Politika Kočnerova Threema 16. október 2019

Z archívu Threema: Krstní otcovia Moniky Jankovskej

Martin Hanus
Martin Hanus

Čo robili pre bývalú štátnu tajomníčku Bohumil Hanzel, Robert Fico, Marian Kočner a Norbert Bödör.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martin Hanus

Threema: Krstní otcovia Moniky Jankovskej

Čo robili pre bývalú štátnu tajomníčku Bohumil Hanzel, Robert Fico, Marian Kočner a Norbert Bödör.

Text bol pôvodne publikovaný v októbri 2019.

Tento príbeh sa začína v čase, keď najúspešnejší politik ponovembrovej éry dosiahol na samý vrchol. Po predčasných voľbách v marci 2012 sa stal druhýkrát premiérom, Smer vládol sám a ministrom spravodlivosti sa stal Tomáš Borec, uhladený advokát so solídnou povesťou.

Málokto venoval pozornosť jeho novej štátnej tajomníčke v rezorte, ktorú mu vybrala strana. Atraktívnu štyridsiatničku Moniku Jankovskú poznali dovtedy len v Trenčíne, kde sa netešila najlepšej povesti.

Super sa oblieka a chráni chudobu pred šmejdami 

Jej kariéra odštartovala v roku 2006, keď ju minister Štefan Harabin inštaloval za šéfku okresného súdu, v tom čase začala u Harabina na ministerstve pracovať aj istá Andrea Haitová, sestra Moniky Jankovskej, ktorá sa onedlho stala riaditeľkou Harabinovej kancelárie.

O pár rokov neskôr prichádza Jankovská prekvapivo do Bratislavy. Rýchlo sťahuje antidiskriminačnú žalobu, ktorú podala v roku 2007, aby sa rovnako ako mnohí iní sudcovia domohla vyššieho platu. Zdôvodnila to tým, že chce takto „prejaviť úctu voči všetkým občanom, ktorí sa nachádzajú v ťažkej sociálnej situácii“.

To sú jej prvé slová v úrade, v tomto duchu sa prezentuje aj ďalej. V médiách hovorí najčastejšie o nekalých praktikách nebankoviek, o ochrane chudobných pred exekúciami aj ochrane seniorov pred šmejdami, venuje sa i téme týraných žien a domáceho násilia.

Pre dámsky bulvár je novou celebritou, púta tým, ako vyzerá, ako sa oblieka, že denne zabehne desať kilometrov, chodí na Bratislavské módne dni, nosí kabelku Chanel za tritisíc eur a módny expert ju vychváli za „zaujímavú kombináciu šiat a letných čižmičiek“.

Jankovská si získava nielen mondénny bratislavský svet, ale aj srdcia organizátorov Dúhového pochodu. Štátna tajomníčka od začiatku signalizuje, že sa v tejto téme líši od straníckej línie, v roku 2014 vystúpi na Dúhovom pochode s oduševneným prejavom, mikrofón si vystrieda s ombudsmankou Janou Dubovcovou či so spisovateľom Michalom Hvoreckým, pred pódiom im tlieska aj poslanec Smeru Ľuboš Blaha.

Vo svojich prvých bratislavských rokoch sa usiluje o imidž advokátky chudobných či utláčaných a je v tom pomerne úspešná.

Ale novinári prichádzali aj na prvé pochybnosti. Už keď sa advokátka Denisa Cviková stala riaditeľkou sekcie právnych služieb, ktorá spadala pod Jankovskej taktovku, vyvolalo to isté pohoršenie. Cviková bola totiž členkou dozornej rady MH Invest, neslávne známej firmy z kauzy Gorila, prepojenej s kľúčovými gorilovými aktérmi Jirkom Malchárkom a Zoltánom Vargom.

Vo svojich prvých bratislavských rokoch sa usiluje o imidž advokátky chudobných či utláčaných a je v tom pomerne úspešná.Zdieľať

Cviková pobudla na pozícii sekčnej riaditeľky pár mesiacov, potom sa pred výberovou komisiou uchádzala o sudcovské miesto a konkurz vyhrala.

V rovnakom období uspela v konkurze aj Zuzana Maruniaková, riaditeľka kancelárie štátnej tajomníčky Jankovskej, išla za sudkyňu do bratislavskej Petržalky.

Práve tieto sudkyne, Maruniaková aj Cviková, zabezpečili podľa zverejnenej komunikácie z Threemy na Jankovskej pokyn prvostupňové víťazstvo Mariana Kočnera v kauze zmeniek.

V roku 2013 však ešte nikto nemohol predvídať, ako bude s nimi Jankovská ďalej pracovať. Zrejmé bolo len toľko, že štátna tajomníčka, ktorá mala na starosti aj výberové konania sudcov, poznala cestičky, ako zariadiť víťazstvo svojich favoritiek v konkurze.

Jankovská mala totiž prsty v tom, ako sa za Boreca menili pravidlá výberu sudcov. Konkurzy na sudcov pozostávali z písomnej aj ústnej časti, od istého času získala väčšiu váhu ústna skúška, takže členovia komisie získali viac priestoru na subjektívne rozhodovanie.

