôsobom, že ľudia mali pocit, že odchádzajú len na pár hodín alebo že sa budú môcť v sobotu vrátiť domov. V skutočnosti to potrvá určite dlhší čas vzhľadom na to, že viac ako 1000 okien je poškodených. Do tých bytov neprúdi elektrina ani plyn, takže nie sú obývateľné. Aj keď sa zavedie plyn a znovu spustí elektrina, tak budú musieť naprávať škody. Vo väčšine bytov, ktoré sú v blízkosti, sú značné škody, sú plné skla, rozbitého nábytku a do niektorých vleteli rôzne cudzie predmety z toho výbuchu,“ priblížil Bránik.

V Centre sústredeného sociálneho zabezpečenia v priestoroch Základnej školy na Prostějovskej ulici je ľuďom zasiahnutým tragédiou poskytované poradenstvo a materiálna pomoc.

Ján býval na ôsmom poschodí. Spolu s dcérou sa ho hasičom podarilo zachrániť. „Stáli sme na balkóne, kričali sme, aby išli hore, lebo tam bola pani a mala malé dieťa. Tých sa podarilo zachrániť, vyššie to bolo už horšie. Pozrieť som sa tam nebol, zvonku to vidím, keď idem autobusom. My sme takú drámu prežili už pred 40 rokmi, vtedy vyhoreli tri poschodia v bytovke. Ak sa bytovka bude dať opraviť, pokojne sa tam nasťahujem, prečo nie. Keď som nemal traumu predtým, pri tom ohni, tak ani teraz by som nemal,“ povedal obyvateľ bytovky.

V spomínanom centre pomáha i takmer 20 zamestnancov školy aj rodičia detí. Medzi nimi je i učiteľka Anna Bratková. „Pracujem tu, čiže my sme počuli výbuch. Bolo to strašné niečo. Deti sa začali hneď báť, že čo sa vlastne deje. Ja si myslím, že je našou povinnosťou, aby sme tým ľuďom pomohli, ako sa len dá,“ priblížila Bratková.

„Riešime pomoc pre deti, invalidov, ľudí so zdravotným postihnutím, starších obyvateľov, ako aj ďalších obyvateľov, ktorí sú bezprostredne postihnutí. Z krízového štábu vychádza pre nás úloha, aby sme ich kontaktovali, nadviazali súčinnosť a pokiaľ budú vybavovať pomoc, tak sme pripravení ju riešiť,“ uviedol Ján Hudák z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Videozáznam výbuchu z bezpečnostnej kamery z blízkej reštaurácie.

12.30 – Hasiči prehľadávajú jednotlivé podlažia bytového domu v Prešove, ktorý v piatok zničil výbuch plynu. Aktuálne sú prehľadané deviate až 11. podlažie. Na mieste sú i statici. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Peter Kovalík.

„Nižšie podlažia boli prehľadané už včera (v piatok 6. 12., pozn. TASR) od príjazdu prvých hasičov a počas evakuácie. Aktuálne prebieha prieskum 12 podlažia statikmi, ktorí zhodnotia možnosť vykonania prieskumu na tomto najviac poškodenom podlaží,“ uviedol Kovalík. V sobotu z bytového domu podľa jeho slov vyniesli tri obete, celkovo je ich sedem.

„Aktuálne je na mieste udalosti 12 zasahujúcich hasičov so štyrmi kusmi hasičskej techniky, z toho sú dva kusy výškovej techniky z Prešova a Košíc. Na mieste sú aj štyria príslušníci požiarnotechnického a expertízneho útvaru Prezídia HaZZ,“ dodal Kovalík.

10.20 – Piatkový výbuch plynu v prešovskej bytovke si vyžiadal sedem obetí, jedna osoba je nezvestná. Po zasadnutí krízového štábu to potvrdil riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Ján Goliaš.

