Blog 15. november 2019

KDŽP si koleduje o suspendáciu farára Kuffu

Matúš Hagara
Matúš Hagara
Krátka poznámka k správe biskupov o politickej angažovanosti kňazov
Krátka poznámka k správe biskupov o politickej angažovanosti kňazov
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Matúš Hagara

KDŽP si koleduje o suspendáciu farára Kuffu

Dnes sa biskupi Mons. Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup metropolita predseda KBS, a Mons. Štefan Sečka, spišský diecézny biskup vyjadrili nasledovne:

“Angažovanie sa v politických stranách, hoci prostredníctvom druhých osôb, nie je primerané kňazskému stavu. Úlohou kňaza je byť otcom všetkých veriacich, nie vodcom tých, ktorí sa hlásia k určitej strane.

Ak v spoločnosti vznikne presvedčenie, že niektorý z kňazov, aj keď z úzadia, ovláda politickú stranu, je nevyhnutné, aby všetky svoje aktivity v tomto smere bezodkladne ukončil.

Toto stanovisko sa v aktuálnych okolnostiach týka otca Mariána Kuffu, ale vo všeobecnosti aj každého klerika, ktorý by sa angažoval v činnosti alebo verejnej propagácii politických strán.“

Ak v spoločnosti vznikne presvedčenie, že niektorý z kňazov, aj keď z úzadia, ovláda politickú stranu, je nevyhnutné, aby všetky svoje aktivity v tomto smere bezodkladne ukončil. Toto stanovisko sa v aktuálnych okolnostiach týka otca Mariána Kuffu.Zdieľať

Plne ich stanovisko podporujem. KDŽP s farárom Kuffom prekračujú hranice medzi Cirkvou a politikou, a rozpútavajú kultúrnu vojnu.

Prečo vlastne? 

Spomeňme si na to, ako sa dohoda o vypovedaní Istanbulského dohovoru riešila pred prezidentskými voľbami v marci na fare v Žakovciach. V prvom kole farár Kuffa podporil Harabina, „buldozéra, ktorý vykydne liberálny hnoj.“ V druhom kole už uzavrel dohodu s kandidátom Smeru, Marošom Šefčovičom, za podmienky, že sa vypovie Istanbulský dohovor. Dohovor sa v NR SR vypovedal, Kuffa podporil Šefčoviča a ten v prešovskom kraji ako JEDINOM kraji na Slovensku vyhral. A vraj farár Kuffa nijako nezasahuje do politiky.

Dohovor sa v NR SR vypovedal, Kuffa podporil Šefčoviča a ten v prešovskom kraji ako JEDINOM kraji na Slovensku vyhral. A vraj farár Kuffa nijako nezasahuje do politiky.Zdieľať

 

Keď vznikalo KDŽP a zbierali sa podpisy všade, aj v kostoloch, tak farár Kuffa burcoval z kazateľnice v Lendaku ako sa KDH odkresťančuje a treba niečo nové. To nové bolo, samozrejme, KDŽP. Čiže žiaden otec všetkých. Krátke video tu

KDŽP si rozvešalo billboardy po Slovensku so sloganom: „Čo farár Kuffa hovorí teologicky, my chceme presadiť politicky.“ Pred eurovoľbami okrem toho pridali na billboardy heslo: „Volíme kuffovcov.“ V KDŽP skutočné sú Filip a Štefan Kuffovci, no je zrejmé, že to bol marketingový ťah a zneužitie mena známeho slovenského farára Kuffu na politické účely. Farár Kuffa musí predsa vedieť, čo sa deje v strane, ktorú ovládajú jeho blízki. Nielen to, oni predsa s ním musia konzultovať aká bude ďalšia stratégia, lebo KDŽP bez farára Kuffu nemá význam. Čiže KDŽP je strana farára Kuffu.

Keď Štefan Kuffa podpísal tento víkend memorandum o spolupráci s Mariánom Kotlebom, bolo to skutočne už za čiarou. Marián Kotleba a jeho ĽSNS je extrémistická, nacionalistická a populistická strana, ktorá zneužíva kresťanstvo na politické ciele. Nemožno popierať holokaust, chcieť vyvraždiť Rómov a zároveň byť kresťanom. Ak by biskupi nezasiahli, mohlo by to veľmi poškodiť Katolícku cirkev ako takú. Skúsenosť so Slovenským štátom predsa máme...

KDŽP namiesto pokorného prijatia kritiky zo strany biskupov útočí na KDH a pomaly aj na samotných biskupov, čo je prejavom vzbury a neposlušnosti. Prečítajte si status alebo článok.