Na tom by samo osebe nebolo nič zlé, keďže budúci sudcovia by sa nemali drviť len testové otázky, ale mali by zvládnuť aj vystúpenie pred komisiou, kde sa ich osobnosť môže prejaviť lepšie.

Zádrh však nastáva, keď tento proces riadi niekto, kto si v komisiách dokáže vybaviť, aby favorizovaný uchádzač získal o niečo viac bodov za ústnu časť, než by si inak zaslúžil.

Tieto podozrenia boli dôvodom, prečo neskôr ministerka Žitňanská opäť sprísňovala hodnotiace kritériá, aby sa zúžil priestor pre manipulácie pred ľuďmi ako Monika Jankovská.

Premiér Fico, minister spravodlivosti Borec a štátna tajomníčka Jankovská počas brífingu 18. apríla 2012 v Bratislave. FOTO TASR – Pavel Neubauer

Štátna tajomníčka mala v prvých rokoch ešte inú, odvrátenú tvár, ktorú poznal len zasvätenejší okruh na ministerstve spravodlivosti. Jankovská pôsobila ako ambiciózna, rázna aj vulgárna žena, už na prvý pohľad a počutie bola protipólom Tomáša Boreca s jeho naturelom diplomata.

Jankovská uverila, že by to na čele rezortu zvládala lepšie než Borec, preto proti nemu spustila intrigy rôzneho druhu. Atmosféra na ministerstve hustla, Borec sa to napokon rozhodol riešiť vo vedení Smeru.

Jankovská pôsobila ako ambiciózna, rázna aj vulgárna žena, už na prvý pohľad a počutie bola protipólom Tomáša Boreca s jeho naturelom diplomata.Zdieľať

O tomto konflikte sa verejne nevedelo, z tohto obdobia je tu len článok týždenníka Trend z augusta roku 2014 o pripravovanej rošáde na ministerstve. Novinárka Zuzana Petková zverejnila informáciu, že sa v Smere zvažuje výmena Moniky Jankovskej za Evu Fulcovú, vtedajšiu krajskú sudkyňu, členku Súdnej rady a Ficovu spolužiačku.

Kočner: Monika je na ministerstve nula!

K odvolaniu Jankovskej však napokon nedošlo. Vedenie Smeru síce Borecovým argumentom rozumelo, dokonca to chvíľu vyzeralo, že Jankovská to neustojí. Napokon sa však minister vnútra Robert Kaliňák zaručil, že štátna tajomníčka z Trenčína už nebude robiť okolo Boreca zlobu. Minister ustúpil, Jankovskej okresal kompetencie a jej vplyv na ministerstve upadol.

Keď po voľbách 2016 Smer opätovne nominoval Jankovskú za štátnu tajomníčku, nová ministerka Lucia Žitňanská jej pridelila už iba agendu ochrany spotrebiteľa. Jankovská tak oslabila ešte viac, na chod rezortu už v podstate nemala vplyv, podriadených jej bolo iba zopár ľudí, fungovala vlastne na úrovni šéfky sekcie.

Slabé postavenie svojej predĺženej ruky v justícii si uvedomoval aj Marian Kočner. Vo svojej šifrovanej komunikácii cez aplikáciu Threema, ktorú má Postoj k dispozícii, napríklad jednému spriatelenému právnikovi krátko po Kuciakovej vražde píše, že „Jankovská nemá ma MS žiadne slovo. NULA!!!“ V tom istom čase mu však Jankovská cez svoje nastrčené sudkyne Cvikovú a Maruniakovú vybavuje víťazstvo na petržalskom súde v kauze zmenky a Kočner zároveň dúfa, že sa mu podarí presadiť Jankovskú za šéfku nového úradu.

Jej vplyv teda nevychádzal zo štátnej pozície, ale zo siete vzťahov a vzájomných služieb – no najmä z ochrany svojich krstných otcov, ktorí majú s ňou nové plány.

Prečo sa z neznámej trenčianskej sudkyne stala pred siedmimi rokmi štátna tajomníčka na ministerstve spravodlivosti?

Krstný otec Bohuš

V Smere si ešte aj teraz mnohí myslia, že Jankovská je v skutočnosti Kaliňákov človek. Obaja sú rovesníkmi, exminister vnútra sa netajil, že boli začiatkom 90. rokov spolužiakmi na bratislavskej Právnickej fakulte UK, navyše to bol on, kto ju pri konflikte s Borecom udržal v kresle, hoci mala na mále.

Tí najinformovanejší v Smere však vedia, že Jankovská sa v roku 2012 ocitla na poste štátnej tajomníčky ako výsledok dohody medzi dvomi mužmi – Bohumilom Hanzelom a Robertom Ficom.

To, že jej prvým krstným otcom v politike bol práve Hanzel, potvrdzuje aj komunikácia v Threeme medzi Jankovskou a Kočnerom.

Koncom roka 2017 robí Jankovská všetko preto, aby ju parlament zvolil do Súdnej rady, a Kočnerovi sa sťažuje, že sa v Smere nemá o koho oprieť. „Len ja nemám Kaliho, Brhela, Výboha. Ja mám len šibnutého Bohuša,“ hnevá sa štátna tajomníčka.