„Momentálne hľadáme ešte posledných už asi nebohých s tým, že je nasadená výšková technika z dvoch strán. Jedna z hasičskej stanice v Prešove, druhá z Košíc. Momentálne tam pracuje 13 príslušníkov. Ďalšiu pomoc zatiaľ nepotrebujeme. Je pripravený tím na vyhľadávanie zavalených osôb, ale keďže budova nie je bezpečná, tak ho tam nepustíme. Podľa informácií vieme určite o jednej nezvestnej osobe,“ uviedol Goliaš s tým, že celkovo si výbuch plynu vyžiadal sedem obetí a jedna osoba je nezvestná.

Príčinu požiaru podľa jeho slov rieši vyšetrovací tím. „Určite bude súvisieť s prerábkou plynu,“ skonštatoval Goliaš. Ako povedal, prácu hasičom komplikovalo parkovanie áut na sídlisku. Rovnako boli problémom i stavebné úpravy v dotknutom bytovom dome.

„So stavebnými úpravami na bytovom dome v roku 2017 hasiči nesúhlasili. Boli tam porušené niektoré predpisy. Mohlo to spôsobiť pád schodiska, cez ktoré sme nemohli ľudí evakuovať,“ zdôraznil Goliaš.

Bytový dom je podľa jeho slov odsúdený na zánik. „Na mieste sú od piatka večera statici. Potrebujeme zhodiť minimálne jedno poschodie, ktoré ohrozuje ostatné bloky a uvidíme postupne, ako nízko budeme musieť ísť so zhadzovaním podlaží,“ vysvetlil riaditeľ krajských hasičov.

Podľa evidencie mesta malo v dotknutom bytovom dome bývať 96 ľudí. Celkovo bolo evakuovaných aj z okolitých bytoviek približne 220 ľudí. „Mestská polícia robí evidenciu všetkých ľudí, ktorí sa prišli fyzicky prihlásiť, že sú v poriadku a neboli v tom čase v bytovke. O niektorých sme nevedeli, niektorým sa nedalo dovolať, teda identifikovať, čo je s nimi. Niektorí, aj keď sú nahlásení, že tam bývajú, tak žijú inde, čiže toto všetko sú nejaké premenné alebo faktory, ktoré spôsobili, že stále nevieme povedať presné číslo,“ povedal hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek k celkovému počtu obyvateľov bytovky. Dotknutých ľudí vyzval, aby sa prišli prihlásiť na Základnú školu na Prostějovskej ulici v Prešove.

8.30 – Zásah hasičov pri požiari po piatkovom výbuchu v jednej z prešovských bytoviek prebiehal celú noc. Veliteľ zásahu nahlásil likvidáciu požiaru v sobotu pred 7.00 h ráno po jeho lokalizácii pred polnocou. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Peter Kovalík.

V sobotu od 8.00 h sa koná zasadnutie krízového štábu, na ktorom bude určený ďalší postup. Príčina vzniku požiaru je v štádiu vyšetrovania, doplnil Kovalík v správe pre médiá.

Foto – TASR/František Iván

20.30 – V súvislosti s piatkovým výbuchom dostane mesto Prešov z rezervy predsedu vlády SR milión eur. Po zasadnutí krízového štábu to oznámil premiér Peter Pellegrini.

„V pondelok (9. 12.) hneď ráno na základe nášho rozhodnutia príde na účet mesta Prešov prvý jeden milión eur, z ktorého mesto bude môcť sanovať všetky potrebné záležitosti. Zajtra (v sobotu 7. 12., pozn. TASR) urobím rozhodnutie o pridelení týchto prostriedkov z rezervy predsedu vlády. Už som telefonoval s ministerstvom financií, aby peniaze naozaj v pondelok na účte mesta Prešov boli. Mesto nemá rezervné fondy, ktoré môže použiť. Peniaze budú použité primárne na zastabilizovanie budovy do toho momentu, kým sa nerozhodne o jej definitívnom konci alebo oprave,“ uviedol Pellegrini.

