Komentáre a názory 13. november 2019

Stratégia nie s Ficom má jednu slabinu. Pat

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák
Vyhlásenia o neprijateľnosti vládnutia s Ficom môžu ešte otestovať výsledky volieb.
Vyhlásenia o neprijateľnosti vládnutia s Ficom môžu ešte otestovať výsledky volieb.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Stratégia nie s Ficom má jednu slabinu. Pat
Foto: TASR/Martin Baumann

Súčasťou paktu o neútočení, ktorý zatiaľ tvoria PS/Spolu, KDH a Za ľudí, je aj záväzok, že tieto strany nebudú po voľbách spolupracovať so Smerom, SNS a ĽSNS. To znamená, že s nimi nepôjdu do vlády.

Rovnaký postoj majú aj SaS a OĽaNO, ktoré nie sú členmi tohto paktu. Spoluprácu so Smerom nedávno vylúčil aj šéf Sme rodina Boris Kollár.

Na tančeky okolo toho, kto s kým určite nepôjde do vlády, sme už zvyknutí. Stali sa akousi povinnou súčasťou predvolebného folklóru. Navyše sú pochopiteľné a dávajú zmysel. Spoločnosť aj verejná debata sú ostro polarizované a voliči demokratickej opozície takýto tvrdý dištanc od Smeru očakávajú.

Keby s ním politici týchto strán neprišli, dopustili by sa strategickej chyby. Tak ako sa to pred štyrmi rokmi stalo Radoslavovi Procházkovi, ktorý pred voľbami nedokázal presvedčivo vylúčiť spoluprácu svojej strany Sieť s Robertom Ficom. Ťažila z toho jeho konkurencia. Sieť vo voľbách oproti predvolebným prieskumom prepadla a jednou z príčin tohto výsledku bolo určite aj Procházkovo vajatanie okolo Smeru.

Táto stratégia má však aj jednu slabinu. Volebný výsledok.

Nedá sa totiž vôbec vylúčiť, že sa voľby skončia patom a dosť hlasov na zostavenie vlády nebude mať ani Smer a jeho spojenci, ani dnešná opozícia.Zdieľať

Niektoré opozičné strany sa v prieskumoch pohybujú okolo piatich percent. Niektorá z nich sa tam nemusí dostať a hlasy jej voličov prepadnú. To isté sa môže stať aj s hlasmi maďarských voličov.

Časť hlasov vyblokuje Kotleba, prípadne aj v koalícii s Harabinom, a nikto ich nebude chcieť vypustiť s politickej karantény. Dokonca ani Smer, hoci takéto hlasy občas zaznievajú. Fico a spol. však tiež budú musieť brať do úvahy, že vládnutie s Kotlebom odmieta väčšina ich voličov. Podľa prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza je miera odmietania vládnutia s kotlebovcami medzi voličmi Smeru podobne silná ako pri voličoch SaS a dokonca ešte silnejšia ako pri voličoch Sme rodina.

Nehovoriac o tom, že spoločné vládnutie s ĽSNS by pre Fica a Smer znamenalo aj veľké riziko štiepenia strany.

Predstava, že po voľbách sa na stole opäť ocitne scenár nejakej širšej koalície so Smerom, nie je až taká uletená. Pre Ficovu stranu je to vlastne jediná možnosť, ako sa môže udržať pri moci.

Aké možnosti potom budú mať lídri dnešnej opozície, ak budú chcieť dostáť svojim záväzkom, že vládnutie so Smerom je pre nich nepreklenuteľné tabu? Jednou možnosťou sú predčasné voľby. Tie však môžu dopadnúť podobne ako tie riadne vo februári alebo ešte horšie. Budú ochotní ísť do takéhoto rizika? Ďalšou možnosťou je nejaká forma úradníckej vlády, s takýmto modelom však politické strany majú problém a navyše by sa to tak či tak nakoniec skončilo predčasnými voľbami.

Vyhlásenia opozičných politikov o neprijateľnosti vládnutia so Smerom, samozrejme, nemá zmysel spochybňovať. V tejto chvíli sú určite úprimné. Len voľby môžu priniesť úplne novú realitu, v ktorej sa budú musieť rozhodovať. Aj takú, ktorú si v tejto chvíli nevedia alebo radšej nechcú predstaviť. 

Môžeme nad tým síce dlho moralizovať, ale pragmatizmus patrí k politike.

Aj preto tieto deklarácie treba zatiaľ brať skôr opatrne ako súčasť povinnej predvolebnej rétoriky. Ich silu totiž ešte môžu poriadne otestovať volebné výsledky.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0