Blog 26. október 2019

Ako sa darilo Kdh počas posledných rokov

Andrej Klapica
Andrej Klapica
Začiatkom novembra, pred štyrmi rokmi, prebiehali v Kdh aktívne prípravy na voľby do Národnej rady. Ako to dopadlo v marci 2016 všetci viete. Ale ako sa darilo Kdh počas týchto štyroch rokov keď bolo mimoparlamentnou stranou? Nastal posun dopredu? Dokázalo byť Kdh užitočné pre ľudí? Dokázalo ovplyvňovať politiku?
Začiatkom novembra, pred štyrmi rokmi, prebiehali v Kdh aktívne prípravy na voľby do Národnej rady. Ako to dopadlo v marci 2016 všetci viete. Ale ako sa darilo Kdh počas týchto štyroch rokov keď bolo mimoparlamentnou stranou? Nastal posun dopredu? Dokázalo byť Kdh užitočné pre ľudí? Dokázalo ovplyvňovať politiku?
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Andrej Klapica

Ako sa darilo Kdh počas posledných rokov

V myšlienkach sa mi vynára volebná noc 2016. V centrále Kdh bola navonok slávnostná atmosféra, chlebíčky, zákusky, alko a nealko, všetko pekne naaranžované, množstvo ľudí. Ale vo vzduchu bolo cítiť atmosféru očakávania, podvedomého hroziaceho nebezpečenstva. Ako keď študent čaká na výsledky skúšky, pritom vie, že nešlo všetko podľa predstáv, ale chce už vedieť výsledok, či si môže vydýchnuť, že „to predsa dal“. Po prvých predbežných výsledkoch sme s manželkou odchádzali a pri východe nám jeden z podpredsedov povedal, že ak Kdh nedopadne dobre, tak sa vzdáva postu. Bolo to pre mňa prekvapujúce. O pár hodín už nastali posuny, ktoré vyvrcholili zvolením nového predsedu a vedenia hnutia.

Veľa prognostikov Kdh nedávalo šancu. Predpokladalo sa, že strana ustúpi do zabudnutia. Dlho trvalo, kým sme si zvykli na nového predsedu a nové predsedníctvo. Prichádzali prvé, trochu kostrbaté tlačové konferencie. Následne prišla príprava programu „Nový November“. Táto aktivita nás zomkla. Získavali sme podnety od našich členov, sústredili ich a s výsledným dokumentom sme urobili konferencie vo všetkých krajoch. Výsledok bol pozitívne prijatý a schválený snemom. Bol to prvý program, ktorého najhlavnejšie body sme prehľadne sústredili na jednu „á štvorku“, ktorá bola zrozumiteľná a mnoho členov ovládalo hlavné body naspamäť.

Príprava krajských volieb opäť rozpútala vášnivé debaty. Prvý krát sme prijali rozhodnutie, že v žiadnom kraji nebudeme uzatvárať koalíciu so stranami, ktoré sú vo vláde. Pre mnohých členov, starostov, krajských poslancov to bolo nepredstaviteľné. Naopak, uzavreli sme dohodu o spoločnom postupe s OĽaNO a so stranou SAS. Možno sme riskovali, ale výsledok bol pozitívny. Kdh získalo až 50 poslancov a župana v Prešovskom kraji. Po Smere sme sa stali druhou stranou s najväčším počtom zvolených poslancov. Nadšenie v Kdh dodalo všetkým silu, čo sa prejavilo aj pri príprave ďalšieho programu s názvom „Oslava rodiny“, ktorý je prioritne zameraný na podporu rodín a opäť sme s ním prešli všetky kraje. Päť primátorov, 200 starostov a približne 2.400 poslancov zvolených v komunálnych voľbách znovu dodalo nadšenie do práce.

So zvolenými členmi v jednotlivých voľbách prichádza možnosť robiť užitočné veci pre ľudí. Napríklad županov tím v Prešovskom kraji (vrátane poslancov) zvýšil o 100 Eur mzdu pre pracovníkov sociálnych zariadení, zaviedol symbolické cestovné 10 centov pre tehotné mamičky, preinvestoval 24.000.000 Eur do opravy ciest. Primátori a starostovia nesú zodpovednosť za dobré fungovanie samospráv a pracujú pre obyvateľov. Krajskí a komunálni poslanci predložili za uplynulé roky tisícky uznesení.

Napriek tomu, že Kdh posledné roky nebolo vo „veľkej politike“, dobré programové návrhy, ktoré predkladalo už v minulosti, boli prijaté. Najznámejšími z nich sú tzv. Mečiarove amnestie, ktorých zrušenie Kdh predkladalo 7 krát, taktiež treba spomenúť čiastočné zatvorenie obchodov počas roka (Kdh navrhovalo každú nedeľu, aktuálne sú zatvorené počas štátnych sviatkov), zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane, zvýšenie rodičovského príspevku, odbúranie administratívy pre podnikateľov,  zvýhodnenie ľudí tráviacich dovolenku na Slovensku.

Našťastie na programové návrhy nejestvujú patenty a každá politická strana si môže dobré návrhy osvojiť. Úprimne sa tešíme, že vyššie spomenuté návrhy sa dostali do legislatívy. Z našich programov sme ich následne vyčiarkli, alebo vylepšili.

Dnes sme predstavili volebný program „Reštart – nádej pre Slovensko“. Pracovali na ňom desiatky odborníkov a je dobrý. Veríme, že budeme mať možnosť pretaviť ho do reality. Ak máte chuť, skúste si ho pozrieť.

Akokoľvek najväčšou hodnotou pre hnutie, vďaka ktorej môžeme pripravovať dobrý program, sú naši členovia (skoro 9.000). Ide o ochotných ľudí, pracujúcich azda vo všetkých oblastiach, mnohí z nich sa vypracovali na skutočných odborníkov. Ak Kdh prichádza s dobrými nápadmi, tak prvoradá vďaka patrí práve im. Uvedomujeme si to a sme im za to vďační.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0