Aktuálne 09. november 2019

Kiska aj Harabin rastú, SaS je na hranici zvoliteľnosti

Lukáš Kekelák
Lukáš Kekelák
Ak by sa parlamentné voľby konali na prelome októbra a novembra, zvíťazila by v nich opäť strana Smer-SD s 20 percentami hlasov.
Ak by sa parlamentné voľby konali na prelome októbra a novembra, zvíťazila by v nich opäť strana Smer-SD s 20 percentami hlasov.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Kekelák

Kiska aj Harabin rastú, SaS je na hranici zvoliteľnosti
Prieskum agentúry Focus na vzorke 1020 respondentov uskutočnený v dňoch od 30. októbra až do 6. novembra.

Na druhom mieste by bola koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia s 11,7 percenta a tretia by skončila strana Za ľudí s 10,6 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre koalíciu PS/Spolu na vzorke 1020 respondentov, ktorý sa uskutočnil od 30. októbra do 6. novembra.

Preferencie koalície Progresívneho Slovenska a Spolu tak začali opäť mierne rásť a zastavili niekoľkomesačný trend poklesu. Nad desať percent sa po prvýkrát dostali aj preferencie strany Andreja Kisku Za ľudí a posunuli tak na štvrtú priečku Ľudovú stranu Naše Slovensko. 

Tej v prieskume patrí štvrté miesto s 10,3 percenta hlasov. Nasleduje hnutie Sme rodina so siedmimi percentami a SNS so 6,8 percenta hlasov. KDH a OĽaNO by získali zhodne po 5,7 percenta hlasov. Na hranici zvoliteľnosti s piatimi percentami hlasov skončila v prieskume strana SaS. Všetkým trom opozičným stranám tak po poslednom prieskume klesli preferencie

Do parlamentu by sa podľa prieskumu nedostali ani maďarské strany Most-Híd so 4,1 percenta ani SMK-MKP s 3,5 percenta hlasov. Harabinova strana Vlasť narástla na tri percentá, Druckerova Dobrá voľba by získala 2,9 percenta hlasov a strana farmárov Máme toho dosť! jedno percento.

V parlamente by Smer-SD obsadil 36 kresiel, koalícia PS a Spolu by získala 21, Za ľudí 19, ĽSNS 19, Sme rodina 13, SNS 13, KDH desať, OĽaNO desať a SaS deväť mandátov. Vláda demokratickej opozície by tak bez strany Borisa Kollára nevznikla.

Na prelome októbra a novembra by sa na voľbách zúčastnilo 75,1 percenta oslovených respondentov, 14,4 percenta ľudí by voliť neprišlo a 10,5 percenta oslovených odpovedalo „neviem“.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0