Aktuálne 05. september 2019

Britskí poslanci zamietli návrh Johnsona na nové voľby

TASR
TASR
Johnson naznačil, že sa znova pokúsi o vypísanie nových volieb po tom, ako bude definitívne schválený zákon brániaci brexitu bez dohody.
Johnson naznačil, že sa znova pokúsi o vypísanie nových volieb po tom, ako bude definitívne schválený zákon brániaci brexitu bez dohody.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Britskí poslanci zamietli návrh Johnsona na nové voľby
Boris Johnson v Dolnej snemovni britského parlamentu v Londýne 3. septembra 2019. FOTO TASR/AP

Len vďaka podpore od našich čitateľov vám prinášame aktuálne spravodajstvo. Podporte nás, prosíme.

Britskí poslanci neschválili v stredu návrh premiéra Borisa Johnsona na vypísanie nových volieb na 15. októbra. Johnson svoj návrh predložil po tom, ako Dolná snemovňa parlamentu prijala návrh zákona, ktorý zaväzuje vládu žiadať EÚ o odklad brexitu v prípade, že v tejto veci nedosiahne do konca októbra s Úniou dohodu.

Vládny návrh pri večernom hlasovaní podporilo 298 poslancov, proti ich bolo 56. Na vypísanie nových volieb však bola v 650-člennej Dolnej snemovni potrebná dvojtretinová väčšina hlasov. Informovala o tom stanica Sky News.

Poslanci v stredu večer schválili aj v treťom čítaní návrh zákona, za základe ktorého bude musieť britská vláda požiadať o odloženie vystúpenia Spojeného kráľovstva z EÚ, ak nedosiahne s Úniou dohodu do 31. októbra.

Za návrh, ktorý by mohol brexit odložiť o tri mesiace - do konca januára -, hlasovalo 327 poslancov, proti bolo 299. Návrh pôjde teraz na hlasovanie do Snemovne lordov, hornej komory britského parlamentu.

Johnson v reakcii na toto rozhodnutie Dolnej snemovne vyhlásil, že "teraz sa musia konať voľby v utorok 15. októbra".

V reakcii na to, že táto jeho požiadavka nezískala v dolnej parlamentnej komore dostatočnú väčšinu, konzervatívny premiér následne povedal, že šéf labouristov Jeremy Corbyn sa stal prvým lídrom opozície, ktorý odmietol "pozvánku" na voľby. Podľa Johnsona je to zjavne preto, že Corbyn si nemyslí, že by mohol zvíťaziť.

Johnson podľa Sky News vo svojom vyjadrení tiež naznačil, že sa znova pokúsi o vypísanie nových volieb v najbližších dňoch po tom, ako bude definitívne schválený zákon brániaci brexitu bez dohody.

Corbyn i ďalší labouristi uviedli, že za nové voľby, ktoré predtým podporovali, zahlasujú len v prípade, že pred ich vyhlásením bude odsúhlasený tento zákon, pripomenuli agentúry AP a DPA. V súlade s týmto stanoviskom dala Labouristická strana svojim 247 poslancom pokyn, aby sa v stredu zdržali hlasovania o návrhu na nové voľby.

Johnson dúfa, že jeho Konzervatívna strana by zvíťazila v predčasných voľbách s parlamentnou väčšinou, ktorá by zaistila, že Británia vystúpi z EÚ v aktuálne stanovenom termíne 31. októbra.

Zákonu brániacemu októbrovému brexitu bez dohody sa pritom ešte v Snemovni lordov pokúsia obštrukciami zabrániť jej členovia, ktorí patria medzi tvrdých stúpencov brexitu.

Británia po brexite bez dohody ponúkne občanom EÚ trojročné víza 

Britská vláda v stredu oznámila program udeľovania trojročných prisťahovaleckých víz, ktoré budú dostupné pre väčšinu európskych občanov, ak budú chcieť prísť do Británie po brexite bez dohody.

Tento krok vlády je zameraný na upokojenie firiem, že budú stále môcť získavať pracovníkov, ak ich budú potrebovať. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Nová politika umožní prisťahovalcom a ich blízkym rodinným príslušníkom z Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) - ktorý tvoria štáty EÚ, Island, Lichtenštajnsko i Nórsko - a tiež zo Švajčiarska, aby požiadali o pobyt a prácu v Británii až na tri roky.

Britské ministerstvo vnútra uviedlo, že toto opatrenie, ktoré bude trvať do konca roka 2020, signalizuje pre občanov z členských krajín EHP "koniec slobodného pohybu v jeho súčasnej podobe".

"Občania týchto štátov, ktorí sa prisťahujú do Spojeného kráľovstva v období od nášho odchodu z EÚ až do konca roka 2020, budú môcť získať dočasný štatút prisťahovalca trvajúci tri roky," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

"Toto dodá firmám istotu, že po brexite budú môcť získavať zamestnancov a aj si ich ponechať," vysvetlilo ministerstvo.

Dodalo, že Európania budú môcť aj po brexite stále prichádzať do Británie na krátke návštevy, tento program víz nebudú musieť využiť.

Ministerstvo tiež upozornilo, že na európskych občanov sa po brexite bude vzťahovať "prísnejšie kritérium kriminality", aby "tí, čo páchajú zločiny, sa do Británie nedostali alebo mohli byť deportovaní".

Žiadosti o nové trojročné pobyty, ktoré budú k dispozícii po odchode Británie z EÚ, budú "jednoduchým online procesom", ktorého súčasťou bude preverovanie totožnosti, bezpečnosti a kriminality, informovalo ministerstvo.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0