Spoločnosť 11. september 2019

Ave Donovaly, obeť Kočnerovho podnikania a nevkusu

Eva Čobejová
Eva Čobejová
Kočner bude súdený za rôzne zločiny. No za jeden ho žiadny sudca súdiť nebude. Za zohavenie Donovál.
Kočner bude súdený za rôzne zločiny. No za jeden ho žiadny sudca súdiť nebude. Za zohavenie Donovál.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Eva Čobejová

Ave Donovaly, obeť Kočnerovho podnikania a nevkusu
FOTO – Pavol Kováč

Obec Donovaly leží na nádhernom mieste. Nadmorská výška 960 metrov nad morom, poloha medzi masívmi Veľkej Fatry a Nízkych Tatier, autom dve hodiny od Bratislavy po rýchlej ceste. Dokonalé miesto pre centrum cestovného ruchu. Mohlo to byť také slovenské St. Moritz, lebo aj tú štipku mondénnosti by Donovaly s ľahkosťou uniesli.

To všetko mohlo byť, ale nie je. Donovaly mali smolu. Už komunisti tu začali vo veľkom budovať rôzne podnikové chaty, ale malo to ešte  mieru a dokonca vznikli aj niektoré pekné stavby, na ktorých oko rado spočinie.

No v deväťdesiatych rokoch padli Donovaly do oka Mariánovi Kočnerovi a jeho podnikateľská intuícia nesklamala. Donovaly ponúkali neskutočný potenciál všetkého druhu.

Nielenže sa tu dalo zarobiť storakým spôsobom, ale bol to aj dokonalý priestor na budovanie siete kontaktov. Politici, podnikatelia, celebrity si tu spolu vypili, požartovali, pozabávali sa v uvoľnenej atmosfére, utvorili priateľské zväzky. A po donovalskej kúre sa mohli stať aj užitočnými opičkami.

Každý meter treba speňažiť. FOTO – Pavol Kováč

Obec Donovaly vznikla z uhliarskych osád rozťahaných po slnečných lúkach. Neboli tu podhorské farmy, ľudia robili v lesoch či okolitých hutách a železiarňach. Bývali v malých prízemných domoch s veselými zasklenými verandami. Bol tu ťažký život, chudoba, nezamestnanosť, vysťahovalectvo a k tomu drsné podnebie. Dlhé zimy, záľahy snehu. Dlho nikomu nenapadlo, že tu leží poklad.

Prvý hotel tu až koncom tridsiatych rokov minulého storočia postavila Župa pohronská. Trojposchodový hotel postavili v elegantnom funkcionalistickom štýle, mal 29 izieb s 80 lôžkami, bola v ňom aj klubovňa, knižnica, lyžiareň a k hotelu patrilo aj volejbalové ihrisko a bazén. Dobrý začiatok na budovanie mondénneho horského centra. Hotel dostavali v roku 1938, o šesť rokov neskôr sa zapísal do histórie.

V noci z 29. na 30. augusta 1944 v ňom vznikla Proklamácia slovenským vojakom a Proklamácia slovenskému národu, ktoré boli začiatkom Povstania. Po jeho porážke v tomto hoteli posledný raz zasadlo Predsedníctvo SNR aj vrchné velenie povstaleckej armády. Donovaly sa tak zapísali do histórie a horský hotel ukázal svoj nečakaný potenciál.

O päťdesiat rokov neskôr sa Donovaly stali centrom novodobej smotánky a Kočnerovho miestneho impéria.

Vtedy stačilo hrať sa na luxus, ktorý však na fotkách v bulvári pôsobil tak opojne.Zdieľať

Na fotkách v bulvárnych časopisoch pôsobila dovolenka v Kočnerovom hoteli luxusne. Ale dnes, keď chodíte okolo týchto budov, vidíte zblízka celú tu lacnotu, tie nekvalitné materiály, tú snahu predať každý meter a neinvestovať do ničoho navyše. Vtedy to však stačilo, stačila tá hra na luxus. Dnes už tento typ luxusu oslní len Slovákov, ktorí nevytiahli päty zo Slovenska a nezašli ani do susedného Rakúska.

Mnohí, čo si na Donovaloch kedysi nakúpili apartmány, rýchlo precitli a túto nehnuteľnosť dávno predali. Za cenu Kočnerovho apartmánu si mohli v rakúskych Alpách kúpiť niečo oveľa krajšie, elegantnejšie a naozaj luxusné. Teda ak pod luxusom rozumieme aj prívetivé prostredie, zveľaďované rozumnými ľuďmi milujúcimi svoju obec, svoj región, svoju krajinu.

Vily Bašternáka a Počiatka, pyšné a prázdne. FOTO – Pavol Kováč

Kočner dokázal z hotela a apartmánov vyraziť, čo sa dalo. Na rekonštrukciu hotela si, samozrejme, vybavil eurofondy. V roku 2015 dostal dva nenávratné finančné príspevky 580 947,61 a 144 291,19 eura. Informácia o pomoci eurofondových nekonečne štedrých zdrojov dodnes hrdo visí na webovej stránke hotela.

Ale dali sa z toho vyťažiť aj iné benefity. Z Kočnerovho hotela mal v roku 2004 riadiť svoje podnikanie český mafián Radovan Krejčíř. Isto to bolo výhodné pre obe strany. A zarobiť sa na tej nehnuteľnosti dalo ešte inak. Kočner ho mal fiktívne prevádzať medzi rôznymi osobami, aby vylákal od štátu neoprávnenú vratku DPH vo výške 8,3 milióna eur.