Z komunikácie medzi Kočnerom a Jankovskou je zrejmé aj to, že až keď sa stretla s Bohušom, už nasledujúci deň ju bol ochotný prijať sám premiér.

Ak chceme pochopiť, ako sa Jankovská na pleciach Hanzela dostala nahor, je potrebné vrátiť sa o mnoho rokov nazad.

Bohumil Hanzel bol jedným zo zakladajúcich členov Smeru, išlo o bohatého podnikateľa, ktorého Fico pred 20 rokmi poveril úlohou, aby zháňal pre stranu peniaze. Hanzel sa však s Ficom postupne rozkmotril a naopak, rozhovoril sa o vnútorných pomeroch v Smere. 

Jankovská v Threeme: „Len ja nemám Kaliho, Brhela, Výboha. Ja mám len šibnutého Bohuša.“Zdieľať

Výbuch prišiel krátko pred voľbami v roku 2010: Hanzel priznal, že kampaň Smeru z roku 2002 stála 284 miliónov korún, ktoré zabezpečili utajení sponzori strany. V rozhovore s Markom Vagovičom pre denník SME opísal, ako sa pod Ficovou kuratelou zháňali desiatky miliónov korún, aj to, ako mu Fico povedal, že je normálne, keď si sponzori robia nárok na štátne zákazky. Hanzel tiež povedal, že videl kópiu zmluvy medzi Ficom a piatimi sponzormi, kde bolo upravené, aké miesta dostanú na kandidátke Smeru. „Fico kedysi povedal, že urobí všetko preto, aby sa stal premiérom. Týmto krokom sa upísal diablovi.“

Dva dni pred júnovými voľbami ktosi zaslal do SME nahrávku, na ktorej sa Fico niekedy pred rokom 2002 chváli, ako zháňal peniaze „vlastnou hlavou“.

Pre Fica sa tak stal utáraný Hanzel akútnym nebezpečenstvom. Líder Smeru ho verejne zosmiešňoval ako politického skrachovanca a psychicky narušeného človeka, ktorý sa vo svojich kabaretoch vyzlieka donaha. Hanzelovi chodili výhražné listy, hovoril, že sa bojí o svoj život aj rodinu.

Hanzel, ktorý po podpise Charty 77 emigroval do Švédska, odovzdal švédskemu veľvyslancovi na Slovensku obálku, v ktorej mali byť dôkazy o korupčnom pozadí Smeru. Veľvyslanca vtedy požiadal, že ak sa mu niečo stane, má obálku odovzdať generálnemu prokurátorovi Trnkovi aj inštitúciám EÚ.

Po Hanzelovi sa onedlho akoby zľahla zem a špeciálny prokurátor Dušan Kováčik zastavil trestné stíhanie v kauze čiernych fondov Smeru.

V júni roku 2011, to už vládla Radičovej vláda, sa objavila nenápadná správa. Predsedníctvo Smeru vymenovalo za trenčiansku šéfku strany Editu Angyalovú, v tom čase generálnu riaditeľku Hanzelovej firmy QEX. Miestni členovia Smeru pod rúškom anonymity naznačili, že nominácia Angyalovej môže byť súčasťou akejsi dohody medzi Ficom a Hanzelom.

Okolo Hanzela  bolo nasledujúce roky ticho. Až minulý rok zverejnil Nový Čas rozhovor, v ktorom trenčiansky boháč krátko po svojich 70. narodeninách vyhlasuje, že sú s Ficom už dlhšie opäť priatelia, konflikty z minulosti si vysvetlili a oboch ich tak veľmi spája to, že sú ľavičiarmi. Hanzel ešte mimochodom o atmosfére svojej oslavy precedil: „Asi som tu bol jediný bývalý politik ja. Bola tu len jedna štátna tajomníčka, to je kamarátka.“

O Hanzelovi sme počuli aj pred pár mesiacmi. Robert Fico ako predseda vládnej strany neprišiel na inauguráciu prezidentky Zuzany Čaputovej, pred ktorou uprednostnil svadbu svojho starého známeho Bohumila Hanzela. Na prvý pohľad to vyzeralo, že trojnásobný expremiér je nadmieru veľkorysý človek, keď dokáže Hanzelovi kvôli ľavičiarstvu všetko zabudnúť.

Bohumil Hanzel o svojej oslave: „Asi som tu bol jediný bývalý politik ja. Bola tu len jedna štátna tajomníčka, to je kamarátka.“Zdieľať

Skutočnosť je taká, že Fico aj Hanzel naozaj ešte niekedy za Radičovej vlády uzavreli zmier, ktorý by sme mohli nazvať paktom o neútočení. Hanzel sľúbil, že všetky tajomstvá si už nechá pre seba a Fico mu za to garantoval isté pozície v štátnej správe. V roku 2012 tak putovala na post štátnej tajomníčky Hanzelova kamarátka a susedka z Trenčína Monika Jankovská.