Okrem toho status ako tento dolu je prejavom zúfalstva. Najskôr tam napísali: "Všetci kňazi, ktorí sú členmi KDH by podľa dnešného stanoviska biskupov mali vystúpiť z tejto strany." Keby medzi členmi KDH bol nejaký katolícky kňaz, už by ho dávno suspendovali. Veď práve angažovanie sa farára Kuffu v KDŽP je problémom, on je hlavnou príčinou napísania stanoviska biskupmi, nie KDH. Keď dochádza zdravý rozum a pokora, prichádzajú primitívne útoky. Status potom rýchlo upravili na aktuálny, ktorý tiež nedáva zmysel.
 

Aby ste mi verili, že nefabulujem, nech sa páči:

 

Čo majú robiť biskupi? 

Kristus povedal: „Keď sa tvoj brat prehreší proti tebe, choď a napomeň ho medzi štyrmi očami. Ak ťa počúvne, získal si svojho brata. Ak ťa nepočúvne, priber si ešte jedného alebo dvoch, aby bola každá výpoveď potvrdená ústami dvoch alebo troch svedkov. Keby ani ich nepočúvol, povedz to cirkvi. A keby ani cirkev nechcel poslúchnuť, nech ti je ako pohan a mýtnik.“ (Mt 18,15-17)

Cirkev postupuje rovnako. Spišský biskup Mons. Sečka už osobne napomenul farára Kuffu. Zdá sa, že si on ani KDŽP nedali povedať a neposlúchli. (Nezabudnime, že poslušnosť voči duchovným autoritám je prejavom svätosti.) Teraz prišla verejná výzva od jeho nadriadeného diecézneho biskupa Mons. Sečku a od najvyššieho predstaviteľa Katolíckej cirkvi na Slovensku Mons. Zvolenského. Kuffu napomenula verejne Cirkev.  Ďalší postup podľa kanonického práva je suspendácia.

Ďalší postup podľa kanonického práva je suspendácia.Zdieľať

Hoci farár Kuffa urobil veľmi veľa dobrého v sociálnej oblasti, môže skončiť ako emeritný biskup Bezák, ktorý nemôže verejne ani sláviť omšu. V horšom prípade si možno budeme môcť kúpiť knižku „Tragédia politika, kňaza a človeka: Dr.h.c. Ing. Mgr. Marián Kuffa.“

Ergo, na fare v Žakovciach by si všetci Kuffovci mali sadnúť a veľmi dobre si premyslieť, čo ďalej. Je to binárne: buď kňazstvo alebo politika. 


Aktualizácia: upozornili ma, že farár Kuffa sa vyjadril  na webe Inštitútu Krista Veľkňaza:
"Vyjadrenie k súčasnému dianiu, 14.11.2019

Nezaložil som žiadnu politickú stranu. Nie som lídrom žiadnej politickej strany. Nie som ani členom žiadnej politickej strany.
Stále som a chcem aj v budúcnosti ostať kňazom pre všetkých ľudí. Liberálov ale voliť nebudem. Nie sú moji nepriatelia. Nepriateľná je ich liberálna filozofia, ktorá nezriadene podporuje kultúru smrti, ktorá spôsobuje morálnu aj fyzickú genocídu nášho národa a likviduje naše rodiny.
Marián Kuffa, farár Žakovce "
Moja odpoveď: práve preto biskupi napísali: "Ak v spoločnosti vznikne presvedčenie, že niektorý z kňazov, aj keď z úzadia, ovláda politickú stranu, je nevyhnutné, aby všetky svoje aktivity v tomto smere bezodkladne ukončil."



Zdroje: 
titulka: postoj.sk
https://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&ved=2ahUKEwj-1qz3-ezlAhVHY1AKHYweAb4QjRx6BAgBEAQ&url=https%3A%2F%2Fkultmagazin.sk%2Fkoho-bude-volit-farar-kuffa-sefcovicovi-poslal-jasny-odkaz%2F&psig=AOvVaw3-BzLa1pkvvVEbx-yyF2jT&ust=1573932583018881
https://t.aimg.sk/magaziny/ja8qgoWQS1mLYWkwFZDPdg.1280~Z-ava-Predseda-strany-Prav-demokracia-Marek-G-ci-len-predsedn-ctva-Kres-ansk-demokracia-ivot-a-prosperita-KD-P-tefan-Kuffa-predseda-S-NS-Mari-n-Kotleba-predsedn-ka-N-rodnej-koal-cie-Slav-na-Vorobelov-a-predseda-strany-Doma-dobre-Vladim-r-Chovan.jpg?t=LzgwMHg0NTAvc21hcnQ%3D&h=4eBj0W7bCpTlj5Kern_SMQ&e=2145916800&v=2

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0