Aktuálne 23. august 2019

Policajti zaistili mobily okrem Jankovskej aj ďalším sudcom

TASR Postoj
TASR Postoj
Národná kriminálna agentúra pokračuje v procesných úkonoch, ktoré majú súvisieť s trestnými činmi korupcie a zneužívania právomocí verejného činiteľa. Na úkony polície upozornila TV Markíza.
Národná kriminálna agentúra pokračuje v procesných úkonoch, ktoré majú súvisieť s trestnými činmi korupcie a zneužívania právomocí verejného činiteľa. Na úkony polície upozornila TV Markíza.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Policajti zaistili mobily okrem Jankovskej aj ďalším sudcom
Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. FOTO TASR – Martin Baumann

Len vďaka podpore od našich čitateľov vám prinášame aktuálne spravodajstvo. Podporte nás, prosíme.

Okrem štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej, ktorú Kočner v správach s Alenou Zsuzsovou nazýval „opičkou“, a prokurátora Okresnej prokuratúry Bratislava I. Bystríka Paloviča, ktorého v správach volali „Bisťo“ zaistili policajti z NAKA mobily aj ďalším sudcom.

Podľa televíze Markíza je medzi nimi sudkyňa Krajského súdu v Bratislave Andrea Haitová (sestra Moniky Jankovskej), sudca Okresného súdu Bratislava I. Vladimír Sklenka, sudkyňa Okresného súdu Bratislava III. Miriam Repáková a podľa informácií Denníka N aj sudkyňa Zuzana Maruniaková.

Vladimír Sklenka je sudcom Okresného súdu Bratislava I. V čase, keď bol podpredsedom tohto súdu, sa stratila dôležitá časť spisu vo veci Technopol Servisu, v ktorej figuruje aj Marian Kočner. Po tejto kauze sa vzdal postu podpredsedu. V minulosti tiež pôsobil ako ochrankár vtedajšieho ministra spravodlivosti Štefana Harabina.

Sklenka pre Denník N potvrdil, že mobil odovzdal polícii dobrovoľne, a odmieta, že by v minulosti rozhodoval na objednávku Mariana Kočnera.

Miriam Repáková sa zviditeľnila ešte ako sudkyňa Okresného súdu Bratislava I. nezákonným rozsudkom, ktorým umožnila prevziať firmu Technopol Servis s majetkom v hodnote 20 miliónov eur ľuďom blízkym Marianovi Kočnerovi. Za toto rozhodnutie bola navhrnutá ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom na disciplinárne stíhanie.

Andrea Haitová je sudkyňou na Krajskom súde Bratislava. V čase odvolania televízie Markíza v prípade falšovania zmeniek Marianom Kočnerom voči nej ako členke senátu podala TV Markíza námietku zaujatosti.

Podľa informácií Denníka N vzali policajti telefón aj sudkyni Zuzane Maruniakovej. Tá stála za jediným rozhodnutím o zmenkách televízie Markíza v prospech Mariana Kočnera. Sudkyni Maruniakovej v tom čase na rozhodnutie stačilo vyhlásenie Pavla Ruska, že podpis na zmenkách je jeho.

Zaistené mobilné telefóny majú slúžiť na overenie prípadnej komunikácie dotknutých osôb s Marianom Kočnerom. Polícia zatiaľ nepovedala, či zaistila telefóny aj iným osobám.

Opozícia žiada Jankovskej koniec

Opozičné strany SaS, Za ľudí, Spolu či OĽaNO vyzývajú Jankovskú, aby sa vzdala funkcie štátnej tajomníčky na ministerstve spravodlivosti.

„Zotrvávanie Moniky Jankovskej vo funkciách vyvoláva obavy o vplyve organizovaného zločinu na súdny manažment, ministerstvo spravodlivosti a vládu,“ uviedla strana Sloboda a Solidarita.

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) odkázala svojej bývalej kolegyni Monike Jankovskej, že nemôže ďalej pokračovať vo funkcii pre navrátenie dôvery v justíciu.

V prípade obvinenia Jankovskej je podľa Kolíkovej nevyhnutné, aby bola voči Jankovskej vyvodená disciplinárna zodpovednosť a s tým spojený pozastavený výkon funkcie. „Všetky orgány musia konať dôsledne, aby ich výsledky neboli zbytočne spochybňované,“ dodala.

Most-Híd a SNS nechávajú rozhodnutie a zodpovednosť na koaličnom partnerovi, strane Smer-SD. Ten sa k Jankovskej ešte nevyjadril. Europoslankyňa za Smer-SD Monika Beňová však pre Denník N povedala, že kým sa nevyvrátia podozrenia, Jankovská by nemala zastávať post štátnej tajomníčky.

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) necháva vyšetrovanie plne v kompetencii orgánov činných v trestnom konaní a k veci sa zatiaľ nechce vyjadrovať, aby nezasiahol a nemaril vyšetrovanie.

Monika Jankovská v minulosti kandidovala aj za ústavnú sudkyňu. Za kandidátku ju navrhla predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková, ktorá by tak dnes podľa slov jej hovorkyne už nespravila. Či by sa Jankovská mala vzdať funkcie, je podľa Praženkovej „absolútne v jej rukách“.

Na medializované informácie o odobratých mobiloch sudcov reagovala, že v prípade ich potvrdenia pôjde o „neprijateľný stav“. Apeluje na všetky zúčastnené strany, aby boli dôsledné pri preverovaní všetkých údajov. Pripomenula prípad z Dánska, kde justičný škandál spôsobil to, že dánski sudcovia v súčasnosti otvárajú viac ako 10-tisíc prípadov a musia ich nanovo overiť.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0