Aktuálne 08. november 2019

PS-Spolu predložili do parlamentu návrh zákona Lex Haščák

TASR
TASR
Predstavitelia koalície PS-Spolu predložili v piatok do parlamentu dva zákony, ktoré majú obmedziť moc oligarchov.
Predstavitelia koalície PS-Spolu predložili v piatok do parlamentu dva zákony, ktoré majú obmedziť moc oligarchov.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

PS-Spolu predložili do parlamentu návrh zákona Lex Haščák
Vľavo predseda politického hnutia Progresívne Slovensko Michal Truban a vpravo predseda SPOLU – občianska demokracia Miroslav Beblavý. FOTO TASR – Jakub Kotian

Prvý návrh zákona určuje, že jeden majiteľ nemôže naraz pôsobiť v oblasti zdravotných poisťovní, lekární a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. „Musí si jednu z nich vybrať,“ vysvetlil predseda strany Spolu Miroslav Beblavý.

Od tohto opatrenia si podľa neho okrem iného sľubujú aj obmedzenie moci finančnej skupiny, ktorá dnes ovláda veľkú časť zdravotníctva.

Druhý návrh rieši konflikt záujmov v médiách. Všetky médiá s obratom nad milión eur by sa mali zapisovať do protischránkového registra, aby bolo možné zistiť ich skutočného majiteľa. Zaoberá sa tiež veľkými médiami s obratmi nad päť miliónov eur, ktoré obchodujú so štátom alebo pôsobia v zdravotníctve.

„Buď sa vzdajú kontroly nad médiami, alebo sa budú musieť vzdať štátnych peňazí,“ hovorí. Vyhodnocovať konflikt záujmov by mal protimonopolný úrad.

Zákony súborne nazývané Lex Haščák predkladajú do parlamentu spolu s nezaradenými poslancami Luciou Žitňanskou, Martinom Poliačikom a Alanom Suchánkom.

PS-Spolu zároveň zverejnili výsledky prieskumu, ktorý na ich objednávku uskutočnila na prelome októbra a novembra agentúra Focus na vzorke 1 020 respondentov. V ňom prejavilo skôr negatívny názor na finančnú skupinu Penta 32,9 percenta ľudí a veľmi negatívny 47,2 percenta opýtaných. Skôr pozitívny prevládal u 8,6 percenta.
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0