Naozaj ideálne miesto na dovolenku. Tu si človek môže dobre vyčistiť nielen hlavu, ale aj žalúdok. Lebo je to na pozvracanie. Mala som v lete pokušenie dať si tu aspoň kávu. Ale bola by to predsa len príliš silná káva.

Kočnerove apartmány už majú svoje najlepšie časy sa sebou. Na vrchole tohtoročnej letnej sezóny boli takmer všetky prázdne, niektoré vyzerali spustnuto, na zopár balkónoch bolo vidieť ešte vianočnú výzdobu či opadané vianočné stromčeky. Akoby na tento svoj majetok majitelia nemali už čas alebo chuť si ho užívať. Akoby to tu bolo kontaminované.

Elegantný funkcionalistický hotel z tridsiatych rokov Kočner zrekonštruoval do podoby akéhosi hrazdeného domu, pripomínajúceho nemecké malomesto. Na Donovaly sa hodí ako päsť na oko. Pred hotelom na laviciach sedelo počas vrcholu letnej sezóny pár ľudí, čašníci sa nudili a stoly v reštaurácii honosne prestreté pre niekoľkochodové večere boli prázdne.

Dnes tu už bulvárny fotograf sotva urobí fotku s celým strapcom rozosmiatych a objímajúcich sa celebrít. V apartmáne na kopci, tesne pod Počiatkovou vilou, zazriem akurát Václava Miku. Paradoxne, o pár dní nato svedčil v procese s Mariánom Kočnerom.

Aj honosné vily Počiatka a Bašternáka so súkromnou cestou, ktoré sa pyšne pozerajú na celé Donovaly zvrchu, vyzerali opustené. Bašternák sa teraz rekreuje v celkom inom zariadení. No a Počiatek sa tiež radšej zašil niekde do závetria. Lebo veď on má radšej tie jachty, či nie?

Radi čítate Postoj?

Bez vás by sme Postoj nemohli tvoriť.

Pridajte sa k našim podporovateľom na podpora.postoj.sk

Najväčšou ohavou na Donovaloch je Kočnerov nový hotel Residence. Žiadny cit pre mierku, žiadny cit pre architektúru, žiadny cit pre urbanizmus. Nič, len snaha čo najviac speňažiť pozemky, ktoré vlastním na lukratívnom mieste. A hra na opulentný luxus.

Možno sa to v čase, keď vznikal tento čudný komplex okolo Residence, javilo takto: Slováci sú hlúpi, kúpia všetko, aj lacno postavené kvázi chalupy natlačené okolo hotela, bez štipky súkromia. Aj predražené apartmány v megahoteli. Ale to nie je iba minulosť, ono sa tu stále stavia, bagre rýpu do zeme, aby mohli byť do radu medzi parkoviskom a megahotelom nalepené ďalšie domy. A nad hlučnú cestu natlačiť ďalšie apartmány.

Každý meter štvorcový musí byť speňažený. Pritom si stačí pozrieť ponuku realitných kancelárií: donovalských apartmánov na predaj je ako maku. Dokonca aj v Kočnerovom hoteli Residence si môžete niečo zakúpiť, napríklad: Dvojizbový apartmán s rozlohou 70 metrov štvorcových za 159 000 eur. No nekúp to!

Opustené i spustnuté apartmány okolo Kočnerovho hotela. FOTO – Pavol Kováč

Kedysi pred rokom som sa do hotela Residence zašla pozrieť. Chce to byť luxus, ktorý vás omráči. V pamäti mi utkveli akési exotické kvety vo vstupnej hale a plagát propagujúci VIP akciu klubu Slovenky. „Prítomnosťou na VIP Clube nás poteší štátna tajomníčka Monika Jankovská, ktorá má celoročne záštitu nad podujatím.“ Musel to byť zážitok. Sedieť v Kočnerovom hoteli a počúvať Jankovskej príhovor.

Ale ešte jeden pán sa na Donovaloch realizuje vo veľkom. Boris Kollár tu vlastní vleky a buduje okolo nich rôzne atrakcie. Vyzerá to tak veľkosvetsky, akože moderné turistické centrum. Aby sa chudák turista na Donovaloch ani na chvíľku nenudil alebo nezabíjal čas prechádzkou v prírode.

Keď dnes prídu na Donovaly rodiny s malými deťmi, tak si zvyčajne les, lúky či končiare ani nevšimnú, lebo sa motajú po všelijakých atrakciách, ktoré tu už nebuduje iba Kollár. Rodičia si musia pripraviť plnú peňaženku. U nás doma sa takýmto krikľavým jarmočným atrakciám hovorilo „ludzigroše“ a takýchto ludzigrošov sú dnes plné Donovaly. Príroda je len kulisa.

Luxus podľa Kočnerovho gusta. FOTO – Pavol Kováč

Za zdevastované Donovaly nebude Kočnera nikto súdiť, zostanú tu dlhé roky ako jeho pomník. Ale aj pomník všetkým, ktorí chceli rýchlo zbohatnúť na každom metri, ktorý na tomto úžasnom mieste vlastnili.

Ave, vy úbohé Donovaly!

 

Na konci článku vás ešte poprosím o jednu vec:

Ak radi čítate moje články na Postoji, staňte sa, prosím, členom klubu podporovateľov Postoja. 

  

Vašich 5 eur mesačne výrazne pomôže k vzniku ďalších našich článkov.
Ďakujem. Eva Čobejová

Viac o podpore nájdete na podpora.postoj.sk

 
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0