Komentáre a názory 22. november 2019

Opozičný Monty Python

Jaroslav Daniška
Jaroslav Daniška
Stále znovu nás uisťujú, že nechcú vládnuť.
Stále znovu nás uisťujú, že nechcú vládnuť.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jaroslav Daniška

Opozičný Monty Python
Foto: TASR

Včerajšia tlačovka Andreja Kisku spolu s vedením strany za chrbtom bola nepodarená komédia. Kiska prišiel novinárom povedať, že pôjdu do volieb sami a žiadna koalícia nevznikne, pretože individuálne majú viac. Prvá či druhá otázka mierila na ohrozenie SaS, Kiska s tým súhlasil. Jeho téza teda vydržala jemu samému ani nie päť minút. Aby nás následne trápil ďalšími detailmi z minulosti.

Richard Sulík včerajšok komentoval dvomi slovami: Andrej, škoda.

To, čo predvádza opozícia, je festival politickej impotencie. Namiesto toho, aby sa zaoberala krajinou, rieši seba.

Sulíkova strana oblepila krajinu bilbordmi, kde volá po menšom štáte a nižších daniach. Teda niečom, čo dnes nezaujíma nikoho, aj podnikatelia sa viac sťažujú na súdy ako na dane. Krajina potrebuje silný, nie menší štát. Plus na jeho kandidátke nie je žiadna nová výraznejšia osobnosť.

Pokus vtiahnuť do kampane neúspešného prezidentského kandidáta Mistríka bol rovnako nepochopiteľný. V prezidentskej kampani zohral rolu, ktorá ho predsa politicky diskvalifikuje. Kde sa stratil Sulík, ktorý kedysi vedel kampani vtlačiť ostrú a vážnu tému?

KDH predstavilo kandidátku, ktorej kraľujú neznámi ľudia, strana nemá ani kandidátov na ministrov. Je tu istý predpoklad, že to môže mať po voľbách svoj význam, ale človek môže opäť len krútiť hlavou. Ide predsa o voľby. Alojz Hlina stále neodpovedal na Chromíkovu otázku (ani včera v relácii Michala Magušina), čím len sám posilňuje svojich kritikov. Ak sa potvrdí hypotéza, že v KDH dochádza k výmene voličov (videli sme to pri výsledkovej mape v eurovoľbách), je to nový problém. KDH nereaguje na vývoj, kde časť influencerov začína za novú kresťanskú demokraciu považovať Kotlebovu koalíciu s kuffovcami. Čitatelia tejto stránky vedia, že tá reakcia má vyzerať inak, ako reakcia liberálneho sveta.

Kresťanská únia je opäť ako Šípková Ruženka, ktorá buď spí, alebo uverí prezlečenej macoche. Jej raison d'être jej zakazoval dve koalície - s Matovičom a s Hlinom. O obidve sa usilovali, jednu si vybrali. Kríza však pokračuje, na kritiku kňaza Kuffu od slovenských biskupov, Záborská napísala: „To, či sa mi niečo páči alebo nie, nemá mať vplyv na právo otca Maroša povedať svoj názor, a to nielen ako človeka, ale aj ako kňaza. (...) Kňazi, hovorte svoje názory! Na život, lásku, rodinu i politiku. Váš pohľad je cenný a nikto nemá právo Vás umlčať.“

Akoby problémom bola sloboda slova a nie Kotlebova strana. To naozaj v KÚ nevidia?

Matovič nezaváha a torpéduje každého a všetkých. Výzve na širšiu opozičnú koalíciu čelil kopancom, nech Kiska zachráni Sulíka, SMK a KDH.

Dalo by sa pokračovať ešte dlho, celé to pripomína najlepšie časy Monty Python.

Lenže tu nejde o zábavu, ale o moc. Stále netušíme, kto by mal byť kandidátom opozície na ministra vnútra, nevidíme, ako rozmýšľajú o stave v EÚ (zelené témy, Macronov návrh na bližšiu spoluprácu s Ruskom, Trumpov tlak na zmenu politiky k Číne), nevidíme žiadnu ofenzívu na voličov, žiadne reakcie na extrémne nápady znárodniť strategické podniky a podobne.

Politik, ktorý hovoril o mafiánskom štáte, si dal na plagáty koniec čakania u lekára, nikto tu nehovorí o reforme súdnictva a prokuratúry, pritom práve program na spôsob Kaczynského je niečo, čo potrebujeme. O nespravodlivosti najviac hovorí ten, ktorému je najbližšia a ktorý je jej produktom, všakže.

Alebo Boris Kollár, ktorý sa vždy rád hnevá na stav chlieva, volá na kandidátku bratislavského komunálneho politika Borguľu, ktorý páchne už aj Smeru a bratislavským voličom.

A v neposlednom rade, všetci do jedného hrozia vznikom koalície Fica s Kotlebom, ktorú Fico odmieta. Namiesto tvrdej a opodstatnenej kritiky Fica mobilizujú svojich voličov, aby prípadnú širokú koalíciu považovali za ďalšiu zradu. Pritom vývoj v krajine speje práve k tomu.

Do volieb sú tri mesiace, to, čo práve sledujeme, neveští nič dobré.

Zradiť sa dá aj pred voľbami, nie až po nich.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0