Bohumil Hanzel a Jozef Banáš počas prezentácie Banášovej knihy v roku 2006 na Bratislavskom hrade. FOTO TASR – Štefan Puškáš

Nie je známe, či sa Hanzel v priebehu tých rokov dozvedel, že jeho nominantku si medzičasom adoptoval sám Marian Kočner. Ale už je známe, že jeden hriech - čierne financovanie Smeru - splodil cez temný pakt s Hanzelom ďalší hriech, účinkovanie štátnej tajomníčky, ktorá nemala žiadne zábrany.

Ako išiel Fico s Jankovskou až na hranu koaličnej krízy

Spätne pôsobí až neuveriteľne, koľko politickej energie vložil v roku 2017 vtedajší premiér Robert Fico do toho, aby presadil Moniku Jankovskú do čela Súdnej rady.

Líder Smeru už koncom roka 2016 vedenie Mosta presviedčal, aby v lete nasledujúceho roku všetci koaliční poslanci zvolili Jankovskú do Súdnej rady. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská to stroho odmietala, formálne to zdôvodňovala programovým vyhlásením, v ktorom sa vláda zaviazala, že do Súdnej rady sa po novom nebudú presadzovať sudcovia.

Robert Fico sa však nevzdával. V júni 2017 navrhol Róbert Madej, poslanec Smeru a predseda ústavnoprávneho výboru, Jankovskú za kandidátku Smeru do Súdnej rady.

V lete táto rada prekvapivo odložila voľbu svojho podpredsedu – akoby Lenka Praženková a spol. čakali, kedy parlament zvolí Jankovskú a následne ju väčšina členov povýši za podpredsedníčku Súdnej rady.

Bugár aj Žitňanská boli zaskočení, neverili, že Smer si napokon netrúfne Jankovskú navrhnúť. Ministerka pritvrdila hrozbou demisie, Bugár jej držal chrbát a vyhlásil, že v prípade Jankovskej ide o „otázku udržania koalície“.

Sám Fico bol verejne zdržanlivý, no ani po tomto ráznom odpore Mosta neustúpil. V zákulisí ešte ďalší polrok naliehal na Žitňanskú aj Bugára, aby predsa len cúvli a výmenou za Jankovskú si vypýtali niečo, na čom Mostu záleží.

Fico intervenoval nielen u Bugára na koaličných rokovaniach či u ministerky počas vládnych zasadnutí, kvôli téme Jankovská išiel viackrát za Luciou Žitňanskou aj priamo na ministerstvo spravodlivosti.

Premiérovi možno na mieste Jankovskej v Súdnej rade tak záležalo iba preto, aby si plnil svoju časť dohody s Hanzelom. A možno išlo aj o niečo viac, Smer jednoducho potreboval v najvyššom orgáne sudcovskej samosprávy človeka, ktorý má povahu bezškrupulózneho vybavovača.

Fico intervenoval nielen u Bugára na koaličných rokovaniach či u ministerky počas vládnych zasadnutí, kvôli téme Jankovská išiel viackrát za Luciou Žitňanskou aj priamo na ministerstvo spravodlivosti.Zdieľať

Tlak však nepomáhal. V novembri 2017 bolo jasné, že Jankovskej šance na členstvo v inštitúcii, kde chcela rozhodovať o nových sudcoch, o prekladaní sudcov alebo o sudcovských previerkach, sú čoraz biednejšie.

Ako vyplýva z komunikácie medzi Jankovskou a Kočnerom v Threeme, štátna tajomníčka napriek tomu ani posledné novembrové dni nerezignovala. Naďalej verila, že so zákulisnou podporou Kočnera dotlačí Smer k tomu, aby ju napriek odporu Mosta posunul do tajného hlasovania, kde by sa už nejaké hlasy dali kúpiť.

Marian Kočner, druhý krstný otec

Kočner v komunikácii inštruuje Jankovskú aj takto: „Tlač na to. Odkáž náčelníkovi, že inak odchádzaš do parlamentu.“ Ako náčelníka či šéfa označujú premiéra Fica, Kočner sa s Jankovskou dohadujú, ako by mohla v tajnom hlasovaní získať väčšinu poslancov.

Terčom ich najčiernejšieho humoru je Lucia Žitňanská. Keď Jankovská píše, že jej známa zomiera na opuch mozgu, dodáva, že „treba zaklínať, nech to dostane koktavá. Neuveríš, ale každý, čo mne v živote ublížil a myslím tak akože veľmi, tak vážne ochorel“.

Kočner promptne reaguje: „U mňa už niektorí aj zomreli.“ Neskôr píše: „Dnes platím malý tím, ktorý ma stojí 10 litrov mesačne. Viem ho mať trojnásobne veľký.“ „Kokos dosť,“ obdivuje ho Jankovská. „Autá, benzín, telefóny, konzumácia v krčmách, výplaty, občas letenka... Som ochotný dať do toho (keď bude z čoho) pol mega. A do roka všetkých poje...e.“

Jankovská si želá, aby médiá rozmazávali rozporné správanie Mosta, ktorý síce odmieta jej kandidatúru, ale nevadí mu, že SNS navrhla do Súdnej rady Romana Huszára, ktorý je tiež sudcom.

