Blog 09. november 2019

Peripetie ženskej duše v modernom svete

Katarína Šedivá (Mikulová)
Katarína Šedivá (Mikulová)
Som produktom modernej doby. V hlave si nosím pekný guláš o tom, kto som a kým mám byť. Kríza identity je umocnená tým, že som žena. Lebo ak do niečoho spoločnosť rada a pravidelne rýpe, je to povolanie ženy, zmysel existencie ženy a jej charakter.
Som produktom modernej doby. V hlave si nosím pekný guláš o tom, kto som a kým mám byť. Kríza identity je umocnená tým, že som žena. Lebo ak do niečoho spoločnosť rada a pravidelne rýpe, je to povolanie ženy, zmysel existencie ženy a jej charakter.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Katarína Šedivá (Mikulová)

Peripetie ženskej duše v modernom svete

Vyrástla som v katolíckej rodine. Otec je bez po chyby ten úspešnejší, aj keď mama sa na takéto vyjadrenie hnevá. A hoci o tom ani nevedia a nikdy sme sa o tom explicitne nebavili, tak sú celkom dobre zohratou dvojkou. Samozrejme pri zohľadnení všetkých charakterových vlastností, poveternostných podmienok života a postavenia hviezd – akokoľvek – nejako to ide. Mama je pritom v plnej miere emancipovaná. Pracuje, šoféruje, vybavuje, rieši. Otec však nie je žiadny podpapučník. Skrátka len rešpektuje danosti svojej manželky, necháva ju sa realizovať a pretože je ten racionálny, tak ju len celoživotne mierni, občas zasiahne, a tak nejako spoločne fungujú – už štyridsať rokov. Moji rodičia sú ešte z tej generácie, keď sa zoznamka diala sama od seba. Bez použitia aplikácie a speed datingu. Skrátka sa len jedného dňa stretli kdesi vo vlaku, vymenili si adresy a abrakadabra – po zopár listoch a niekoľkých rande bola svadba. A 5 detí.

Ja som naopak z generácie žien, ktoré už zažili feministický brainwash. A tak nič nefunguje, ako má. Ale aby sme mali hneď na úvod jasno – nie, nemyslím si, že feminizmus je iba zlý. Naopak, vďaka hnutiu môžu dnes ženy voliť, vzdelávať sa, byť aktívne na spoločenskom dianí. Svoju úlohu má feministické hnutie aj dnes – veď napokon stále bojujeme s nespravodlivými mzdami, s obchodom s bielym mäsom, s vnímaním ženy ako otrokyne a lacnej pracovnej sily.

Ale predsa urobila ideológia feminizmu poriadnu chybu a robí ju dodnes: úplne popiera špecifické určenie ženy. Vyhlasuje, že žena je rovnaká ako muž, že nemá žiadnu výnimočnú úlohu, v zmysle originality svojej rodovej príslušnosti. A tak sa dnes mladé ženy vychovávajú v duchu, aby. 1. si na úvod rozmysleli, či sú vôbec ženami. 2. následne robili iba to, po čom im piští srdce a nijako sa necítili obmedzene spoločenskými klišé alebo tým, čo sa od ženy historicky vždy očakávalo. A to je problém, lebo výsledok je žalostný.

Áno, sme generácia žien, ktoré si robia, čo chcú. Žijú roztopašne, cestujú a nakupujú, chodia na žúry a zabávajú sa. Sme generácia žien, ktorá si dáva právo vyskúšať všetko – aj striedanie partnerov, hľadanie „toho pravého“, v dnešnom svete môžete dokonca experimentovať s orientáciou alebo naopak! Môžete sa tváriť ako železná Xena, vyhlásiť, že ste nad vecou a že milenecké aféry sú mimo váš záber. Vy sa totiž snažíte o kariéru, ste úspešná, ste slávna a stále ešte krásna. Ach, takýto život je jeden veľký kolotoč, z ktorého vám nutne musí prísť nevoľno. Vydrží vám to rok. Dva. Päť. Keď ste väčšia brzda, tak aj desať. A potom vám to už začne byť trápne. Nejako si uvedomíte, že váš život je síce pohodlný, ale je akýsi prázdny. Postráda pevný bod, nemá žiaden ozajstný základ, hlbší zmysel, v rukách akoby ste nedržali nič, čo má ozajstnú hodnotu.

A tak sa stretáme s novodobým trendom – ženou, ktorej nič nechýba, a predsa je v depresii. Otvorte trinástu komnatu ženskej kabelky, len nazrite. Čo tam nájdete? Balíček trávy. Malú fľaštičku vodky. Lexaurin – úplne najčastejšie. A tak zatiaľ, čo ženy minulosti nenaplnili svoj potenciál, lebo im to spoločnosť nedovoľovala. Sa dnes stretávame so ženou, ktorá nežije svoj potenciál, lebo to skrátka nedokáže. Nemôže, nevládze. Lebo už nevie, kde je sever. Duša modernej ženy je obťažkaná nánosom tohto sveta, miliardou možností toho, ako by mohla žiť. Stále úžasnejšie, úchvatnejšie, pompéznejšie.

