Komentáre a názory 17. september 2019

Bude kresťanov lepšie hájiť Hlina alebo Matovič?

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák
Dilema, ktorej šéf OĽaNO vystavuje voličov KDH.
Dilema, ktorej šéf OĽaNO vystavuje voličov KDH.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Bude kresťanov lepšie hájiť Hlina alebo Matovič?
Foto: TASR/Dano Veselský

Šéf OĽaNO Igor Matovič prišiel cez víkend s plánom, ako zabezpečiť opozícii volebné víťazstvo. Oznámil, že jeho hnutie nepôjde do vlády, ktorá by chcela prijať registrované partnerstvá, adopcie detí pármi rovnakého pohlavia, uvoľniť drogovú politiku, zrušiť sociálne istoty a zmeniť postoj Slovenska k nelegálnej migrácii. Podľa Matoviča treba dať tieto témy na štyri roky bokom a sústrediť sa najmä na korupciu, justíciu a zdravotníctvo.

Zdôvodnenie tohto ťahu je takéto. Bez OĽaNO nová vláda, v ktorej by nebol Smer, nevznikne. Tým, že Obyčajní ľudia tieto témy v tejto chvíli „utnú“, zabránia Ficovi, aby s nimi hral v kampani a strašil voličov. Napríklad vládou, ktorá schváli registrované partnerstvá a adopcie detí pármi rovného pohlavia.

Igor Matovič opäť potvrdil, že je naozaj šikovný marketér. Tlačený zo všetkých strán novými politickými projektmi vycítil šancu v cielenom útoku na voličov KDH. Presne tým totiž táto jeho akcia je. Snaží sa využiť to, že Alojz Hlina v lete uzavrel s progresívcami dohodu o neútočení a v rámci rokovaní s nimi riešil aj to, za akých okolností by sa téma registrovaných partnerstiev mohla objaviť na scéne. Mimochodom, predseda KDH svoju stratégiu obhajoval podobným spôsobom ako Matovič. To znamená, že tým chcel Ficovi vyraziť túto kartu z ruky.

Problém bol v tom, že zatiaľ čo táto Hlinova taktika posilňovala imidž PS/Spolu, členov a voličov KDH mohla zneistiť. A Matovičovi ponúkla príležitosť. Ten nakoniec svoj motív ani veľmi neskrýval a svoj plán na porážku mafie na sociálnych sieťach uviedol zvolaním, že predseda KDH hodil svojich voličov cez palubu.

Tých sa teraz šéf OĽaNO snaží nahlodať a rafinovane ich vystavuje dileme. Kto bude ich záujmy hájiť dôslednejšie? Hlina, ktorý už pred voľbami rokuje s progresívcami, alebo Matovič vo svojej momentálne konzervatívnej polohe?

Igor Matovič opäť potvrdil, že je naozaj šikovný marketér. Tlačený zo všetkých strán novými politickými projektmi vycítil šancu v cielenom útoku na voličov KDH.Zdieľať

Otázka je na stole, tak sa nad ňou skúsme zamyslieť. Ale najskôr dve stručné odbočky. Nie je veľmi pravdepodobné, že ak budú opozičné strany zostavovať vládu, bude niektorá z nich do programového vyhlásenia nového kabinetu vehementne presadzovať zavedenie registrovaných partnerstiev. Bude to príliš vážna chvíľa na púšťanie sa do takýchto dobrodružstiev.

Neskôr sa však táto téma určite objaví. Buď s ňou príde niekto z opozície, aby vniesol rozkol medzi vládne strany, alebo s ňou vyrukujú progresívni poslanci. Skôr v závere vládnutia, ale ak im bude padať popularita alebo vypukne nejaká vládna kríza, tak možno aj skôr.

Ešte niekoľko slov k OĽaNO. Igor Matovič ho budoval ako protestné, protikorupčné hnutie, v ktorom sú zastúpení konzervatívci aj liberáli. To sa odrážalo aj na hlasovaní jeho poslancov v kultúrno-etických témach. Napríklad keď v roku 2012 parlament hlasoval o registrovaných partnerstvách, podporili ich aj štyria poslanci OĽaNO. Medzi nimi súčasný trnavský župan Jozef Viskupič či europoslanec Peter Pollák. Alebo keď parlament vo februári hlasoval o zákone Richarda Vašečku o obmedzení potratov, dvaja poslanci OĽaNO (Budaj, Suchánek) boli proti a štyria ďalší (Matovič, Grendel, Milanová, Shahzad) buď nehlasovali, alebo neboli prítomní.

Ako konzervatívci sa väčšinovo necítia ani voliči OĽaNO. V kultúrno-etických témach sa takto vidí len štvrtina z nich. Približne štyridsať percent sa považuje za liberálov a zvyšok je niekde v strede. Hoci Igor Matovič dnes vyťahuje jednu konzervatívnu kartu za druhou, dokonca ohlásil aj novú kresťanskú platformu, je takmer isté, že ak sa dostane do parlamentu, budú v jeho klube opäť aj liberálnejší poslanci. Ani jeho voliči sa až tak zásadne nevymenia.

Teraz sa okľukou vráťme k spomenutej otázke. Predstavme si, že sa po voľbách objaví v parlamente návrh na zavedenie registrovaných partnerstiev. A že pôjde o každý hlas. Na koho sa kresťanský volič bude môcť spoľahnúť viac? Na stranu s homogénnnym poslaneckým klubom, ktorá sa v týchto témach doteraz vždy správala konzistentne, alebo na rôznorodé hnutie, ktoré budú v parlamente zastupovať konzervatívci aj liberáli?

Na definitívnu odpoveď nám chýba veštecká guľa, ale aj história a skúsenosť niečo dôležité napovedajú.

 

 

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0