Aktuálne 20. október 2019

Lipšic vyzval na zverejnenie nahrávky z rokovania vlády o odvolávaní Bubeníkovej

TASR Postoj
TASR Postoj
Nahrávka by podľa Lipšica odhalila zapojenie viacerých bývalých ministrov do kauzy Gorila, aj Dzurindu a Mikloša.
Nahrávka by podľa Lipšica odhalila zapojenie viacerých bývalých ministrov do kauzy Gorila, aj Dzurindu a Mikloša.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Lipšic vyzval na zverejnenie nahrávky z rokovania vlády o odvolávaní Bubeníkovej
Daniel Lipšic. FOTO TASR - Jakub Kotian

Len vďaka podpore od našich čitateľov vám prinášame aktuálne spravodajstvo. Podporte nás, prosíme.

Bývalý šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica aj advokát Daniel Lipšic sa zhodli na tom, že údajná nahrávka Gorily, ale aj nahrávka z rozhovoru Dobroslava Trnku a Mariana K. sú pre políciu užitočné. Uviedli to v nedeľnej diskusnej relácii Televízie Markíza Na telo.

"Dnes je pomerne rozsiahla judikatúra už aj nášho Najvyššieho súdu SR, ktorá tvrdí, že aj keď bolo porušené právo na súkromie, dôkaz sám o sebe je použiteľný. Môj názor je, že zvuková nahrávka Gorily je použiteľná ako dôkaz v trestnom konaní," povedal Lipšic. Poznamenal, že si nevie predstaviť, že by to polícia nevyšetrila a neposunula na súd. Podľa jeho slov je nájdenie nahrávky kľúčovým zlomom pri vyšetrovaní.

Kyselica v diskusnej relácii potvrdil, že finančné toky v hodnote viac ako 300 miliónov korún polícia našla. Podľa neho je úlohou vyšetrovateľov sa s tým vysporiadať. „Pristáli na účtoch. Boli tam viaceré právne pomoci aj na Cyprus napríklad," povedal Kyselica.

Bývalý minister spravodlivosti a vnútra poznamenal, že by si verejnosť mala vypočuť aj nahrávku z rokovania vlády v roku 2012, keď po zverejnení Gorily odvolávali Annu Bubeníkovú z postu šéfky Fondu národného majetku (FNM). Bubeníková (nominantka SDKÚ) mala podľa Gorily dostať od Penty 200 miliónov korún (6,6 milióna eur) „za služby, ktoré v prospech tejto finančnej skupiny počas svojho pôsobenia na FNM v rokoch 2002 – 2006 vykonala“, teda v období druhej Dzurindovej vlády.

Lipšic poznamenal, že by chcel, aby všetci vedeli, ako ktorý minister vystupoval v tak závažnom podozrení. Na otázku moderátora, či by sa tým mohlo odhaliť zapojenie bývalých politikov SDKÚ Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša do kauzy, Lipšic odpovedal, že nielen ich. Nahrávka vznikla podľa neho úplne legálne a jej záznam by mal byť uložený v archíve Úradu vlády SR.

Sprostredkovateľ vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Zoltán A. si podľa Markízy dohodol trest "okolo desať rokov". Lipšic to v diskusnej relácii nechcel potvrdiť. "Nejaké zníženie trestnej sadzby adekvátne je. Zoltán A. spolupracoval od zadržania, bez jeho spolupráce by vyšetrovací tím ťažko prišiel na objednávateľa a sprostredkovateľku," povedal advokát. Doplnil, že podanie obžaloby aj na ostatných páchateľov sa blíži a je to otázka niekoľkých dní.

Kyselica na otázku, či bude počas najbližších volieb kandidovať za nejakú stranu uviedol, že "zrejme nebude." Poznamenal, že pripravuje protikorupčnú legislatívu, ktorá by mala do budúcna zjednodušiť vyšetrovanie. Kandidovať sa nechystá ani Lipšic. Podľa jeho slov je v tomto čase užitočnejší ako advokát.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0