Podľa jeho slov primátorka Prešova Andrea Turčanová bude môcť z týchto peňazí sanovať aj primárne finančné potreby rodín, ktoré sa budú sa musieť vyrovnať so stratou svojho majetku.

„Zatiaľ nápor na pomoc nie je veľký, ale zdá sa nám, že je to skôr spôsobené tým, že ľudia ešte v šoku odišli k svojim rodinám a blízkym, domnievajúc sa, že zajtra sa budú môcť v pokoji vrátiť do svojich bytov. Žiaľ, pravdepodobne to nebude možné a do bytovky ešte dlhý čas nebude môcť nikto vstúpiť. Aj samotným hasičom zajtra na prehľadávanie niektorých častí bude musieť dať povolenie statik,“ povedal Pellegrini a upozornil, že na zbierku po výbuchu zriadilo účet jedine mesto Prešov, ktoré je uvedené na jeho webstránke.

Ako uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, ubytovanie, ktoré zabezpečilo mesto, využili zatiaľ iba štyria ľudia. Vyzvala tiež ľudí, ktorí bývajú v evakuovaných bytoch, aby sa v sobotu (7.12.), ideálne o 9.00 h hodine, dostavili do budovy Základnej školy na ulici Prostějovskej, kde im budú poskytnuté ďalšie informácie.

20.00 – Polícia varuje pred možným zneužitím prešovského tragického výbuchu v paneláku. Upozorňuje na to, že po sociálnych sieťach sa šíria čísla "zaručene" transparentných účtov.

Mesto Prešov zverejnilo číslo transparentného účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť. Číslo je SK90 7500 0000 0040 0859 1229. K platbe treba uviesť variabilný symbol 6122019. Oficiálnu zbierku podporila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Zriadená je aj linka krízového centra 051 3100 101. Linka je určená pre ľudí, ktorí sa ocitli v núdzi v súvislosti s výbuchom plynu na Mukačevskej ulici.

19.30 – Polícia začala v súvislosti s piatkovým výbuchom plynu v Prešove trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Igor Pavlik.

„Išlo o rozsiahly výbuch, ktorý poškodil celý panelák, okolité domy i autá. Na mieste zasahujú všetky záchranné zložky. Zasiahnutý panelák je neobývateľný, ľudia boli evakuovaní. Prípad vyšetruje krajský vyšetrovateľ, ktorý v prípade začal trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Počet ľudí, ktorých táto udalosť ovplyvnila, zasiahla či sa ich priamo dotkla, zatiaľ nie je presne známy,“ uviedol Pavlik. Ako povedal, udalosť negatívne ovplyvnila aj situáciu v prešovskej doprave.

„Polícia dopravu riadi, aby všetky záchranné zložky mali voľný prístup na miesto nešťastia. Zasahujúce zložky sú neustále na mieste nešťastia a v maximálne možnej miere sa snažia eliminovať negatívne dôsledky tejto tragédie,“ skonštatoval Pavlik s tým, že polícia zabezpečuje miesto udalosti vrátane širšieho okolia s cieľom ochrany života, zdravia a ochrany majetku občanov.

18.55 – Počet obetí piatkového výbuchu v jednej z prešovských bytoviek nemusí byť konečný. Podľa premiéra Petra Pellegriniho počet nie je možné povedať, keďže na viacerých poschodiach ešte stále horí a hasiči sa tam nemôžu dostať. Pripustil, že počet obetí, ktorých je aktuálne päť, sa môže zvýšiť.

„Obrovským problémom je skolabované schodisko v celom paneláku. Hasiči nemajú inú cestu, iba zvonku sa dostať do bytov, a preto, žiaľ, dnes nemôže nikto z nás v túto hodinu a chvíľu povedať konečné číslo tých, ktorí mohli prísť o život pri tejto veľkej tragédii,“ povedal na mieste výbuchu Pellegrini. Pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť. Podľa jeho slov ide o jedno z najväčších nešťastí takéhoto typu za posledné desaťročia.

