Blog 23. október 2019

Prečo ide Kresťanská únia do volieb s OĽANO

Richard Vašečka
Richard Vašečka
Kresťanská únia ohlásila spoločný postup v parlamentných voľbách 2020 s hnutím Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. To je dobrá správa.
Kresťanská únia ohlásila spoločný postup v parlamentných voľbách 2020 s hnutím Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. To je dobrá správa.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Richard Vašečka

Prečo ide Kresťanská únia do volieb s OĽANO

O spoluprácu s Kresťanskou úniou bol veľký záujem, viaceré politické strany a hnutia nás oslovovali ihneď po prekvapivom dobrom výsledku v eurovoľbách (takmer 4% a takmer 40 000 hlasov, ktoré sme dosiahli po troch mesiacoch existencie).

V rámci diskrétnosti nebudem konkrétne menovať, ale bolo ich požehnane. Snáď môžem povedať aspoň to, že Smer ani ĽSNS medzi nimi neboli. Čo nie je žiadne prekvapenie, že? Väčšinou išlo o subjekty, kde bol možný istý programový prienik a zmysluplné využitie volebného potenciálu.

Samozrejme, zvažovali sme aj samostatný postup v parlamentných voľbách. Takéto riešenie sme považovali za najčistejšie a najideálnejšie. Nakoniec prevážila zodpovednosť za povolebný vývoj na Slovensku a úcta k hlasom kresťanských voličov. Nechceli sme riskovať ich prepadnutie, ako sa to stalo voličom KDH v roku 2016. A ako sa to dúfam nestane v roku 2020.

Kresťanská únia neoslovovala iniciatívne nikoho, ale prijala ponuku na rokovanie so stranami, ktoré o to prejavili záujem. Pri rokovaniach sme si vytýčili základné princípy, podľa ktorých sme sa rozhodovali:

1. HODNOTY

2. ALTERNATÍVA K SÚČASNEJ VLÁDE

3. PARTNERSKÝ VZŤAH

4. ZABRÁNENIE PREPADNUTIA KRESŤANSKÝCH HLASOV

 

AD 1. HODNOTY

Toto bolo pre nás absolútne prvoradé a najdôležitejšie. To je dôvod našej existencie a nášho pôsobenia v politike. Už Ján Pavol II. jasne hovoril, že demokracia bez hodnôt stráca svoju hodnotu.

Na nás sa môžete spoľahnúť, že v týchto veciach neustúpime a nerobíme kompromisy. Nie je to žiadna veľká zásluha, nemusíme sa pri tom nijako extra namáhať. Je to pre nás prirodzené a ani nevieme k tomu pristupovať inak.

V dohode s OĽANO sú tieto hodnoty jasne pomenované. Na prvých miestach sú medzi nimi samozrejme podpora rodiny, ochrana života a ľudskej dôstojnosti či ochrana slabších a odkázaných. Máme zaručenú slobodu v ich prezentovaní, samozrejme pri vzájomnom partnerskom rešpekte a so všetkou politickou múdrosťou.

Toto pokladáme v dnešnej dobe za kľúčové. Aj my veľmi chceme zmenu v spravovaní štátu, ale nie za cenu spochybňovania hodnôt. Nechceme vymeniť skorumpovanú politiku za ultraliberálne výstrelky. A nie sme na to ani odkázaní.

Pokladáme preto len za plus, že OĽANO v rámci boja proti mafii jasne stanovilo svojim potenciálnym koaličným partnerom niekoľko podmienok, ku ktorým sa hlásime aj my:

Nie registrovaným partnerstvám

Nie adopciám detí homosexuálmi

Nie uvoľňovaniu protidrogovej politiky

Nie rušeniu súčasných prorodinných a sociálnych opatrení

Nie nelegálnej migrácii

Tiež súhlasíme s vyjadrením predsedu OĽANO, že cenou za toto nesmie byť obmedzovanie úsilia v zlepšovaní ochrany života.

 

AD 2. ALTERNATÍVA K SÚČASNEJ VLÁDE

Poprednou kresťanskou hodnotou je aj spravodlivosť. Preto nemôžme upadnúť do opačného extrému a zatvárať oči pred korupciou, rabovaním štátu alebo extrémistickými tendenciami ako protiváhu za presadenie zopár opatrení v prospech ochrany života či rodiny.

Preto sme vylúčili možnosť pridať sa k stranám súčasnej vládnej koalície či ĽSNS. Rovnako sú pre nás neprijateľní aj politici ako Vladimír Mečiar či Štefan Harabín.

Nepíšem to preto, že by to bola nejaká dilema pre nás. Vidíme však množstvo kresťanských voličov, ktorí s tým problém nemajú. My áno.

Kresťanská únia chce byť súčasťou alternatívy k súčasnej vládnej koalícii.

 

AD 3. PARTNERSKÝ VZŤAH

Vyššie som písal, že za najčistejšie a najideálnejšie sme pokladali samostatný postup vo voľbách. Treba ale dodať, že veľmi vysoko sme hodnotili aj možnosť spoločnej kandidátky kresťanských síl, teda KDH a Kresťanskej únie, prípadne KDŽP. Predpokladom bol partnerský prístup.

