Svet kresťanstva 15. november 2019

Biskupi odsudzujú politické aktivity Mariána Kuffu

Adam Takáč
Adam Takáč
Toto stanovisko sa v aktuálnych okolnostiach týka Mariána Kuffu, ale aj všetkých klerikov, píšu biskupi.
Toto stanovisko sa v aktuálnych okolnostiach týka Mariána Kuffu, ale aj všetkých klerikov, píšu biskupi.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Adam Takáč

Biskupi odsudzujú politické aktivity Mariána Kuffu
Marian Kuffa. Foto – Ján Kuruc

Predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský a spišský biskup Štefan Sečka zverejnili stanovisko týkajúce sa politického angažovania kňazov.

Informuje o tom TKKBS.

Reagujú tak na aktivity známeho kňaza Mariána Kuffu, ktorý sa spája so stranou KDŽP Aliancia za Slovensko, ktorá sa vo štvrtok spolu s ďalšími tromi stranami dohodla na spolupráci s Kotlebovou stranou ĽSNS.

„Angažovanie sa v politických stranách, hoci prostredníctvom druhých osôb, nie je primerané kňazskému stavu. Úlohou kňaza je byť otcom všetkých veriacich, nie vodcom tých, ktorí sa hlásia k určitej strane,“ píšu biskupi s tým, že ak v spoločnosti vznikne presvedčenie, že niektorý z kňazov, aj keď z úzadia, ovláda politickú stranu, je nevyhnutné, aby všetky svoje aktivity v tomto smere bezodkladne ukončil. 

„Toto stanovisko sa v aktuálnych okolnostiach týka otca Mariána Kuffu, ale vo všeobecnosti aj každého klerika, ktorý by sa angažoval v činnosti alebo verejnej propagácii politických strán,“ dodali.

K téme:
Za čiarou (komentár Jaroslava Danišku)

Marián Kuffa na internetovej stránke Inštitútu Krista Veľkňaza, ktorý vedie, včera uviedol: „Nezaložil som žiadnu politickú stranu. Nie som lídrom žiadnej politickej strany. Nie som ani členom žiadnej politickej strany. Stále som a chcem aj v budúcnosti ostať kňazom pre všetkých ľudí.“ Vyhranil sa tiež voči liberálom slovami, že ich nebude voliť pre ich politickú filozofiu, „ktorá nezriadene podporuje kultúru smrti, ktorá spôsobuje morálnu aj fyzickú genocídu nášho národa a likviduje naše rodiny“.

O vplyve kňaza Kuffu na stranu KDŽP, ktorá vznikla vo februári a kandidovala vo voľbách do európskeho parlamentu, sa hovorilo už dlhšie. Formálne stál na čele strany jeho brat Štefan Kuffa. O hlavných procesoch v KDŽP však spolurozhodoval katolícky kňaz zo Žakoviec.

V septembri podpísala strana Memorandum za život a vlasť so Slovenskou národnou stranou. Špekulovalo sa o tom, že členovia KDŽP pôjdu do parlamentných volieb na kandidátke strany Andreja Danka.

Vo štvrtok líder ĽSNS Marian Kotleba oznámil, že ĽSNS, Národná koalícia, KDŽP Aliancia za Slovensko, Priama Demokracia a Doma dobre podpísali memorandum o spolupráci do budúcoročných parlamentných volieb.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0