Blog 24. november 2019

KDH a Pochod čertov

Andrej Klapica
Andrej Klapica
Na dnes som mal pripravený blog o tom, ako KDŽP označuje KDH za liberálov a o tom ako pán farár Kuffa nepriamo podporuje aktivity KDH. Ale keďže práve na tomto portáli sa zjavil zavádzajúci príspevok Štefana Patrika Kováča o tom ako KDH nič neurobilo pre zastavenie Pochodu čertov v Piešťanoch, tak sa budem venovať tejto téme a uviesť veci tak ako sú.
Na dnes som mal pripravený blog o tom, ako KDŽP označuje KDH za liberálov a o tom ako pán farár Kuffa nepriamo podporuje aktivity KDH. Ale keďže práve na tomto portáli sa zjavil zavádzajúci príspevok Štefana Patrika Kováča o tom ako KDH nič neurobilo pre zastavenie Pochodu čertov v Piešťanoch, tak sa budem venovať tejto téme a uviesť veci tak ako sú.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Andrej Klapica

KDH a Pochod čertov

Čo sme robili dávno predtým, ako prišiel pochod

Som členom združenia Exallievov Don Bosca. V združení mám na starosti vedenie ochotníckeho divadla. V Piešťanoch a okolí sme pomerne známi, nakoľko sme zinscenovali, nacvičili a predstavili viacero divadelných predstavení. Napríklad o tom, ako v roku 1987 navštívila Piešťany Matka Tereza, o Cyrilovi a Metodovi, o Don Boscovi a viacero menších divadiel, s ktorými sme vystupovali po celom Trnavskom kraji, ale aj pod Tatrami.

Pred ôsmimi rokmi mi na jeseň zavolal bývalý primátor Piešťan a poprosil ma, či by sme mohli každú adventnú nedeľu moderovať zapálenie adventnej sviečky. V rámci toho vždy predstaviť na pokračovanie 15 minútový biblický príbeh. Dovtedy sa duchovné predstavenia a hovorenie duchovného slova na námestí v Piešťanoch nediali. Považoval som to za skvelú príležitosť evanjelizácie. Bývalého spolužiaka som poprosil, aby napísal dej, zohnali sme hercov, kulisy, kostýmy a vždy od stredy až po adventnú nedeľu sme nacvičovali.

Každú adventnú nedeľu začína program o 15.30 a o 16.00 prichádza k zapáleniu adventnej sviečky zástupcom mesta. Teda máme k dispozícii 30 minút, ktoré venujeme hovoreniu o podstate Vianoc: o tom prečo Pán Ježiš prišiel na svet, že je naša nádej a po smrti sa s ním stretneme. Nabádame ľudí, aby na Vianoce neupratovali len svoje príbytky, ale aj svoje vzťahy a srdcia, o tom, aby sa v tomto období obyvatelia Piešťan krajšie k sebe správali, rozdávali úsmev, ďakovali si navzájom a ak budú mať možnosť, prišli do kostola. V jednom roku sme ľudí vyzývali aby sa na chvíľu pred štedrou večerou stíšili a ďakovali za život ktorý dostali.

Každý rok sa snažíme priniesť nový námet, ale podstata je vždy rovnaká – zvestovať príchod Pána Ježiša. Po biblickom príbehu sme predstavili scénky o prežívaní Vianoc v rôznych kútoch Slovenska, ďalej sériu typicky dedinských Vianoc, ku ktorým patrí svätá spoveď ku ktorej sme ľudí pozývali, ďalej to boli príbehy o Vianociach v bežnej veriacej rodine, kde sa nezabúda na Pána Boha. Minulý rok sme predstavovali Vianoce z rôznych krajín. Každú nedeľu sme pozvali veriaceho občana cudzej krajiny, aby nám hovoril o Vianociach v jeho krajine. Tak sme predstavili Taliansko, Maďarsko, Poľsko a Floridu v USA. Mali sme jednu podmienku, aby ten kto hovorí bol praktizujúci veriaci. Samozrejme, vždy bol zabezpečený tlmočník.

Treba povedať, že námestie má kapacitu asi 600 ľudí, okolo pódia sú postavené stánky s vianočným pohostením a účasť na Vianočných trhoch v nedeľu popoludní je rôznorodá, zložená z veriacich i neveriacich ľudí. Napriek tomu skoro každú nedeľu námestie úplne stíchne a prítomní ľudia počúvajú.

Prvé štyri roky som zapálenie adventnej sviečky a s ním spojený program moderoval sám. Posledné roky sme zapojili do moderovania viacero Exallievov Don Bosca. Zdá sa to byť jednoduché, ale kto niečo také zažil určite vie, že to jednoduché nie je. V podstate každá adventná nedeľa je uponáhľaná. Zvyčajne ideme s rodinkou dopoludnia na sv. omšu, po nej si zopakujem príhovor na danú nedeľu, obed a po obede sa namiesto venovania rodine odoberiem na námestie, aby o 15.30 mohol začať program. Vždy idem s miernou trémou, lebo vystúpiť pred 300 až 500 ľuďmi a povedať niečo hodnotné a „k veci“ aby bolo vyplnených 30 minút nie je celkom jednoduché.

Po štyroch rokoch som si povedal, že to viac robiť nebudem. Organizátor adventných trhov ma veľmi prosil, aby sme to ešte aspoň raz moderovali. Presvedčil ma a v tomto roku to bude už ôsmy ročník čo ohlasujeme, na hlavnom námestí Piešťan, príchod Pána Ježiša a vyzývame ľudí k uvedomeniu si, že Pán Ježiš je podstata Vianočných sviatkov.

Opačná strana nenechala na seba dlho čakať.

Pred tromi rokmi, keď sme už s organizátorom Adventných trhov boli dohodnutí na moderovaní aktuálneho ročníka, mi zamestnankyňa mestského úradu poslala nenápadný e-mail, či som v pohode s tým, že bude v Piešťanoch Pochod čertov. Nechápal som o čo ide, lebo v tom čase som už bol poslancom mestského zastupiteľstva (jediným za KDH, zvyšných 20 poslancov bolo nezávislých) a na rokovaní sme nemali žiadne schvaľovanie pochodu čertov. Začal som po tej akcii pátrať bližšie a zistil som, že organizátorom sú tí istí ľudia s ktorými dohadujem moderovanie adventných nedieľ. S organizátorom som mal niekoľko hodín rozhovorov a prosil ho, aby akciu zrušili. Používal som všetky dostupné možnosti: naštudovanie si zákona o organizovaní akcií na verejných priestranstvách, pozorné naštudovanie zmluvy, ktorú majú s mestom, možnosti ako zabrániť akcii. Vraveli mi, že ak by akciu zrušili museli by platiť pokutu 10.000 Eur lebo už bolo všetko dohodnuté, sľúbil som im, že ich zaplatíme ako Exallievi, následne vlastne akciu vraj nemohli zrušiť, lebo už potvrdili účasť tisícky ľudí, tak som im vravel, že budem robiť všetko preto aby už s nimi mesto zmluvu viac neuzavrelo (zmluva vyprší 31.12.2019). A potom, že odmietneme moderovať adventné nedele. Upozornil ma, že jeho kolegovia sú pripravení robiť ráznu protiaktivitu, ktorá sa ma môže neblaho dotknúť. Zobral som to na vedomie. Následne som zorganizoval stretnutie s p. dekanom, Jezuitmi a dobrovoľníkmi, aby sme sa dohodli ako zabrániť tejto akcii. Každý deň som mal k tomu niekoľko rozhovorov. Konzultoval som s odborníkmi a psychológmi, aké satanistické prvky nesie v sebe tento pochod, ako vplýva na deti, rodiny, spoločnosť. Medzi tým sa už ľudia začali dozvedať o akcii a prichádzalo mi a takisto všetkým poslancom denne množstvo e-mailov, v ktorých poslancom za KDH (bol som jediný, aj keď veriacich poslancov bolo viac, ale boli nezávislí) písali či sa nehanbia, sme za to zodpovední, prečo nič nerobíme, písali aby poslanci za KDH zhoreli v pekle, zosielali na poslancov z KDH Boží hnev, vyzývali nás aby sme sa hanbili.

