Blog 28. september 2019

Drahá predvolebná jeseň

Andrej Klapica
Andrej Klapica
V posledných týždňoch sa formou „opatrení pre ľudí“ rozbehla predvolebná jeseň. Jedným z týchto opatrení je zvýšenie „nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka“.
V posledných týždňoch sa formou „opatrení pre ľudí“ rozbehla predvolebná jeseň. Jedným z týchto opatrení je zvýšenie „nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka“.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Andrej Klapica

Drahá predvolebná jeseň

Pred necelým rokom sme na tlačovej konferencii Kdh upozorňovali práve na to, že priemerná mzda od roku 2012 stúpla o 25 % (minimálna mzda dokonca o 46%), ale nezdaniteľná časť základu dane len o necelých 5%. Toto pomalé zvyšovanie najviac negatívne zasahuje tých, ktorí zarábajú menej ako 20.000 € ročne. Preto som rád, že vláda si osvojila našu výzvu na zmenu tohto nepomeru.

Na druhej strane ale treba povedať, že to urobili typicky svojsky, ako po celé roky. Tak, že celé opatrenie nedotiahli do konca. Totiž tým, že zvýšili nezdaniteľnú časť, ľudia zaplatia nižšiu daň, ale následne to má vplyv na celkové dane, ktoré štát vyberie. A ak štát menej vyberie, tak zároveň menej prerozdelí mestám a obciam cez podielové dane. To znamená, že obciam príde zo štátu menej financií, ktoré by mohli použiť na opravy, údržbu, starostlivosť o zeleň a podobne. Mestá a obce sa s týmto výpadkom môžu vysporiadať dvomi spôsobmi. Buď nebudú robiť opravy, údržbu a ďalšie činnosti alebo si výpadok na dani vyžiadajú od obyvateľov formou zvýšenia daní, o ktorých rozhodujú mestá a obce (ako napr. daň z nehnuteľnosti).

Pritom vôbec nejde o zanedbateľnú čiastku. V meste s 30.000 obyvateľmi je tento výpadok odhadovaný až na 400.000 Eur.  Preto pri aktuálnom nastavení tohto opatrenia, v jednom aj druhom prípade naň doplatia bežní ľudia.

Pred dvomi týždňami sme na tlačovej konferencii upozorňovali, že vláda má na rok 2019 vyhradené obrovské množstvo rezerv. Spolu dokonca deväťsto miliónov Eur. O míňaní týchto peňazí je zvyčajne najmenej informácií, nevie sa kedy budú použité, kam a komu pôjdu. Sú to naozaj peniaze minuté s najväčšou neprehľadnosťou. O efektivite ich využitia sa dá výrazne polemizovať. Zároveň sme presvedčení, že rozumným hospodárením a zrušením nezmyselných rezerv štát dokáže pokryť výpadok na dani a neukracovať samosprávy o podielové dane.

Jeseň ešte len začala. Zdá sa, že bude dosť drahá. Verím, že prebehne rýchlejšie ako sa stihnú urobiť nenávratné ujmy na rozpočte, ľuďoch a rodinách.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0