Honba za príjemnosťou a životom bez bolesti sa nám stáva osudnou. Paradoxne - nakoniec žijeme prázdnotu, ktorá bolí úplne najviac.Zdieľať

 

A tak teda na záver - čo je cieľom existencie ženy? Ako máme žiť, aby to bolo správne?

Som katolíčka, a tak hľadám odpoveď v Písme. Prečítala som si: „Kráčať po boku Adama a byť mu dobrou spoločníčkou.“ Ach! "Kvázi-tradicionalisti" a mizogýni, radšej mlčte. Ako radi by ste si preložili, že žena má byť rohožkou, že jej úlohou je byť v 24-hodinovej službe pre vás, vaše túžby a potreby. Nie, takto to byť nemôže. Dlho som analyzovala, ako to Boh s nami myslel. Pomohli mi názory Jána Pavla II. a svätej Edity Steinovej. A tak teraz zapnite pozornosť a čítajte:

Žena bola skutočne stvorená ako spoločníčka. Pretože bola stvorená pre ľudí. To, čím sme my ženy výnimočné, je práve schopnosť vytvárať vzťahy, prinášať domov a to kdekoľvek sme. Nie náhodou sme tak neznesiteľne súcitné a empatické. Nie náhodou sme tak zraniteľné a citlivé. Sme totiž ochrankyňami života! Je to naša výsada, naša genialita, ako zdôrazňoval pápež Ján Pavol II.. Žena sa sústredí na to podstatné, na to vnútorné, na to zásadné a dôležité. Nezaujímajú ju blbosti, externé okolnosti, aké je skóre na politickej scéne, alebo čo písali noviny. Žena sa pritom nemusí iba vydať, aby naplnila zmysel svojej existencie. Ale musí sa darovať. Bez prítomnosti druhých zahynie, zahorkne, stane sa opustenou, lebo zamkne svoje srdce. A tak nech je učiteľkou v materskej škôlke, rehoľnou sestrou alebo ženou veľkej politiky, jej úlohou je zbližovať, vytvárať putá, prinášať krásu, kultivovať vzťahy. To, čo má žena robiť je – byť ženou. Ak chce byť skutočne šťastná a naplniť svoje poslanie, nesmie sa spreneveriť svojmu určeniu, nesmie lacno zapredať svoje veľké túžby.

A tak vás v mene mojej narodeninovej depresie prosím: drahé ženy, nestrácajte čas! Nebuďte vo vzťahoch, kde nie je perspektíva. Neklamte sa životom vo zväzkoch, ktoré po vás šliapu. Nežite v klamstve a nenahovárajte si, že vás uspokojí kariéra alebo sláva. Že vás nasýti lacný obdiv mužov, ktorí na vás pozerajú len preto, že ste pekné. Buďte verné svojej ženskej náture a nikdy sa nehanbite za to, že ste krehké. Nikdy sa neospravedlňujte za svoje slzy a nepovažujte sa za menejcenné len preto, že potrebujete pomoc. Nekŕmte sa odpadom z reklamy, lacným obsahom z médií, nedajte si nahovoriť, že máte hodnotu iba vtedy, keď oklamete vek, keď zostanete naveky štíhle a bez jedinej vrásky. Ženy, vy ste oveľa viac! Buďte láskou, buďte krásou, buďte zblížením pre tento svet. Nech už ste v akomkoľvek veku. Nech už ste premárnili väčšinu svojho života. Nech vás postretlo všeličo ťažké, prečo si dnes už neveríte a strácate nádej – to je jedno. Hlavne buďte, aké ste. A takéto darujte svoj život. Ja sa o to ešte pokúsim.

_________________________________________

Prosím zdieľajte so ženami, ktoré uviazli v nefunkčných vzťahoch. So ženami, ktoré strácajú čas hlúposťami, vlastnou márnivosťou. Prosím zdieľajte so ženami, ktoré panikária, lebo starnú. So ženami, ktoré sa porovnávajú, žijú ohováraním a netiahnu na hlbinu. So ženami, ktoré veria, že ak budú žiť samy a "nezáväzne", tak dosiahnu šťastie. So ženami, ktoré sa podceňujú, nenávidia, lebo nedosahujú médiámi tlačený imperatív. So ženami, ktoré sa cítia opustené a smutné a nevedia prečo. Cieľom tohto blogu nie je vyvolať dojem, že zmyslom života ženy je vydať sa. Cieľom tohto blogu je upozorniť všetky ženy na to, že si zaslúžia od života viac. A že toto "viac" sa nenachádza na povrchu, ale pod ním.
 
Zdroje:
Edita, Steinová: Žena.
Pápež Ján Pavol II: 
Mulieris Dignitatem. O dôstojnosti a povolaní ženy. Rím, 1991.

 
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0