Blog 16. október 2019

Výzva kresťanským politikom

Anna Záborská
Anna Záborská
Kresťanská politika je rozbitá. Každý z nás sa hrá na svojom malom piesočku a zazerá na tých ostatných. Posledné prieskumy verejnej mienky hovoria, že tie naše pieskoviská sa stále zmenšujú. Čelíme katastrofe, ale ešte máme čas.
Kresťanská politika je rozbitá. Každý z nás sa hrá na svojom malom piesočku a zazerá na tých ostatných. Posledné prieskumy verejnej mienky hovoria, že tie naše pieskoviská sa stále zmenšujú. Čelíme katastrofe, ale ešte máme čas.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Anna Záborská

Výzva kresťanským politikom

Som v politike dlho a tak si dovolím pozrieť sa na to s istým nadhľadom a skúsim opísať, kde sa nachádzame a čo tomu predchádzalo.

O pár mesiacov to bude 30 rokov, čo sme zakladali KDH. Bol to krásny čas, plný nadšenia. Podzemná Cirkev vyšla z katakomb a zdalo sa, že povedie kresťanské Slovensko. Mali sme hviezdne okamihy, keď KDH a kresťania v politike udávali kurz našej vlasti a viedli ju správnym smerom. Napriek všetkým protivenstvám.

Prišli však aj horšie chvíle. Okamihy, na ktoré nemôžeme byť hrdí a KDH začalo upadať. Čoraz častejšie sme počuli volanie po obrode hnutia. Mnohí sme sa o to snažili, výsledok je otázny.

Kresťanskodemokratická politika sa vyprázdňovala. Forma nahrádzala obsah. Stávali sme sa tieňom našej minulosti. A ľudia to cítili. Kresťania prestali prioritne vstupovať do KDH, ak sa chceli zúčastňovať tvorby politiky. Vzniklo OĽANO so svojou kresťanskou časťou, o pár rokov Sme rodina. Konzervatívneho voliča začal loviť asi každý. Však aj v PS sú progresívni „kresťania“. Nebolo pomaly politika, ktorí v mladosti neminištroval a neoháňal sa tým. Nedivím sa tomu. Na Slovensku sa bez kresťanov a konzervatívcov vládnuť nedá. Proste je nás tak veľa, že každý sa nás snaží prilákať.

V roku 2016 voliči vystavili KDH účet a hnutie ostalo mimo parlamentu. Odchody a rozchody pokračovali. Dnes sú kresťania v stave úplneho roztrieštenia a na ceste k bezvýznamnosti v budúcom parlamente.

Každý si odhryzne svoj kus kresťanov, ale zastupovať ich bude málokto. Ak máme toto zastaviť, musíme začať spolu hovoriť a hlavne konať.

Myslím, že nebude nesprávne tvrdiť, že som akýmsi starejším kresťanskej politiky na Slovensku. Možno posledná aktívna zo zakladateľskej generácie KDH a preto mi dovoľte obrátiť sa na vás, lídrov strán, ktorí reprezentujú niečo kresťanské:

Alojz Hlina,

Igor Matovič,

Boris Kollár,

je čas pozrieť sa pravde do očí a vyvodiť jasný záver z predvolebných prieskumov! Ak aj nemajú vo všetkom pravdu, ukazujú trend a ten je pre nás neradostný. Všetci sa môžeme ocitnúť mimo parlamentu. A to napriek tomu, že spolu máme potenciál zásadne vstúpiť do vytvárania budúcej vlády. Že spolu môžeme zmeniť rozloženie síl na Slovensku a konečne začať poriadne zastupovať našich voličov, dobrých kresťanov.

Viem, že sme si povykrikovali mnohé, že medzi nami ležia nielen osobné, ale aj názorové spory a rozdiely. Nebude to ľahké, ale máme ešte 6 týždňov, aby sme ukázali, že sme kresťanskí lídri, že tu nie sme iba sami pre seba, že sme tu, aby sme slúžili našim voličom. A tí si želajú spoluprácu. Teraz, kým nie je neskoro. Našou nedohodou budú poškodení hlavne oni.

Mnohí sa ma pýtajú či nie je čas odísť z politiky. Ja nemôžem. Uprostred tohto zmätku proste nemôžem. Budem bojovať, kým budem vládať. Mojim, našim cieľom musí byť vybudovať nové základy kresťanskej politiky na Slovensku. Národ to od nás čaká. Boh to od nás žiada. Ako kresťanskí politici máme záväzok voči Nemu. Ak tento záväzok odmietneme, nebudeme sa môcť viac volať kresťanskými politikmi, lebo sekulárny svet nás pohltil a naše svetlo zhaslo. To svetlo, ktoré malo svietiť pred ľuďmi, aby videli naše dobré skutky a oslavovali nášho Otca, ktorý je na nebesiach.

 

Aktualizované 16.10.2019 o 14:15

P.S.: Aj vzhľadom na viaceré reakcie chcem k svojmu blogu pridať nasledovné:

Obrátila som sa na strany, ktoré majú v sebe kresťanské osobnosti, ktoré si pre ich život, hodnoty, skúsenosti vážim. Je to môj osobný výber, na základe toho, ako to cítim. Rada by som však jednu stranu skutočne pridala. Je to strana, ktorá nemá poslancov v parlamente a preto som ju do pôvodného blogu nezahrnula: Kresťanská demokracia – život a prosperita. Vo viacerých veciach sa líšime, ale mnohé ciele zdieľame a prácu o. Kuffu s biednymi si veľmi vážim.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0