Aktuálne 03. september 2019

Milana Mazureka súd odsúdil, prišiel aj o mandát poslanca

TASR Postoj
TASR Postoj
Senát Najvyššieho súdu odsúdil Kotlebovho poslanca Milana Mazureka za extrémistické trestné činy na peňažný trest vo výške 10-tisíc eur.
Senát Najvyššieho súdu odsúdil Kotlebovho poslanca Milana Mazureka za extrémistické trestné činy na peňažný trest vo výške 10-tisíc eur.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Milana Mazureka súd odsúdil, prišiel aj o mandát poslanca
Na snímke uprostred poslanec NR SR Milan Mazurek (ĽSNS) a advokát Tomáš Rosina (vľavo). FOTO TASR – Jakub Kotian

Len vďaka podpore od našich čitateľov vám prinášame aktuálne spravodajstvo. Podporte nás, prosíme.

Verdikt je právoplatný a Mazurek tak už nie je viac ani poslancom parlamentu. O svoj mandát Mazurek prišiel práve v dôsledku právoplatného odsúdenia za úmyselný trestný čin hanobenia rasy, národa a presvedčenia. Mazureka by mal v parlamente nahradiť 44-ročný trenčiansky krajský predseda ĽSNS Milan Špánik.

Senát tak v utorok zamietol odvolanie Mazureka, ako aj odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Tomáša Honzu. Najvyšší súd zároveň zamietol návrh preškoliť Mazureka o rómskom holokauste, keď to nepokladal za potrebné.

„Prvostupňový súd vykonal dokazovanie správne. Pokiaľ ide o výrok o výške trestu, tak odvolací súd skonštatoval, že finančný trest vo výške 5-tisíc eur je neprimerane nízky v porovnaní s majetkovými pomermi poslanca,“ zdôvodnil v krátkosti utorkové rozhodnutie predseda senátu Peter Paluda.

„Samozrejme, že nemám čo ľutovať, pretože som povedal pravdu. Nemám dôvod nič ľutovať, nevyjadroval som sa k celému etniku, vyjadroval som sa ku konkrétnym ľuďom, ktorí sa rozhodli žiť asociálnym spôsobom života,” povedal Mazurek podľa portálu Aktuality.sk.

Pokiaľ by Mazurek desaťtisícový trest nezaplatil, hrozilo by mu polročné väzenie. Prokurátor ÚŠP v záverečnom návrhu požiadal súd, aby zamietol odvolanie obžalovaného a uložil mu prísnejší podmienečný trest odňatia slobody s probačným dohľadom.

Prokurátor: Mazurek je rasistický extrémista

„Súhlasím s rozhodnutím Najvyššieho súdu SR, bolo potrebné rasistického extrémistu, pána Mazureka, za jeho verbálne vyjadrenia voči rómskej komunite odsúdiť. NS SR výšku peňažného trestu zvýšil, čím čiastočne vyhovel môjmu odvolaniu. Uvítam, ak bude bezproblémový a voľný priechod spravodlivosti v oblasti extrémistickej kriminality aj v budúcnosti,“ povedal v reakcii pre TASR prokurátor ÚŠP Honz.

Podľa slov predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu nešlo o trest vo výške 5 000 alebo 10 000 eur, ale o stratu poslaneckého mandátu „jedného z najaktívnejších poslancov“. Obhajca Mazureka po vynesení rozsudku uviedol, že verdikt NS SR rešpektujú, no po doručení písomného zdôvodnenia podajú mimoriadny opravný prostriedok – teda dovolanie.

„V pôvodnom konaní ŠTS nevykonal dôkazy, ktoré som mal, a v relácii odzneli pozitívne a v prospech daného etnika. Konečným dôsledkom uloženého trestu nie je finančný trest, ale zánik mandátu poslanca NR SR,“ uviedol vo svojom záverečnom návrhu Mazurek.

Predtým prokurátor ÚŠP predložil dôkaz, že na YouTube je stále prístupný záznam z rozhlasovej relácie, kde sa mal obžalovaný v roku 2016 hanlivo vyjadrovať na adresu Rómov. Obhajca obžalovaného argumentoval, že na akúkoľvek námietku z ich strany prinesie obžaloba nečakane nové dôkazy, ktoré neboli doteraz známe.

Senát Najvyššieho súdu zamietol vypočutie nového predloženého dôkazu. Najvyšší súd sa v utorok zaoberal tak odvolaním Milana Mazureka, ako aj odvolaním prokurátora ÚŠP voči minuloročnému aprílovému rozsudku ŠTS. Ten Milana Mazureka odsúdil na peňažný trest 5-tisíc eur. Ak by ho nezaplatil, hrozilo by mu polročné väzenie. Verdikt nebol právoplatný.

Obhajca obžalovaného Tomáš Rosina navrhol zrušiť napadnutý rozsudok prvostupňového Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS), oslobodiť obžalovaného a zamietnuť odvolanie prokurátora.

Vystúpenie v Rádiu Frontinus

Mazurek čelil obžalobe z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v jednočinnom súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu.

Dôvodom boli jeho hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika, ktoré majú rasistický charakter, odvysielané v októbri 2016 v Rádiu Frontinus.

Mazurek počas procesu tvrdil, že je nevinný, a ak hovoril o „cigánskom terore na východe Slovenska“, myslel tým vysokú kriminalitu v osadách asociálov. Z nahrávky malo tiež vyplynúť, že ak hovorí o kriminalite detí a trestnej zodpovednosti, myslí tým akékoľvek dieťa, nielen „cigánske“.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0