Kočner, ktorý komunikuje cez Threemu aj s novinárkou Martinou Ruttkayovou, to zariadi. Vybavuje si u nej príslušný text, novinárka sa ešte uisťuje: „Počujte a naši sú v pohode s tým, aby som pomohla Jankovskej?“ „Samozrejme. Veď im zachránila MECOM,“ reaguje Kočner, čím zjavne naráža na problémy mäsokombinátu Penty, ktorý čelil návrhu na vyhlásenie bankrotu.

Kočner Ruttkayovej diktuje, čo sa má pýtať, najmä nech vyzdvihne, že „u Jankovskej platí iný meter ako u Huszára, si teda mumlavá PROTIREČÍ (...) Máte to u mňa. Veľmi na tom záleží.“ „Pochopila som 😘.“

Onedlho Plus jeden deň zverejní objednaný článok. Jankovská je spokojná s obsahom, hnevá ju len titulok textu. „Inak tá Ivana je fakt pi.. s takouto titulkou.“ Šéfredaktorka denníka sa volá Ivana Mandáková. Kočner jej odpisuje: „Bohužiaľ, to nevieme ovplyvniť.“

O iluzórnosti ich predstáv svedčí fakt, že ešte stále veria, že Most nejakým spôsobom zlomia, ak nie Ruttkayovej textami, ktoré sami osebe nemôžu vyvolať tlak na Most, tak niečím iným. „Rozmýšľam, ako za 10 dní rozje... koktavú a aj poslancov Mosta, aby ma museli voliť,“ píše Jankovská pred začiatkom kľúčovej schôdze. Kočner v tom nevidí cestu, radí jej, aby presvedčila Fica, že musí ísť do tajnej voľby. „Povedz, že chceš ísť do toho aj s rizikom, že neprejdeš. Ja vybavím kotlebovcov. A prejdeš a nikto nebude vedieť, koho hlasmi. Nemáš čo stratiť.“

Kočner sa pred Jankovskou tvári, že vie vybaviť hlasy poslancov ĽSNS výmenou za to, že Najvyšší súd nezruší ich stranu.

Jankovská znervóznie, Kočnerovi opisuje, ako by chcela obmäkčiť Fica, aby išiel do rizika koaličnej krízy: „Musím sa dostať k starému budúci týždeň. Poviem mu, že naozaj trvám na voľbe na tejto schôdzi. Ak ma stiahnu z programu, tak mu poviem, že vezmem kandidatúru späť a odídem do Trenčína, že zo seba pi.. robiť nebudem.“

Jankovská odsúhlasí, aby jej Kočner v prípade potreby zadovážil hlasy od Kotlebu, súčasne mu dáva najavo svoju bezradnosť:  „A myslieť na to, že nikoho vo vedení Smeru NEMÁM. Takže hrám sama veľmi vysokú hru. A som veľmi zraniteľná. Tu Alobalový ani Milanko nepomôžu. Môžu ma sekundárne podporiť, ale to je málo.“

Kočner stále verí, že Smer pošle Jankovskú do tajného hlasovania, poslanci Mosta odídu zo sály a Jankovská so skrytou podporou kotlebovcov prejde. Jankovskú táto vízia láka: „Ale ak by som prešla, tak ani jeden Maďar si na súde neškrtne!!!!“ Kočner jej odporúča, že ak opäť hlasovanie o jej nominácii odložia, tak skončila. Jankovská zavtipkuje: „Tak poprosím zamestnať v sledovacom teame. Mám more času.“

Jankovská sa chystá za Erikom Tomášom, ktorý je Ficovou pravou rukou, s Kočnerom preberajú, čo všetko mu má povedať. „Že ma neprijal šéf tri mesiace, hoci sa slušne hlásim na striedačku cez Šipoša aj Troškovú. To, že trvám na hlasovaní aj bez účasti Maďarov. Že už som naozaj za pi.. a ďalej nebudem čakať. Nebudem spomínať, že budem mať opozíciu na svojej strane.“ Kočner nalieha, aby sa určite nevyhrážala, že ak ju Smer stiahne, odíde z čela ministerstva. Pred Erikom Tomášom má hovoriť tak, aby pochopil, že „SR je dôležitý orgán a TREBA HO MAŤ POD KONTROLOU !!!! Musí to byť JEHO NÁPAD A INICIATÍVA“.

Stretnutie s Tomášom Jankovskú príliš nepoteší. Kočnerovi neskôr píše, že sa Smer síce ešte nerozhodol ju stiahnuť a že Tomáš jej odkaz pretlmočí Ficovi, tiež jej však hovoril, že je dôležité, aby Žitňanská zostala vo vláde.

Ich hnev sa opäť prenáša na ministerku, riešia, ako ju mediálne zosmiešniť, a zúfajú si, že novinári sú jej naklonení. Jankovská sa pýta, či netreba zatlačiť na Oszkára Világiho vyhrážkou, že inak prehrá na súde, Kočner jej odpovedá, že tomu môžu byť spory okolo Žitňanskej ukradnuté.