Okrem zatiaľ piatich potvrdených obetí si výbuch vyžiadal ošetrenie 39 osôb. Deväť z nich transportovali záchranári do prešovskej nemocnice, štyroch následne hospitalizovali, priblížila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. „Ani jeden nie je v ohrození života,“ doplnila.

Premiér sa spolu s viacerými ministrami zúčastní na zasadnutí krízového štábu o 19. hodine. Deklaroval, že vláda pomôže mestu Prešov a dotknutým ľuďom. Na mieste stále zasahujú všetky bezpečnostné a záchranné zložky aj armáda. Svoje domovy museli opustiť aj obyvatelia viacerých okolitých domov.

Niekoľko ohnísk v zasiahnutom objekte sa už hasičom podľa Prezídia Hasičského a záchranného zboru podarilo dostať pod kontrolu, ostatné stále lokalizujú. „K úplnému zhoreniu priestorov došlo na najvyšších štyroch podlažiach. Hasebné práce pokračujú z exteriéru z výškovej techniky, ktorú hasiči pravidelne presúvajú,“ napísali hasiči na sociálnej sieti.


Foto – TASR/František Iván

18.50 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová ponúkla pomoc rodinám postihnutým nešťastím v Prešove. Okrem toho tiež podporila oficiálnu zbierku sumou 5 000 eur. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

„Po konzultáciách s prezidentskou kanceláriou a po overení jej možností som ponúkla rodinám, ktoré pri nešťastí v Prešove prišli o strechu nad hlavou, pomoc. Niekoľko rodín môže bývať cez vianočné sviatky, a podľa vlastnej potreby aj dlhšie, v ubytovacom zariadení prezidentskej kancelárie v Tatranskej Javorine,“ poznamenala prezidentka. Oceňuje vlnu solidarity, ktorá ukázala, že sa Slováci v ťažkých chvíľach vedia zomknúť a pomôcť si navzájom. Ako dodala, po telefonáte s primátorkou Prešova Andreou Turčanovou a s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) víta iniciatívu, aby vláda vyčlenila ďalšie finančné prostriedky do rozpočtu mesta.

Prezidentka uviedla, že ju zarmútila správa o tragédii v Prešove. „Myšlienkami som so všetkými, ktorí sa teraz budú musieť vyrovnať s jej následkami a stratou najbližších. Pozostalým vyjadrujem hlbokú úprimnú sústrasť,“ uviedla prezidentka. Verí, že všetci, ktorí to potrebujú, dostanú adekvátnu pomoc. Poďakovala sa hasičom a ďalším záchranným zložkám za úsilie, ktoré venujú zraneným a tomu, aby predišli ohrozeniu ďalších životov, zdravia aj majetku ľudí.

18.20 – Likvidačné práce po výbuchu v bytovom dome v Prešove budú pokračovať do ranných hodín. Informovala o tom ministerka vnútra Denisa Saková na sociálnej sieti.

„Na mieste tragickej udalosti momentálne pokračujú likvidačné práce pomocou výškovej techniky. Na mieste zasahovalo 83 profesionálnych a 26 dobrovoľných hasičov, záchranná zdravotná služba, polícia, ozbrojené sily a mestská polícia,“ uviedla šéfka rezortu vnútra.

Na území mesta bol zriadený aj krízový štáb, ktorý rieši potreby poskytnutia náhradného ubytovania, stravovania a logistického zabezpečenia.

„Na miestach určených na sústredenie obyvateľov postihnutých touto tragickou udalosťou pomáhajú aj psychológovia Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru a Ozbrojených síl SR,“ dodala Saková.

17.25 – Hasiči pokračujú v hasiacich prácach po výbuchu plynu v jednej z prešovských bytoviek pomocou výškovej techniky. „Všetky byty do ôsmeho poschodia boli prehľadané bez nálezu ďalších osôb,“ informuje o tom Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) na sociálnej sieti. Do Prešova už dorazil premiér Peter Pellegrini.

