Svet kresťanstva 15. november 2019

Trnavský arcibiskup podporil knihu, ktorej autor označuje pápeža za heretika

Imrich Gazda
Imrich Gazda
Predseda biskupskej konferencie Stanislav Zvolenský považuje vyjadrenia Roberta de Matteiho na adresu pápeža Františka za neprimerané.
Predseda biskupskej konferencie Stanislav Zvolenský považuje vyjadrenia Roberta de Matteiho na adresu pápeža Františka za neprimerané.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Trnavský arcibiskup podporil knihu, ktorej autor označuje pápeža za heretika
Trnavský arcibiskup Ján Orosch so svojím sekretárom Ľubomírom Urbančokom. Foto - TASR/Lukáš Grinaj

Slovensko cez víkend navštívi taliansky historik Roberto de Mattei. V piatok večer v Bratislave prednesie prednášku na tému Bola (a je) Európska únia kresťanským projektom?

Na druhý deň v Trnave predstaví slovenský preklad svojej knihy Druhý vatikánsky koncil. Doposiaľ nenapísané dejiny.

Súčasťou knižnej prezentácie bude aj uvedenie prekladu knihy Intronizácia Najsvätejšieho Srdca Ježišovho. Obrad zasvätenia sa Božskému Srdcu, ktorej sa taktiež zúčastní jej autor, americký kardinál Raymond Leo Burke. Emeritný prefekt Najvyššieho tribunálu Apoštolskej signatúry pricestuje na Slovensko už po niekoľkýkrát, tentokrát aby sa zúčastnil Trnavskej novény

Organizátormi prezentácie oboch kníh sú Inštitút svätého Františka SaleskéhoNadácia Slovakia Christiana, ktorá pred niekoľkými dňami na Slovensku zorganizovala prednáškové turné kontroverzného amerického psychológa Paula Camerona.

Koncil ako prevrat?

Kontroverzie vyvoláva aj historik de Mattei, bývalý profesor na Európskej univerzite v Ríme, ktorý v súčasnosti vedie Nadáciu Lepanto a portál Corrispondenza Romana.

Nadácia aj portál pravidelne pranierujú pápeža Františka a poskytujú rozsiahly priestor jeho kritikom, ako sú biskup Athanasius Schneider či kardináli Walter Brandmüller, Gerhard Ludwig Müller alebo spomínaný Raymond Leo Burke.

Brandmüller a Burke, spolu s už zosnulými kardinálmi Carlom Caffarrom a Joachimom Meisnerom, pred troma rokmi zaslali pápežovi list, v ktorom ho požiadali, aby odpovedal na päť priložených otázok a vyvrátil tak vieroučné pochybnosti (dubbia), ktoré podľa nich vyvoláva Františkova apoštolská exhortácia Amoris laetitia.

Rok nato de Mattei spolu s niekoľkými desiatkami kňazov a laikov zaslali pápežovi list nazvaný Correctio Filialis de haerisibus propagatis, teda Synovská korekcia z dôvodu šírenia heréz. Na rozdiel od štyroch kardinálov v ňom nepísali o vieroučných pochybnostiach, ale priamo obvinili pápeža Františka z heretického učenia, ktoré má byť dôsledkom jeho inklinácie k modernizmu a názorom Martina Luthera.

Polemické reakcie vyvolala aj de Matteiho kniha z roku 2010 o Druhom vatikánskom koncile, ktorej preklad vychádza v slovenčine aj s úvodným príhovorom trnavského arcibiskupa Jána Oroscha.

Český kňaz Tomáš Petráček, ktorý je členom Komisie pre náuku viery Českej biskupskej konferencie, vo svojej publikácii Církev, tradice, reforma. Odkaz Druhého vatikánského koncilu konštatuje, že de Mattei hodnotí koncil ako nelegitímny prevrat na spôsob francúzskej revolúcie.

Kritická recenzia na de Matteiho knihu od sociológa Massima Introvigneho vyšla aj v denníku Avvenire, ktorý vydáva Talianska biskupská konferencia.

Orosch: Robíte bulvár

Arcibiskupovi Oroschovi sme emailom zaslali niekoľko otázok, v ktorých sme sa ho pýtali, či sa ako autor predhovoru a hostiteľ knižnej prezentácie (uskutoční sa v budove Marianum patriacej Trnavskej arcidiecéze) stotožňuje s názormi de Matteiho na koncil a pápeža Františka.

Tiež sme sa ho pýtali, či považuje za vhodné, aby katolícky arcibiskup napísal príhovor do publikácie, ktorej autor obviňuje hlavu Katolíckej cirkvi zo šírenia heréz.

Arcibiskupov sekretár Ľubomír Urbančok nám namiesto odpovedí zaslal len Oroschovo vyjadrenie, v ktorom uviedol, že s autorom článku nie je možná žiadna spolupráca.

„Vašimi otázkami a štýlom, v ktorom ich kladiete len potvrdzujete mienenie mňa i mojich ďalších spolubratov v biskupskej službe, že toto nie je služba pre šírenie Pravdy v spoločnosti, ale jednoduchá snaha o vytváranie bulváru a senzačných správ,“ odkázal po sekretárovi arcibiskup Orosch, podľa ktorého je návšteva kardinála Burkea „eminentne duchovná záležitosť“ a naše otázky od tejto skutočnosti len odvádzajú pozornosť.

O stanovisko, či je vhodné, že arcibiskup Orosch, ktorý je tiež členom Stálej rady Konferencie biskupov Slovenska (KBS), napísal predhovor do de Matteiho knihy, sme požiadali aj predsedu KBS Stanislava Zvolenského.

Odpísal nám, že knihu nepozná, a preto sa nemôže vyjadriť k užitočnosti jej prekladu do slovenčiny. Zároveň dodal, že „niektoré z médií známe vyjadrenia prof. de Matteiho ohľadom osoby Svätého Otca Františka pokladám za neprimerané“.
 

Otázky, na ktoré arcibiskup Orosch odmietol odpovedať

Prečo ste sa rozhodli napísať úvodné slovo do prekladu knihy prof. de Matteiho Druhý vatikánsky koncil. Doposiaľ nenapísané dejiny a poskytnúť priestory budovy Marianum na jej prezentáciu?

Stotožňujete sa s obsahom publikácie prof. de Matteiho, napr. s tézou, že Druhý vatikánsky koncil bol nelegitímnym prevratom na spôsob francúzskej revolúcie?

Prof. de Mattei patrí medzi signatárov Correctio Filialis de haerisibus propagatis, dokumentu, ktorý bol adresovaný pápežovi Františkovi. Domnievate sa, že je vhodné, aby bol katolícky arcibiskup autorom úvodného slova do publikácie autora, ktorý obviňuje hlavu Katolíckej cirkvi zo šírenia heréz?

Nemyslíte si, že Vaše konanie môže byť bežnými veriacimi, kňazmi, ale aj vyššími cirkevnými predstaviteľmi vnímané ako legitimizovanie názorov prof. de Matteiho na Druhý vatikánsky koncil a osobu pápeža Františka?

Mohli by ste nám Vaše úvodné slovo do publikácie poskytnúť na prečítanie, poprípade aj na jeho zverejnenie?

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0