Aktuálne 28. november 2019

V spore Babiš vz. ÚPN rozhodol Ústavný súd v prospech českého premiéra

TASR
TASR
Prípad evidencie Babiša vo zväzkoch ŠtB sa opäť vracia na Krajský súd v Bratislave.
Prípad evidencie Babiša vo zväzkoch ŠtB sa opäť vracia na Krajský súd v Bratislave.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

V spore Babiš vz. ÚPN rozhodol Ústavný súd v prospech českého premiéra
Andrej Babiš 17. novembra 2019 pri pamätníku Brána slobody na Devíne. FOTO TASR – Jaroslav Novák

Ústavný súd v tzv. kauze Babiš, ktorá sa týka evidencie vo zväzkoch komunistickej Štátnej bezpečnosti, rozhodol v prospech súčasného českého premiéra Andreja Babiša.

Podľa rozhodnutia I. senátu Ústavného súdu z 26. novembra došlo v kauze minuloročným rozsudkom Krajského súdu v Bratislave a uznesením Najvyššieho súdu k porušeniu základného práva Andreja Babiša na súdnu a inú právnu ochranu a práva na spravodlivé súdne konanie.

Babiš bol vo zväzkoch ŠtB vedený ako agent pod krycím menom Bureš, sám však spoluprácu s ŠtB popiera a trvá na tom, že je vo zväzkoch vedený neoprávnene. V spore o ochranu osobnosti podal žalobu na Ústav pamäti národa ešte v roku 2012. V kauze rozhodovali súdy už viackrát. Vlani bratislavský krajský súd žalobu českého premiéra zamietol a Najvyšší súd následne odmietol Babišom podané dovolanie. 

Senát Ústavného súdu daný rozsudok krajského súdu z 30. januára 2018 a uznesenie Najvyššieho súdu z 31. mája 2018 "zrušuje a vec vracia Krajskému súdu v Bratislave na ďalšie konanie". Informoval o tom vo štvrtok Ústavný súd na svojej webstránke v tlačovej správe z neverejného zasadnutia I. senátu. Vo zvyšnej časti Babišovej ústavnej sťažnosti nevyhovel. Dôvody rozhodnutia Ústavný súd zatiaľ nezverejnil.

"Plné znenie rozhodnutia bude spolu s odôvodnením zverejnené na webovom sídle Ústavného súdu do 15 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti tohto rozhodnutia," uviedla pre TASR hovorkyňa Ústavného súdu Martina Ferencová.

Ústavný súd už v spore v minulosti rozhodol, a to v prospech ÚPN. Verdiktom z 12. októbra 2017 zrušil právoplatné rozhodnutie najvyššieho i krajského súdu, že Babiš je v archívnych zväzkoch niekdajšej československej tajnej polície vedený ako agent neoprávnene. Zvrátil tak predošlé rozhodnutia súdov, ktoré dávali za pravdu Babišovi, a vec sa vtedy vrátila na krajský súd.

Z vtedajšieho odôvodnenia Ústavného súdu vyplývalo, že ÚPN nie je zodpovedný za evidenciu vo zväzkoch ŠtB a zverejňovanie registračných protokolov mu vyplýva zo zákona. Ústavný súd sa tak nestotožnil s dovtedajšou judikatúrou všeobecných súdov v tejto veci, kde žalovanou stranou bol ÚPN. Právni zástupcovia Babiša následne namietali, že sudcovia Najvyššieho súdu mali odlišný názor na pasívnu legitimáciu ÚPN ako Ústavný súd. Zároveň poukázali na "chaos rozhodovacej praxe slovenských súdov v sporoch s ÚPN".

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0