Komentáre a názory Spravodlivosť 15. október 2019

Ako si vekslák Kočner urobil kamaráta z MGIMA

Fero Múčka
Fero Múčka

Gorila a jej dôsledky, hlavne nutnosť mať vplyv na vyšetrovací tím, boli dôvodom, prečo sa Haščák nemohol Kočnera len tak zbaviť.

Gorila a jej dôsledky, hlavne nutnosť mať vplyv na vyšetrovací tím, boli dôvodom, prečo sa Haščák nemohol Kočnera len tak zbaviť.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Fero Múčka

Ako si vekslák Kočner urobil kamaráta z MGIMA
Foto – Lucie Pařízková/Empresa Media/Profimedia

Partnerstvo Mariána Kočnera a Jaroslava Haščáka patrí medzi tie najbizarnejšie príbehy nášho oligarchického ekosystému. Ide o prepojenie dvoch svetov, ktoré pri sebe držali hlavne vďaka sile jadrovej zbrane.

Biznis model Kočner

Marián Kočner nebol organizátor ani účastník veľkého biznisu spojeného s politikou. V skutočnosti bol tretia až štvrtá liga slovenského ekonomického mafiánstva. Točil sotva desiatky, nie stovky miliónov či miliardy eur. Nikdy nesedel za stolom, keď sa riešili megatendre, nedokázal vymyslieť projekty, ako bol nástenkový tender, obchodovanie s emisnými povolenkami či niečo ako mýtny systém. Nemal fabriku, na ktorú by vo veľkom poberal eurofondy alebo iné dotácie.

Kočner šmelil s informáciami, vydieral, dal falšovať podpisy, pochybne narábal s úradnými listinami. Občas niečo vybavil na súde či u generálneho prokurátora, generoval neoprávnené vratky DPH. Nebol to veľkopodnikateľ, len veľkopodnikavec. Vedel síce obrať pár desiatok ľudí o ich byty, ale nevedel si „sprivatizovať“ nejaký sektor ako ľudia z biznis pozadia Smeru. Nemal na linke vrcholových politikov, nevedel ovplyvňovať legislatívu.

Čím ďalej tým viac bol jeho biznis model založený na jeho toxickosti. Zdieľať

Aj z jeho komunikačných záznamov vidno, že jeho partnermi do brainstormingu neboli veľkí biznismeni, ale advokáti, sudcovia a poskokovia.

Čím ďalej tým viac bol jeho biznis model založený na tom, že mu ľudia ustupovali, len aby sa neroznieslo, že s ním majú niečo spoločné. Na svojej toxickosti, prepojenej s vydieraním, si postavil svoj biznis model aj bezpečnostný val.

Biznis model Haščák

Haščákovci, teda Penta, si vždy potrpeli na to, že nie sú ako skupiny nazývané  „kmotríkovci“, „exdžejenťáci“, „filovci“, „brhelovci“ či „paškovci“. Chválili sa tým, že na to, aby boli úspešní, si nepotrebujú skrotiť Kaliňáka, Počiatka alebo Fica. Penta nechodila do predražených tendrov na mýto či IT dodávky, aby si tam urobila vatu. Nedodávala predražené licencie na Windows, cétéčka, nevypaľovala záujemcov o licencie na fotovoltaiku, ktorí museli odovzdávať podiely vo firmách, aby tie licencie dostali. 

Nešla po agrodotáciách ani eurofondoch, netlačila svojich ľudí do štátnych firiem, do SEPSu, distribučiek, vodární, plynární, elektrární, aby žmýkali verejný majetok. Neťahala politikov do bordelov či na výlety jachtou.

Haščákovci boli hrdí na to, že majú svoj „pôvodný“ biznis. Vlastnú banku, nemocnice v niekoľkých krajinách, lekárne, veľké developerské projekty – najmä v Česku. Vyrábajú vlastné lietadlá, vlastnia reálne huty. Firmy, kde majú kontrolu, pôsobia v desiatich krajinách a zamestnávajú 40-tisíc ľudí. Väčšinu biznisu, do ktorého vstúpili, časom predali za veľké peniaze reálnym trhovým kupcom, nie štátu. 

Záznam z Gorily ukázal, že korupciu a politické vybavovanie biznisu chápali ako bežnú súčasť podnikania.Zdieľať

Sú to agresívni obchodníci, no mýty o ich úspechoch boli často prehnané. Obrat skupiny sa rátal na miliardy eur ročne, no ich ziskovosť bola na úrovni jednotiek percent.

Záznam z Gorily ukázal, že korupciu a politické vybavovanie biznisu chápali ako bežnú súčasť podnikania. Mnoho indícií naznačuje, že si svoje záujmy ošetrovali cez úpravu legislatívy či regulácií, aby vyhovovali im – napríklad v zdravotníctve či tipovacom biznise. Verejnosť pritom presviedčali, že tak, ako nastavia systém oni, to bude lepšie pre všetkých. Ale bolo to dobré najmä pre ich biznis.

Osudová krivda

Kočnerove repliky na nahrávke s Trnkom treba vnímať ako nachystané predstavenie, ktorým sledoval viaceré účely. Rozhovor s generálnym prokurátorom využil nielen na to, aby vznikol záznam, ktorý ho vyviní u Haščáka za Trnkovo vydieranie, ale aj na to, aby mal (ďalší) záznam s Trnkovými priznaniami. 

Zatiaľ reálne nevieme povedať, kam až siahalo partnerstvo Kočnera a Haščáka. No keďže sa potvrdilo, že Kočner desať rokov disponoval nahrávkou z Gorily, ktorej sa Haščák tak veľmi bál, môže byť ich spolupráca bohatšia, ako sa doteraz javila.

Nahrávka a dôsledky z nej vyplývajúce (hlavne nutnosť mať vplyv na vyšetrovací tím) boli dôvodom, prečo sa Haščák nemohol Kočnera len tak zbaviť, hoci ten pre neho veľký biznisový význam nemal. Je možné, že niečo biznisové spolu dokopy dali, no reálny, „nekočnerovský“, „penťácky“ biznis nevedel Kočner ani vymyslieť, ani zrealizovať.

No ak máme hovoriť o nespravodlivosti, tak tá nespočíva v tom, že prichytená bola Penta. Ale v tom, že zatiaľ neboli prichytení aj ostatní.Zdieľať

V Pente vždy vnímali ako krivdu osudu, že to boli práve oni, a nie niekto z vyššie zmienených oligarchov, komu sa prihodila gorila. Že práve oni mali tú smolu, že ich konšpiračný byt susedil s bytom SISkára, ktorý sa rozhodol ich niekoľko mesiacov odpočúvať.

V tom majú pravdu – bola to smola, že nachytali ich, a nie iných, ktorí mali rovnaké alebo aj horšie metódy ako oni. 

No ak máme hovoriť o nespravodlivosti, tak tá nespočíva v tom, že prichytená bola Penta. Ale v tom, že zatiaľ neboli prichytení aj ostatní.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0