Jankovskej zlosť graduje, nadáva na Erika Tomáša a Kočnerovi zvestuje, čo sa údajne dialo na poslaneckom klube Smeru: „Tak ET je pekný chuj. Na klube informoval, že som mu volala, a povedal, že sa s ním chcem stretnúť. Čaplovič sa urazil, že čo sa mám čo stretávať len s ET, a vyzval Madeja na stiahnutie kandidatúry.“

Erik Tomáš na otázku, či koncom novembra 2017 informoval poslanecký klub Smeru o svojom rozhovore s Jankovskou a či ho štátna tajomníčka žiadala, aby ju posunul Smer do tajnej voľby aj bez dohody s Mostom, pre Postoj hovorí: „Nie, žiadna takáto požiadavka pani Jankovskej na mňa nebola, a teda som ani nemohol o nej informovať náš poslanecký klub.“ Tomáš si tiež nespomína, že by vôbec o Jankovskej niekedy hovoril na klube.

Ani Dušan Čaplovič si dnes nespomína na situáciu, ako ju opisuje Jankovská Kočnerovi. Pre Postoj ešte dodáva: „Voči Jankovskej som mal stále výhrady, o mnohých veciach som nevedel, ale mal som z nej zlý vnútorný pocit. Naozaj si nepamätám, že by som dával návrh na jej stiahnutie, hoci by som sa tomu ani nečudoval, mal som voči nej averziu.“

Reakcie Tomáša a Čaploviča ilustrujú, že to, čo si medzi sebou hovoria o udalostiach či iných aktéroch Jankovská s Kočnerom, nemusí byť často pravdou, už aj preto, že oni dvaja nemajú vždy spoľahlivé informačné zdroje.

Ich svet Threemy vypovedá najmä o nich, ale aj o tom, koho považovali pri dosahovaní vlastných cieľov za spojencov, koho chceli mať za spojenca, ale sa im v tom nedarilo, ale aj o tom, kto stál celkom jasne proti nim. V tomto obraze priateľov a nepriateľov je ich komunikácia azda najvernejšia.

Ako si zarobiť na náušnice

Kočner na Jankovskú nalieha, nech si vyžiada vystúpenie pred poslancami Smeru a presvedčí ich, aby ju nasadili do tajnej voľby. Jankovská však už cíti, že Ficov Smer tento boj vypúšťa: „Ich to nezaujíma. Naozaj. Za každú cenu chcú udržať koalíciu, lebo prídu o svoje teplé miesta.“

Napokon je začiatkom decembra 2017 celkom zrejmé, že už je len otázkou pár dní, kedy Jankovská stiahne svoju kandidatúru do Súdnej rady.

Spolu s Kočnerom sa však rýchlo preprogramovali a spriadajú nové, ambicióznejšie plány.

Po jednom telefonáte pokračujú v písaní správ o zriadení akéhosi nového úradu. Kočner posiela link na český Úrad na zastupovanie štátu vo veciach majetkových. Ide o úrad, ktorý zastupuje štát v súdnych konaniach týkajúcich sa majetku štátu. Jankovská si predstavuje, že nový úrad by mohol mať 300 ľudí, obáva sa však, že na čele takéhoto úradu by stratila kontakt so sudcami. Kočner ju chlácholí: „Kontakt vôbec nestratíš. Ich deti budú chodiť k tebe na stáž.“

Plánujú, že riaditeľ úradu by mal zastávať sedemročné funkčné obdobie a nebolo by možné ho len tak odvolať.

Kočner navrhuje stratégiu: „Najprv sa schváli zákon a potom sa príde s tvojou nomináciou. Pokračuje: „Tvoj nový úrad bude zastupovať MH management v spore o 17 mega proti Bžánovi 😜😜😜💪.“ „No to mi je jasné😂.“ „To bude prvá vec, ktorú vyhráme,“ povzbudzuje Kočner a brnkne jej na emócie: „Vyzerá to na ďalšie náušnice.“ Jankovská tomu hneď rozumie: „😂😂😂.“

Kočner Jankovskej: " „Tvoj nový úrad bude zastupovať MH management v spore o 17 mega proti Bžánovi 😜😜😜💪.“Zdieľať

Štátna tajomníčka sa u Kočnera uisťuje, či má svoje rozhodnutie stiahnuť kandidatúru zo Súdnej rady ešte predtým prebrať s Hanzelom. „Keďže ťa tam dostal, mal by to vedieť vopred,“ citlivo odporúča Kočner. Jankovská sa napokon dohodne s Hanzelom na stretnutí, po ktorom Kočnerovi nadšene odpisuje, že je na ďalší deň objednaná u Fica.

Nasledujúce ráno ju už o siedmej Kočner budí slovami: „Dobré ránko. Si nachystaná?“ „Teraz som vstala. Musela som dať Stilnox. A vyrážam do boja za zmenu.“

V týchto dňoch túto temnú dvojicu svojský humor neopúšťa. Kočner jej napríklad píše: „Možno budem premiér a budeš mi robiť 😜😜😜Troškovú.“ „😂😂😂😂😂😂😂 Ale zostanem len pri varení kávy.“ „Nie. Budeš ešte preberať dary.“

Po tom, čo ju mal prijať Fico, Jankovská Kočnera okamžite informuje o výsledku novej dohody: „Urobí ma splnomocnenkyňou vlády na zastupovanie v súdnych sporoch štátu a mám pripraviť celý úrad. A potom tomu budem veliť.

