Kultúra 21. november 2019

Renesančný príbeh

František Mikloško
František Mikloško
Nekrológ za profesorom Júliusom Paštekom (1924 – 2019).
Nekrológ za profesorom Júliusom Paštekom (1924 – 2019).
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

František Mikloško

Renesančný príbeh
Profesor Július Pašteka (1924 – 2019). Foto: litcentrum.sk

16. novembra zomrel vo veku 95 rokov profesor Július Pašteka, katolícky intelektuál, človek s renesančným rozhľadom a obrovským dielom, ktoré za sebou zanechal. Predmetom jeho pôvodnej i edičnej tvorby bola domáca i svetová literatúra, dramatika a výtvarné umenie. Sú to desiatky pôvodných i editorsky pripravených kníh a stovky vedeckých štúdií a článkov. Tento jeho tvorivý oblúk vyrástol vďaka jeho pracovitosti a mravnosti.

Keď mu za komunizmu nechceli vydať niektoré dielo, počkal radšej roky, ako by mal urobiť nejaký ideový kompromis. Preto po páde komunizmu nemusel na svojom diele nič meniť a nemusel sa za nič hanbiť.

Vďaka Júliusovi Paštekovi Slovensko má dnes na stole všetkých básnikov slovenskej katolíckej moderny, diela Hanusa, Kútnika-Šmálova, Straussa a ďalších katolíckych intelektuálov dvadsiateho storočia. Nemožno vynechať jeho editorstvo pri diele Lexikón katolíckych kňazských osobností Slovenska. Takto predstavil Július Pašteka podiel slovenského katolicizmu v našej kultúre v takej sile a kráse, že môže navždy slúžiť ako vzor pre jeho ďalšie pôsobenie na Slovensku.

Július Pašteka mal obrovskú ľudskú i odbornú autoritu v tých oblastiach, kde sa pohyboval. Pri príležitosti jeho 85. narodenín vyšla kniha Hommage 'a Július Pašteka, kde mu vzdali hold ľudia ako kardinál Ján Korec, Vincent Šabík, Viliam Turčány, Vladimír Petrík, Miloš Mistrík, Imrich Vaško a ďalšie významné osobnosti súčasnej kultúry. Bol nositeľom vyznamenaní ako Rad Ľudovíta Štúra I. triedy, Veľký kríž rytierskeho rádu sv. Gregora Veľkého, čestný doktor Trnavskej univerzity a Katolíckej univerzity v Ružomberku a mnohých iných.

Július Pašteka miloval Slovensko a slovenskú kultúru, ale rovnako miloval a písal o skvostoch svetovej literatúry. Po páde komunizmu spolupracoval s významnými vydavateľmi, ako boli manželia Anna a Ignác Kolkovci, Gabika a Peter Smolíkovci, Michal Vaško, Peter Chalupa. Oni majú leví podiel, že jeho dielo uzrelo svetlo sveta.

Spolu s Martinom Slivkom zozbierali historické slovenské betlehemské hry, ktoré minulý rok v reprezentačnom vydaní vydala Slovenská národná knižnica v Martine. Jediná vec, ktorú sa z jeho bohatej celoživotnej tvorby nepodarilo vydať, sú jeho články a štúdie o Fjodorovi Michajlovičovi Dostojevskom. Ináč jeho dielo zostalo zavŕšené a vydané.

Július Pašteka bol jednou z posledných univerzálnych osobností akademického sveta na Slovensku. Bol súčasťou veľkej generácie slovenských vzdelancov, ktorá vyrastala ešte za prvej Československej republiky, popri významných českých a slovenských osobnostiach. Tento základ ich poznačil a oni ho rozvíjali celý svoj život.

Nie všetci však obstáli vo víchriciach dvadsiateho storočia. O Júliusovi Paštekovi môžeme dnes s úctou a vďačnosťou povedať, že on obstál odborne, mravne i ľudsky. Popri jeho akademickej práci jeho láskou bola rodina, manželka a štyri deti. Oni boli jeho zázemím i pýchou. Jeho tri deti s rodinami sa so všetkou láskou oňho až do jeho konca postarali.

V čase, keď na Slovensku prežívame krízu univerzálnych i mravných osobností akademického i spoločenského sveta, Július Pašteka bude chýbať. Zanechal za sebou ale veľký odkaz.

Nech mu je slovenská zem ľahká, nech odpočíva v pokoji!

 

Pohreb pána profesora Pašteku sa uskutoční vo štvrtok 21. novembra o 14. hodine v bratislavskom krematóriu.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0