Na mieste sa pre prípad potreby nachádza aj tím MUSAR na vyhľadávanie osôb zo závalov. Plánuje sa tiež prehľadávanie okolitých bytových domov, ktoré mohla zasiahnuť tlaková vlna a momentálne sú bez prívodu elektriny a plynu.

Hasiči môžu s ohňom bojovať už len z vonkajších priestorov. Statici označili vrchné tri poschodia za nestabilné.

Mesto pre dotknutých obyvateľov zabezpečilo náhradné bývanie v internátoch a v okolitých voľných kapacitách miestnych penziónov a hotelov. Polícia zase informovala o tom, že pre vlastníkov zničených bytov a ďalšie obete tragédie poskytuje 200 lôžok v policajnej škole a ubytovni na Popradskej ulici v Košiciach.

Mesto Prešov zverejnilo číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici. Číslo transparentného účtu je SK90 7500 0000 0040 0859 1229. K platbe treba uviesť variabilný symbol 6122019.


Hasiči zasahujú v horiacom bytovom dome v Prešove aj po zotmení. Foto – TASR/František Iván

16.10 – Bytový dom v Prešove, v ktorom vybuchol plyn, spadnúť nemôže. Dôvodom sú železobetónové panely, z ktorých je bytovka postavená. Myslí si to odborník na panelové konštrukcie zo Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity Andrej Bartók.

„Podľa mňa to spadnúť nemôže, lebo tie paneláky sú takzvané krabicové konštrukcie. Panely sú tam kolmo na seba a je ich tam veľa na sebe,“ vysvetlil pre TASR Bartók. Dodal, že budova je i pomerne vysoká, aj keď účinky požiaru znižujú pevnosť betónu, neovplyvní to podlažia, ktoré sa nachádzajú pod miestom výbuchu.

Na jednej strane sú podľa neho panelové steny výhodou, lebo sa celá budova nezrúti. Na strane druhej, keby bola aspoň jedna stena murovaná, stenu by vystrelilo pri výbuchu von. „Nemalo by to taký dosah ako teraz. Keď je kotolňa v byte, tak jedna stena musí byť výbuchová, že keď vybuchne kotol, tak stena vyletí von a nenarobí to takú škodu,“ poznamenal.

Keď bytovka dohorí, bude sa musieť spraviť jej diagnostika, rekonštrukcia alebo odstránenie horných poschodí. Statiku by to od poschodia nižšie nemalo ovplyvniť, uviedol odborník. Podotkol tiež, že do nových bytoviek sa už plyn z bezpečnostných dôvodov nezavádza.

15.50 – Gréckokatolícky prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak bude v sobotu sláviť v bazilike minor v Ľutine svätú liturgiu za obete piatkového nešťastia v Prešove. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej archieparchie Gréckokatolíckeho arcibiskupstva v Prešove Michal Pavlišinovič.

Babjak vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým, pričom v modlitbách pamätá na zomrelých a modlí sa aj za skoré uzdravenie zranených. „Keďže sa vraciam zo zahraničia do Prešova, so všetkými, ktorých sa táto udalosť dotkla, som zjednotený v modlitbách a na miesto nešťastia som vyslal kňazov z miestnej farnosti, aby boli všetkým k dispozícii,“ reagoval na tragédiu. 

Pravoslávny arcibiskup prešovský a metropolita českých krajín a Slovenska Rastislav vyslovil úprimnú sústrasť pozostalým po výbuchu v bytovom dome v Prešove. TASR o tom informovali z tlačového oddelenia Úradu Prešovskej pravoslávnej eparchie v Prešove.