Kočner reaguje: „💋💋💋💋💋💋💋💋💋 Milujem Ťa.“ Skvelým správam ešte nie je koniec, Jankovská Kočnerovi oznamuje, že jej umožnili postaviť do Súdnej rady svojho kandidáta.

O niekoľko týždňov sa stáva namiesto Jankovskej novým kandidátom Smeru do Súdnej rady dovtedy neznámy advokát Michal Mišík. Parlament ho zvolí pomerne tesnou väčšinou, opozičný poslanec Ondrej Dostál upozorňuje, že Mišík podniká s istým Ivanom Piterkom, ktorý bol niekoľko rokov spolukonateľom Bašternákovej firmy N-Bonaparte.

Zo zasadnutia Valného zhromaždenia FC Nitra, a. s., 5. novembra 2012 v Nitre. Na snímke hlavní akcionári, zľava Egon Arvay, Norbert Bödör, Jiří Magyar a Marian Valenta. FOTO TASR – Henrich Mišovič

Jankovskú však na prelome rokov 2017 a 2018 zaujíma najmä vznik nového úradu. Kočner ju upokojuje, aby nemala obavy, lebo „máš už dnes okrem Bohuša aj niekoho ďalšieho... Osobne prejdeme.“

Okrem toho naďalej obsedantne riešia Žitňanskú, preberajú, čím by ju mohli kompromitovať a zničiť. Kočner má zatiaľ jediný nápad: „V januári na ňu hodím sledku.“

Norbert Bödör, tretí krstný otec

Keďže Jankovská je čoraz netrpezlivejšia, Kočner jej dohovára, aby na najvyšších poschodiach Smeru nenaliehala: „Už neurguj, zajtra to dorieši tvoj nový krstný otec.“

Z kontextu správ je jasné, že Monika Jankovská získava cez Kočnera nového krstného otca. Je ním Norbert Bödör, ktorý má otvorené dvere na Úrad vlády.

Kočner dohodol stretnutie v trojici na polovicu januára. V utorok 30. januára 2018 Kočner Jankovskej s eufóriou píše: „Zajtra máme deň D.“ „Aký?“ „Šéf ide na vláde otvoriť otázku úradu.“ Jankovská sa čuduje, pretože nič také nie je na programe.

Monika Jankovská získava cez Kočnera nového krstného otca. Je ním Norbert Bödör, ktorý má otvorené dvere na Úrad vlády.Zdieľať

Kočner vzápätí píše cez Threemu Bödörovi: „Šéf zajtra otvorí otázku nového úradu? Lebo na programe to nie je...“ „Neviem. Chcel materiál,“ odpovedá stručne Bödör, ktorý ďalej vysvetľuje, že predošlý štvrtok platilo, že to predloží. „Nebol som s ním, zajtra budem, ak to nezruší,“ píše Bödör o ďalšom naplánovanom stretnutí s Ficom.

Medzičasom sa nič nedeje, Fico v stredu žiaden materiál tohto typu na vláde nepredložil, v nedeľu sa Jankovská opäť pýta: „Ohľadne úradu nič nové?“ Kočner reaguje, že s Bödörom bude vo štvrtok, súčasne sa Bödöra pýta, kedy bude so šéfom. „V stredu.“ „Opýtaj sa na Moniku, ak bude vhodná príležitosť.“ Bödör Kočnera upokojuje: „Mám to v mojich bodoch. Keď bude možnosť, určite.“ Ten hneď píše Jankovskej: „Aj ja s krstným pracujeme.“

O pár dní je Jankovská už nervózna, píše Kočnerovi, že bola dvakrát u ministerky, no „o úrade ani pol slova nepovedala.“ Jankovská vychádza z toho, že Fico jej už o novom úrade povedal, Kočner Jankovskú upokojuje, že ministerka možno čakala, že to ona otvorí ako prvá.

Štátna tajomníčka je už nahnevaná: „O tom sa nebavíme. Chcem od nej výsledok 22. Nezaujímajú ma jej dojmy,  pocity, nič. Chcem výsledok! (...) Ďakujem aj ja. Musí to dotiahnuť do konca 22. 2. Ale je to jedna sviňa. Fakt. A máme ešte veľa úloh dokončiť. Ja sa na mumlavú už naozaj neviem ani pozerať🙈.“

Je nedeľa 18. februára, tri dni pred zavraždením Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Kočner Jankovskú informuje: „Volal mi krstný. Včera bol s náčelníkom. Potvrdil mu opäť, že dal mumlavej úlohu a že jej aj povedal, že ty tomu budeš šéfovať. Na najbližšej vláde sa jej opýta, ako pokračuje. Je divné, že tá židovská sviňa Ti nič NEPOVEDALA.“

Jankovskej to nestačí, tvrdí, že Žitňanská urobí všetko preto, aby ten úrad nevznikol. „Nemáš niečo na ňu? Myslím kompromitujúce. Nech sa zabaví iným smerom,“ pýta sa štátna tajomníčka a svoju otázku nemyslí ako žart, ale ako želanie.

