Komentáre a názory 17. október 2019

Čo urobiť, aby z Gorily neprofitoval antisystém

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák
Aktivity Penty si pýtajú spektakulárnu odpoveď štátu.
Aktivity Penty si pýtajú spektakulárnu odpoveď štátu.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Čo urobiť, aby z Gorily neprofitoval antisystém
Foto:TASR/Martin Baumann

Nahrávka Gorily potvrdzuje, že pred rokmi zverejnený spis známy pod týmto názvom je reálna vec.

Jaroslav Haščák a Penta budú naďalej tvrdiť, že nahrávka je zmanipulovaná a nezákonne získaná. Budú tiež určite argumentovať aj tým, že väčšina transakcií a privatizačných plánov opísaných v Gorile sa nikdy neuskutočnila.

Je tu však jedna vec, pri ktorej scenár opísaný v Gorile a následné udalosti do seba až podozrivo dobre zapadajú. Je to už trochu zabudnutá kauza kupovania poslancov.

Pri jej oprášení sa musíme vrátiť už do pomerne ďalekej minulosti. V Gorile sú aj pasáže venované nezávislým poslancom parlamentu z volebného obdobia 2002 až 2006. Práve s ich podporou sa vtedy druhá Dzurindova vláda držala dlhé mesiace pri moci. Dialóg medzi vtedajším ministrom hospodárstva Jirkom Malchárkom a Jaroslavom Haščákom z Penty z decembra 2005, ako ho zachytáva Gorila, objasňuje bližšie okolnosti.

Niektorí nezávislí poslanci sú spomínaní len všeobecne ako bezproblémoví, o iných sú tam zmienky typu „stále neuspokojený“, „čistý žolďák“ či „problematický a nevyspytateľný“. Pri niektorých menách sa však objavujú aj konkrétne sumy určené na zabezpečenie ich lojality. V Gorile je aj pasáž, v ktorej Haščák Malchárkovi radí, že spoluprácu s nezávislými poslancami má založiť viac na stretávaní a na sľuboch než na vyplácaní hotovosti.

Na inom mieste Malchárek hovorí o tom, že by chcel, aby „náklady na záchranu parlamentu“ vo výške 50 miliónov korún niesli aj SDKÚ, KDH a SMK, pretože zo záchrany profitujú aj ony.

Pripomeňme si, že druhá vláda Mikuláša Dzurindu začala mať problém s parlamentnou väčšinou už v roku 2004, keď z SDKÚ odišla skupina poslancov okolo Zuzany Martinákovej a Ivana Šimka. V spolupráci s nezávislými poslancami, ktorí odišli z Poslaneckého klubu HZDS, sa im však napriek tomu darilo v parlamente pomerne hladko presadzovať zákony. Viaceré z nich boli dôležité aj z pohľadu Penty.

Niekedy sa diali priam zázračné veci. V septembri 2005 na prvej schôdzi po prázdninách nedokázala vládna koalícia otvoriť rokovanie parlamentu. Opozícia, v ktorej už po „kauze zmenky“ bol aj Pavol Rusko s troma kolegyňami zo strany ANO, sa odmietla prezentovať a na to, aby bol parlament uznášaniaschopný, chýbali koalícii hlasy. Vládni poslanci v tých dňoch len bezradne krčili plecami a lídri KDH a SMK začali otvorene hovoriť o predčasných voľbách.

V tejto bezútešnej situácii sa ako blesk z jasného neba objavila správa, že dvaja Mečiarovi poslanci, Karol Džupa a Eduard Kolesár, vystúpili z klubu HZDS a budú podporovať Dzurindovu vládu. V parlamente však žiadne nadšenie nezavládlo. „Chce sa mi z toho celého zvracať,“ aj takto vtedy zvrat v parlamentných počtoch komentovali viacerí poslanci za KDH a SMK. Poslankyňa za HZDS Katarína Tóthová svojho exkolegu Džupu dokonca opľula.

Viacerí už v tom čase v súvislosti s kupovaním poslancov ukazovali na Jirka Malchárka. Napríklad poslanec za HZDS Tibor Cabaj verejne rozprával, ako počas parlamentnej krízy stretol na chodbe poslaneckej ubytovne podguráženého Malchárka. „V dobrej nálade na moju otázku, že aká je situácia, či už vôbec vieme rokovať, odpovedal, že je to v poriadku, už dvoch máme.“ Malchárek tieto vyjadrenia označil za nezmysel.

V septembri 2011, teda ešte pred zverejnením spisu Gorila, sa objavili ďalšie zaujímavé informácie. Portál WikiLeaks zverejnil aj depešu z amerického veľvyslanectva v Bratislave, ktorá sa zaoberala korupciou v slovenskom parlamente. „Hodnoverný zdroj s kontaktmi na Pentu“ mal diplomatovi ambasády povedať, že táto spoločnosť zaplatila po dva milióny korún nezverejnenému počtu nezávislých poslancov, aby si zaistila schválenie reformy legalizujúcej franchising lekární. Penta v reakcii na tieto informácie ovplyvňovanie poslancov prostredníctvom finančnej motivácie „kategoricky odmietla“.

Len ťažko sa dá predstaviť primitívnejší a brutálnejší útok oligarchu na zastupiteľskú demokraciu, ako keď si takto priamo kupuje hlasovanie poslancov. Zdieľať

Čiže zhrňme si to. Zverejnená nahrávka dopĺňa k aktérom Gorily konkrétne hlasy. Títo aktéri riešili aj kupovanie poslancov a viacerí nezávislí poslanci sa naozaj správali tak, akoby boli kúpení. Navyše so zverejnením nahrávky medzi Mariánom Kočnerom a Dobroslavom Trnkom pribudlo aj nové podozrenie. A to, že Jaroslav Haščák sa podieľal aj na kupovaní poslancov pri voľbe generálneho prokurátora.

K tomu treba povedať, že len ťažko sa dá predstaviť primitívnejší a brutálnejší útok oligarchu na zastupiteľskú demokraciu, ako keď si takto priamo kupuje hlasovanie poslancov. Môžeme sa baviť o všetkých možných negatívach sponzoringu, lobingu, ovplyvňovania verejnej mienky, to všetko tu je aj bude, ale to, čo opisuje Gorila, je regulárne gaunerstvo.

Otázka je, čo s tým. Existuje odôvodnené riziko, že činy opísané v Gorile nebudú mať nikdy žiadnu trestnoprávnu koncovku. Časť z nich už môže byť premlčaná, časť sa nikdy nepodarí preukázať. Problém môže byť aj s použitím nahrávky ako dôkazu.

Podozrení okolo Jaroslava Haščáka a Penty je však už tak veľa, že si to bez ohľadu na vyšetrovanie zo strany štátu pýta spektakulárnu odpoveď. Je na politikoch, aby ju vymysleli, ak myslia svoje reči o obnovení dôvery v štát vážne.

Do úvahy pripadá napríklad parlamentné vyšetrovanie aktivít spoločnosti Penta súvisiacich s politikou a podnikaním v štátom regulovaných odvetviach, ktoré by prebiehalo priamo pred očami verejnosti. Na Slovensku takýto inštitút nemá tradíciu, ale v Poľsku (kauza Rywin) alebo Česku (privatizácia OKD) takéto vyšetrovanie veľkých káuz spojených s politikou existuje. Tento inštitút má svoje úskalia, ale vo výnimočnom prípade, ako je tento, by možno stál za úvahu.

V každom prípade, ak ďalšie potvrdenie Gorily poslúži len na predvolebné prekáračky, tak z toho bude mať osoh akurát antisystém.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0