Blog 06. november 2019

Reakcia na blog „Ako som (ne)kúpila stranu“. V pravde.

Daniel Ferdinand
Daniel Ferdinand
Reakciu som uverejnil ako príspevok v diskusii pod článkom. Keďže ostala bez odpovede, no viacerí ľudia ma oslovili s tým, že by som ju mal zverejniť aj ako výzvu, rozhodol som sa ju upraviť, doplniť a zverejniť prostredníctvom tohto blogu. Ak niekto očakáva senzačné odhalenia alebo klasické vedro špiny, žiaľ, v tejto reakcii nenájde ani jedno z uvedeného.
Reakciu som uverejnil ako príspevok v diskusii pod článkom. Keďže ostala bez odpovede, no viacerí ľudia ma oslovili s tým, že by som ju mal zverejniť aj ako výzvu, rozhodol som sa ju upraviť, doplniť a zverejniť prostredníctvom tohto blogu. Ak niekto očakáva senzačné odhalenia alebo klasické vedro špiny, žiaľ, v tejto reakcii nenájde ani jedno z uvedeného.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Daniel Ferdinand

Reakcia na blog „Ako som (ne)kúpila stranu“. V pravde.

Ahoj Anka. Ak si dobre spomínaš, spoločne s Milanom Kabinom, členom predsedníctva KDH, sme boli v čase, keď si bola ešte členkou KDH, na tvojej strane. Snažili sme sa presvedčiť Alojza, predsedníctvo KDH aj členov KDH, aby ti udelili výnimku, čo môj klub KDK Banská Štiavnica odporučil uznesením aj na úrovni klubu, aj okresnej rady. Žiaľ, všetky rokovania a celá naša snaha vyšla na zmar, kvôli neuváženému a predčasnému podaniu návrhu na výnimku zo zásady 3x a pauza, ktorý naše snahy, jemne povedané, zbúral. Keď sme sa spoločne stretli v Bojniciach, povedala si nám, že z KDH neodídeš. Teraz píšeš, že si z KDH odchádzala dlho a postupne. Ja chápem, čo ťa viedlo k odchodu. Keď si sa nám zaručila, že z KDH neodídeš, ale rovnako si sa svojim voličom zaručila, že budeš kandidovať do EU parlamentu, stali sa tieto dva záväzky protichodné a jeden si, chtiac-nechtiac, musela porušiť. Nemám ti to za zlé, nikdy ti to mať za zlé nebudem. Ale aj toto treba pomenovať, keď hovoríme o pravde. Pravdou je aj to, že ste hovorili, ako môžete nazbierať podpisy po eurovoľbách, lebo pred nimi by ste to nestihli. To sa zatiaľ stále nestalo. Pravdou je aj to, že si mohla byť jednou z líderiek kandidátky do parlamentných volieb, ak by si ostala v KDH.

Pravdou je, že každý by mal posudzovať svoje konanie a viesť ho tak, aby prinášalo ovocie. Som presvedčený, že ak by nedošlo k odštiepeniu KU a došlo by k príchodu Braňa Škripeka do KDH, získali by sme spoločne minimálne tri mandáty, ak nie štyri. Nebojovali by sme teraz o udržanie 6 percent, ale boli by sme lídrami opozície. Ovocie odštiepenia KU je rozdelenie, menšie zastúpenie v EU parlamente a boj o záchranu KDH. Nie je to dobré ovocie.

Pravdou podľa mňa je aj to, že projekt KU nemá veľkú ani žiarivú budúcnosť. Čísla totiž hovoria jasne. Budúcnosť má jedna silná kresťanskodemokratická strana, ktorú si pomáhala budovať, ktorú spoluzakladal tvoj otec, ktorej si odovzdala svoje celoživotné a záslužné úsilie. Cesta nie je v kandidovaní za hnutie OĽaNO, ktoré chodí z konzervatívnej strany spektra na liberálnu ako na klavír podľa toho, čo sa zrovna hodí. Sama to vieš. Spojenie s Matovičom je nedôstojné a vyvedie do parlamentu kopu liberálnych poslancov, čo dokázali už minulé voľby a aj posledné hlasovanie v otázke protipotratového zákona SNS.

Prosím, vráťte sa do KDH. Potrebujeme tu názorovú diverzitu, potrebujeme zdravú súťaž vo vnútri. Sama vieš, že aj v KDH boli farizeji a darebáci, ktorí si vybavovali veci s Mečiarom, Ficom, s oligarchami. Tí už sú preč. Hlavne Alojzovou zásluhou. Poniektorí niekde v tieni, odkiaľ sa snažia škodiť, poniektorí aj v iných stranách. Tí sú minulosťou KDH. Teraz nám ide o budúcnosť KDH. O budúcnosť kresťanskej demokracie. A tá sa nedá riešiť delením. Obaja sme katolíci, obaja veríme, že keď je problém, tak nemáme utekať a zakladať niečo iné. Obaja veríme, že máme v pokore hľadať zmierenie. Prosím, vráťte sa do KDH a pomôžte nám budovať novú kresťanskú demokraciu. Áno, Hlina nie je svätý. Áno, Hlina robí chyby. Áno, s veľa vecami, ktoré robí alebo povie, nesúhlasím. Tak to býva tam, kde sa pracuje. Kde sa rúbe les, lietajú triesky. No veľa veci, ktoré urobil, sú aj dobré. S mnohými vecami sa stotožňujem. Nikdy sa mi nestalo, že nevypočul môj názor, alebo názor iného kolegu. Sama poznáš stovky, ak nie tisíce KáDéHákov, vieš, kto sme, čo robíme, ako žijeme. Vieš, kde stojí naše srdce. Prosím, vráť sa domov. Nepotrebujeme zakladať nové cirkvi, ani stavať nové chrámy. Ani budovať nové strany. Všetko, čo potrebujeme, sme už dostali. Otázka je, ako s tým naložíme. Ak si nevieme navzájom odpustiť ty, Braňo, Richard, Alojz, ako nám majú kresťania uveriť, že ich máme zastupovať? Ako odpovieme na výzvu, ktorú často počujeme pred modlitbou nášho pána – Ak chceme volať Boha naším Otcom, musíme si navzájom odpustiť. Buďme ako jedna rodina a spoločne sa modlime? Budúcnosť našej krajiny je v rukách nás, mladých. Prosím, poď a pomôž nám ju budovať v skutočnej jednote. Potrebujeme idoly, vzory, lídrov, ktorí nás povedú, ktorí nám odovzdajú žezlo a ktorí z nás vychovajú slušných kresťanských demokratov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0