„Vo svojich modlitbách prosím Boha, aby prijal duše zosnulých, utešil žiaľ pozostalých a daroval skoré uzdravenie zraneným,“ poznamenal. Zároveň vyjadril nádej, že nielen svetskí a cirkevní predstavitelia mesta Prešov, ale i všetci jeho obyvatelia v rámci svojich možností poskytnú pomoc tým, ktorých sa piatková nešťastná udalosť dotkla.

15:45 Hasiči momentálne presúvajú výškovú techniku na druhú stranu budovy pre efektívnejšiu hasebnú činnosť.

Informujú o tom na sociálnej sieti.

Z dôvodu, že statici označili najvrchnejšie tri poschodia za nestabilné, vnútorné priestory opúšťajú všetci zasahujúci hasiči. Hasebné práce budú pokračovať z vonkajších priestorov. Z objektu bolo evakuovaných 34 osôb, ošetrených bolo doposiaľ 39 obyvateľov bytového domu.

15:42 Na mieste výbuchu bytového domu v Prešove pomáhajú aj príslušníci 2. mechanizovanej brigády v Prešove. Ozbrojené sily vyčlenili na zásah aj šesť vrtuľníkov UH-60M Black Hawk a jeden vrtuľník leteckej a záchrannej a pátracej služby z Vrtuľníkového krídla Prešov.

TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

„K dispozícii je tiež ubytovanie pre 55 osôb na ubytovni v Prešove a 80 poľných lôžok v telocvični. Pripravené sú aj lôžka vo Vojenskej nemocnici v Ružomberku. Všetky ďalšie požiadavky záchranných zložiek sú operatívne a promptne riešené,“ povedala Capáková.


Hasiči zasahujú pri požiari bytového domu v Prešove, kde došlo k výbuchu. Foto – TASR/František Iván

15:30 Výbuch plynu v prešovskej bytovke si doteraz vyžiadal päť obetí a viac ako 40 zranených. „Väčšina utrpela ľahké poranenia,“ uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.

Najmenej šesť pacientov podľa jej slov previezli do nemocnice v Prešove. „Je medzi nimi aj dieťa. Všetci transportovaní pacienti boli pri vedomí a v stabilizovanom stave. Utrpeli zranenia úrazového charakteru,“ priblížila Krčová.

15:25 V blízkosti prešovskej bytovky, v ktorej vybuchol plyn, vzniká centrum sústredeného sociálneho zabezpečenia. 

„Už v týchto chvíľach sú na mieste tragédie terénni sociálni pracovníci aj zamestnanci sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ktorí sú pripravení v prípade potreby umiestniť deti do centier pre deti a rodiny,“ informovala o tom hovorkyňa rezortu Veronika Husárová.

K dispozícii budú podľa jej slov na mieste aj psychológovia, zamestnanci Sociálnej poisťovne a úradu práce, ktorí budú operatívne riešiť situáciu obyvateľov poškodenej bytovky.

15:15 Zasahujúci hasiči už pomocou výškovej techniky evakuovali všetky osoby, ktoré vedeli vizuálne identifikovať. Informujú o tom hasiči na sociálnej sieti. Budova je od 6. poschodia vyššie celá v plameňoch. Tri najvrchnejšie poschodia sú úplne vyhorené, pričom došlo k úplnému otvoreniu strechy. Z dôvodu, že výbuch plynu spôsobil úplný kolaps vnútorného schodiska objektu, nie je možný vstup do budovy zvnútra. Pomocou výškovej techniky sa hasiči dostali na 6. poschodie a snažia sa uhasiť prístupné byty. Postupne budú pokračovať aj na vyššie poschodia.

15:05 „Do tejto chvíle sme v súvislosti s nešťastím ošetrili šesť pacientov. Z nich sú zatiaľ dvaja pacienti hospitalizovaní na oddelení úrazovej chirurgie s poraneniami hrudníka, hlavy a členka. Nikto nie je v ohrození života. Jedno dieťa s matkou je hospitalizované na oddelení pediatrie. Rovnako nie je v ohrození života,“ informovala podľa denníka SME hovorkyňa prešovskej fakultnej nemocnice Renáta Cenková.