Je streda 21. februára, deň, keď najaté komando zavraždilo novinára a jeho snúbenicu. Kočner to ráno začína otázkou Bödörovi: „Dobré ráno. Nezabudni šéfovi pripomenúť Moniku.“ „Jasné.“ „Pošleš mi pls číslo na Moniku?“ „Ideš jej volať?“ „Ešte nie. Som u šéfa.“

Kočner si počas dňa telefonuje s Bödörom aj Jankovskou, tá mu neskôr píše, že už sedí nad zákonmi. „Rok máme čo robiť,“ sťažuje sa Jankovská. „Ale výsledok bude super.“ „Kompetenčný zákon bude treba otvoriť. Začneme v malom,“ zvažuje Jankovská. Kočner ju opäť nadchne cieľom: „Štát prehrá max. jeden spor raz za 3 roky. Veľký. Náš😜.“

Štátna tajomníčka v Threeme: „Nech si len zmrdi účtujú mega trovy. My pôjdeme na dohody! A štátu ušetrím za drahých advokátov. A teda dúfam, že SBS bude Bonul.“Zdieľať

Jankovská už plánuje, že úrad bude mať dve pobočky, v Banskej Bystrici aj Košiciach, Kočner jej pripomenie pravú misiu úradu: „A čo myslíš, že jediný dôvod, prečo som to vymyslel, je, aby si bola preceda??? Ďalšie dôvody sú, aby zmrdi prišli o príjmy a my aby sme zarobili.“

Ona mu sekunduje: „Nech si len zmrdi účtujú mega trovy. My pôjdeme na dohody! A štátu ušetrím za drahých advokátov. A teda dúfam, že SBS bude Bonul.“

Až do vypnutia Threemy

Štátna tajomníčka si nad návrhom ďalej láme hlavu, podvečer, len pár hodín predtým, než vo Veľkej Mači ktosi vystrelí smrtiace náboje, píše Kočnerovi: „Ten úrad je fakt ako zriadenie nového ministerstva. Ja nechcem, aby si mal dojem, že sa niečoho bojím alebo som lenivá, ale to je fakt kolos!!!!!!“

Bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská pre Postoj hovorí, že si nespomína, že by sa na konci jej pôsobenia vo vláde hovorilo o novom úrade. „Nespomínam si ani na to, že by na jeho čele mala stáť Monika Jankovská. Ministerstvo malo za úlohu pripraviť po kauze Bžán návrh pravidiel pre zastupovanie štátu, komunikovali sme v tej veci s ministerstvom financií, ktoré malo v týchto otázkach skúsenosť v súvislosti s arbitrážami. Na ministerstve to mala na starosti štátna tajomníčka Mária Kolíková.“

Už sa asi nedozvieme, či v reťazi zlyhal Norbert Bödör, ktorý si pri debatách s Ficom na otravného Kočnera s jeho úradom pre Moniku ani nespomenul. Alebo si spomenul, ale Fico nemal chuť sa púšťať do nového sporu s Mostom kvôli Jankovskej. A možno sa premiérovi nápad s úradom na čele s Jankovskou aj páčil, ale chcel ešte nejaký čas vyčkať.

Ale potom prišlo pondelňajšie ráno 26. februára.

V ten deň spolu Kočner a Jankovská príliš nekomunikujú, len Kočner sa jej opýta, či je „Zuza“, teda sudkyňa Zuzana Maruniaková, ktorá onedlho rozhodne v jeho prospech v kauze zmenky, v poriadku.

Jankovská odpovedá: „Zatiaľ hej. Asi trochu preľaknutá po dnešku😂😂😂“ „Tak nech robí, čo má. Lebo skončí ,na Kuciaka‘...😜😜😜“  „🙈🙈🙈.“

O deň neskôr sa Kočner svojej štátnej tajomníčky starostlivo pýta: „Pekný dobrý večer prajem. Ako sa cítiš?“ „Ja v pohode.“

Jankovská sa nápadu s úradom nevzdáva. Lucia Žitňanská odchádza, novým ministrom spravodlivosti sa stáva Gábor Gál, v právnických kuloároch koluje neoficiálny dokument bez hlavičky, ktorý predpokladá zriadenie akéhosi úradu pre majetkové veci. Ale už chýba politická vôľa. Štátna tajomníčka postupne stráca oporu vo svojich kmotroch, Hanzel ani Bödör už len tak nemôžu zaklopať na dvere novému premiérovi a nad Kočnerom sa zatvára opona.

17. mája 2018 ešte Jankovská blahoželá Kočnerovi k narodeninám, „nech sa Ti splnia všetky tvoje želania a nech si v živote už len šťastný, zdravý a úspešný.“ O deň neskôr opäť spolu niečo preberajú. „Zas aby sme nebojovali za niečo, čo mi moc nepomôže.“ To boli posledné slová štátnej tajomníčky.

Odvtedy je Kočnerova Threema vypnutá.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0