Samozrejme, že sme okolo toho robili všetko čo sa dalo. Zmluva bola urobená dobre. Nemala veľa „nástražných mín“. Bolo nemožné obísť ju. Celonárodný zákon je postavený tak, že mesto neschvaľuje program ktorý sa bude konať na verejnom priestranstve. Organizátor iba nahlasuje záber verejného priestranstva, nie program. (Prajem si, aby KDH tento zákon aktualizovalo a dala sa väčšia právomoc samospráve.) Snažili sme sa využiť zákon o ochrane mladistvých, ktorý zakazuje organizovanie programu, ktorý je nevhodný pre deti a mládež. Lenže opäť je zákon postavený tak, že takýto program sa vzťahuje len na uzatvorené priestranstvá. Pochod sa koná v uliciach mesta, preto ani s týmto zákonom sme neuspeli. Prišli sme na jedinú zákonnú možnú vec ako zabrániť akcii a to tak, že ju mesto nepovolí, nakoľko sa má konať po uliciach, po ktorých chodí MHD a bránila by prechodu autobusov. Okrem toho sme vyzývali ľudí, aby písali primátorovi e-maily so žiadosťou o zrušenie tejto akcie.

Prišlo rokovanie mestského zastupiteľstva a začala téma Pochodu. Aktívne som vystúpil proti tejto akcii, vymenoval som všetky neblahé následky, ktoré má na deti a na spoločnosť, vymenoval som možnosti ako akciu vypovedať a apeloval som na všetkých poslancov, aby mesto akciu zakázalo. Uskutočňovali sme viaceré stretnutia a pozývali sme na ne tých, čo mali záujem pomôcť, aby sme našli spôsob ako túto akciu nekonať. Týchto stretnutí sa však autor vyššie spomenutého blogu nezúčastňoval, a teda nemal informácie o tom, čo všetko sme v tejto veci podnikli.

Nakoniec všetci poslanci schválili uznesenie, na základe ktorého poverujú primátora, aby akciu nepovolil z dôvodu obmedzenia prechodu MHD. Z dvadsiatich prítomných poslancov boli všetci za, napriek tomu, že len pár nás bolo veriacich.

Primátor, ktorý v tejto veci pôsobil ako veľmi slabý, a v takýchto veciach má najväčšie možnosti, list napísal, ale adresát si ho neprevzal. Ako všetci viete, akcia sa uskutočnila.

Ale to čo asi neviete je, že po akcii mi znovu začali chodiť desiatky mailov, v ktorých priaznivci pochodu odkazovali aby som zhorel v pekle, aby som sa hanbil lebo som spiatočnícky a že ma nikdy voliť nebudú, lebo nie som zástancom progresu. Stali sme sa terčom urážok a posmechov. Pochod bola pre médiá dobrá téma a dokonca ešte 6. januára po Vianociach vyšlo rýchlo sa šíriace zosmiešňujúce video v ktorom, nás poslancov čo sme vystupovali proti pochodu, vykreslili veľmi hanebne.

Keď ma organizátor v ďalšom roku požiadal, či budeme moderovať adventné nedele ani chvíľu som neváhal. Teraz je ešte viac aktuálne ohlasovať príchod Pána Ježiša z námestia, kúsok od ktorého sa koná Pochod čertov.

O rok na to, keď už na FB boli prekáračky medzi veriacimi a neveriacimi, zástancami a odporcami pochodu, sa ma z RTVS pýtali, čo si myslím o tejto akcii. Odpovedal som to, čo si myslím že je cieľ Zlého: Pochod čertov nerobí najväčšie zlo v deň podujatia, ale už týždne pred ním, keď sa ľudia medzi sebou hádajú, osočujú sa a nadávajú si a tak si kazia prípravu na príchod Pána Ježiša. Prosím, nikdy to nerobte a nenechajte si stratiť sústredenosť na podstatu Vianoc.

Milí čitatelia, ako ste mali možnosť vidieť, uvedené podujatie napriek vynaloženej aktivite, neblaho zasahuje poslancov či už zo strany veriacich, alebo neveriacich. O mojich krokoch by som neinformoval, lebo ich nerobím pre ohodnotenie zo strany druhých, ale z vlastného presvedčenia. Veľmi ma trápi, že sa medzi nami nachádzajú takzvaní „liberálni kresťania“ ako ich označil dôstojný pán Kuffa na Trnavskej novéne, ktorí cez médiá osočujú iných s cieľom poníženia a seba vyzdvihnúť. Prosím Vás ešte raz, nenechajte si kaziť advent a prípravu na oslavu Božieho narodenia a Vianoce, ktoré majú byť sviatkami radosti, lásky a pokoja.

Ďakujem Vám veľmi pekne.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0