Foto: TASR/František Iván

14:45  Výbuch v bytovom dome v Prešove si doteraz vyžiadal piatich mŕtvych a väčšie množstvo zranených.

„Ich presný počet nevieme určiť, pretože pribúdajú,“ informovala ďalej hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová. 

Na mieste a v okolí výbuchu pomáha viac ako 60 profesionálnych a 25 dobrovoľných hasičov.

Obyvatelia sú podľa policajtov evakuovaní do škôl v blízkom okolí. Na ich príjem sa pripravuje aj budova Červeného kríža. Polícia zároveň žiada vodičov v Prešove o spoluprácu a trpezlivosť, keďže sa komplikuje dopravná situácia pre zásah záchranárskych zložiek.

Pri udalosti zasahujú hasiči z hasičských staníc v Prešove, Sabinove, Košiciach, Levoči, Bardejove, Lipanoch, Hanušovciach nad Topľou, zo záchranných brigád HaZZ v Žiline a v Humennom a dobrovoľní hasiči z obcí Abramovce, Kokošovce a Ľubotice.

14:30 – Z bytovky na Mukačevskej ulici v Prešove, v ktorej vybuchol plyn, vypadla najmenej jedna osoba z balkóna. Niekoľko osôb by sa podľa svedkov malo nachádzať aj na streche.

Informujú o tom polícia a hasiči na sociálnej sieti. Na miesto udalosti smeruje premiér Peter Pellegrini.

„Spolu s ministerkou vnútra SR Denisou Sakovou a ministerkou zdravotníctva SR Andreou Kalavskou navštívia zasiahnutú lokalitu a oboznámia sa s priebehom záchranných prác. Zároveň sa stretnú s vedením mesta a krízovým štábom, aby vláda mohla prijať okamžité opatrenia na pomoc postihnutým obyvateľom,“ informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Na miesto smeruje aj minister obrany Peter Gajdoš. „Ozbrojené sily sú pripravené vyčleniť všetky potrebné sily, prostriedky a techniku na pomoc obyvateľom v Prešove. Aktuálne v súčinnosti s hasičským a záchranným zborom a ďalšími záchranárskymi zložkami koordinujú požiadavky,“ povedala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

So zásahom pomôžu aj banskí záchranári, ktorí na miesto vyrazili na základe žiadosti, potvrdila pre TASR hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza Adriana Siváková

Prešovská primátorka Andrea Turčanová vyhlásila od 12.35 h na území mesta mimoriadnu situáciu. „Momentálne sa na mieste vykonávajú záchranné práce. V krátkom čase zasadne krízový štáb,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek. Zástupcovia mestského úradu sú už na mieste.


Foto – TASR/František Iván

Plyn mal vybuchnúť v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke pred 12.15 h.

Podľa predbežných informácií malo k výbuchu plynu dôjsť medzi 9. a 12. poschodím, pričom je zrútená konštrukcia schodiska a hrozí celkový kolaps budovy.

„Výbuch plynu s následným požiarom zasiahol približne štyri-päť poschodí na jednej strane bytovky. Hasiči sa momentálne snažia dostať na strechu k obyvateľom z druhej strany,“ priblížilo Prezídium Hasičského a záchranného zboru SR.

Gréckokatolícky prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak bude v sobotu 7. decembra sláviť v bazilike minor v Ľutine svätú liturgiu za obete piatkového nešťastia v Prešove.

Babjak vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým, pričom v modlitbách pamätá na zomrelých a modlí sa aj za skoré uzdravenie zranených.

„Keďže sa vraciam zo zahraničia do Prešova, so všetkými, ktorých sa táto udalosť dotkla, som zjednotený v modlitbách a na miesto nešťastia som vyslal kňazov z miestnej farnosti, aby boli všetkým k dispozícii,“ reagoval na tragédiu.  

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0