KDH nám ale ponúklo iba faktický zánik a 2(!) miesta zo 150 na ich kandidátke, pričom naši kandidáti by kandidovali ako nezávislí a nie ako kandidáti Kresťanskej únie.

Prerokovali sme to na vedení Kresťanskej únie a pokojne sme odpovedali, že takéto podmienky sú pre nás neprijateľné. Ale že máme ochotu sa z úcty k voličom a pre dobro Slovenska a kresťanskej politiky dohodnúť. Len očakávame partnerský prístup. Bohužiaľ, stanovisko KDH sa nezmenilo ani o milimeter. Správali sa, akoby mali cez 10 percent a my sme boli odkázaní jedine na nich.

Spor nebol ani sekundu o tom, či budeme kandidovať my dvaja s Annou Záborskou, ale o dôstojnom priestore pre Kresťanskú úniu na kandidátke KDH. Ani jedna ponuka ku spolupráci, ktorú Kresťanská únia dostala, nebola taká neúctivá a tvrdohlavá. Je nám to ľúto, ale musíme konštatovať, že zodpovednosť za nedosiahnutie dohody a prípadný slabý výsledok vo voľbách si nesie KDH samo.

Najdôstojnejšiu partnerskú ponuku nám dalo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Nemusíme sa tváriť, že medzi predstaviteľmi Kresťanskej únie a OĽANO to v minulosti nezaiskrilo. Musíme byť však konzistentní. Nemôžeme vyčítať politikom, že nevedia potlačiť svoje egá, a keď to urobia a spolupracujú, vyčítať im, že v minulosti na svoju adresu navzájom všeličo porozprávali.

Sme dva samostatné subjekty. OĽANO i Kresťanská únia. V mnohom sa vieme zhodnúť, v niečom sa rozchádzame. Používame rôzne prístupy a spôsoby. Preto naša spolupráca vyžaduje spomínané potlačenie ega a technické kompromisy.

Dôležité je však to, že sa ako partneri spájame pre Slovensko a proti mafii.

 

AD 4. ZABRÁNENIE PREPADNUTIA KRESŤANSKÝCH HLASOV

Uvedomujeme si, že každý jeden kresťanský hlas, ktorý vo voľbách prepadne, alebo ktorý zostane doma, bude v budúcom parlamente veľmi citeľne chýbať.

Nechceme, aby naši voliči zostali doma. Preto kandidujeme.

Nechceme však ani v najmenšom riskovať, aby ich hlasy prepadli, a preto sme sa rozhodli postupovať v parlamentných voľbách 2020 spoločne s hnutím Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

Nechceme ani, aby prepadli hlasy ďalších kresťanských voličov. Neboli by sme radi, keby napríklad KDH dopadlo podobne ako v roku 2016 pred bránami parlamentu. Preto napriek tomu, že KDH neakceptovalo Kresťanskú úniu ako partnera, my im spoločne s OĽANO podávame ruku a ponúkame rokovania o spolupráci. Nie preto, že by sme to potrebovali my, ale preto, že to potrebuje Slovensko.

Sme verní hodnotám i svojim voličom. Vy rozhodnete.

Aktualizované 11. decembra 2019

Kandidátov Kresťanskej únie tak nájdete na kandidátke číslo 11 na nasledujúcich miestach:

4. Anna Záborská, MUDr., 71 r., lekárka, Bojnice
25. Ján Szőllős, RNDr. Mgr. , CSc., 54 r., teológ, geograf, Bernolákovo
38. Katarína Hatráková, PhDr., 45 r., psychologička, Bratislava
47. Radovan Marcinčin, Mgr., 49 r., učiteľ, Spišská Nová Ves
59. Peter Maretta, 48 r., živnostník, Vyšný Kubín
67. Rastislav Cunik, 39 r., vedúci strediska správy ciest, Šuňava
76. Juraj Gordan, 51 r., štátny zamestnanec, Bojnice
86. Peter Brunai, 40 r., vedúci úseku hospodárskej správy, Cabaj - Čápor
94. Miroslav Ryaby, 38 r., podnikateľ, Snina
98. Vladimír Seman, Ing., 57 r., redaktor, Novosad
102. Marián Gajdoš, MVDr., 60 r., súkromný veterinárny lekár, Bratislava
106. Róbert Hekl, 50 r., finančný poradca, Prievidza
114. Michal Sygút, JUDr., 48 r., vedúci oddelenia školstva, Turčianske Teplice
119. Peter Lauko, MUDr., 70 r., lekár, chirurg, dôchodca, Poprad
125. Peter Cák, Ing., 45 r., riaditeľ hotela, Trnava
127. Milan Valach, 50 r., manažér SBS, Zvolen
132. Jozef Klokner, Ing., 64 r., ekonomický manažér, Trnava
136. Martin Petrášek, Bc., 32 r., samostatne zárobková činná osoba, Žilina
141. Richard Vašečka, Mgr., 46 r., poslanec NR SR, Svederník

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň