Komentáre a názory 21. august 2019

Kočnerove „konzervatívne“ médiá

Fero Múčka
Fero Múčka
Kto pomáha Kočnerovi devalvovať hodnotu slova „konzervatívny“ a ako z toho von.
Kto pomáha Kočnerovi devalvovať hodnotu slova „konzervatívny“ a ako z toho von.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Fero Múčka

Kočnerove „konzervatívne“ médiá
Foto - TASR

Bez našich podporovateľov by tento článok nevznikol. Viac ako dve tretiny našich darcov nás podporujú pravidelne.

>>PRIDAJTE SA AJ VY.<<

V jednom z dialógov s najímateľkou vrahov Marián Kočner sľubuje, že na „alternatívnych“ weboch vyjde článok, ktorý vznikol na jeho objednávku a v jeho prospech. Krátko na to sa tak naozaj deje, Hlavné správy publikujú článok Petra Tótha v Kočnerov prospech.

Dnes sa prevádzkovatelia týchto webov bránia, že išlo o náhodu a nič nebolo dohodnuté. 

Vzhľadom na počet článkov v prospech Kočnera a jeho skupiny to neznie pravdepodobne. No ak majú pravdu, tak to nie je o nič lepšia správa. Ukazovalo by to, že sériu článkov na podporu Kočnera publikovali preto, že práve takto si predstavujú informovanie verejnosti.

V širšom zhrnutí toto správanie vtedy zdokumentoval Postoj v článku Kočnerovi alternatívci kolega Martina Hanus.

Zverejnenie úryvku z komunikácie Kočnera a Zsuzsovej o tom, ako využívajú dezinformačné weby v prospech krytia organizovaného zločinu, sú príležitosťou ešte k tomu niečo dopovedať.

Zaoberať sa  prevádzkovateľmi týchto stránok nemá zmysel, to, aký model fungovania a financovania si zvolili, vypovedá o ich úmysloch.

Má však zmysel prehovoriť k ľuďom, ktorí im dodávajú legitimitu, hoci ich úmysly nie sú zlé. Ide o dve skupiny.

Tou prvou sú komentátori, kazatelia, publicisti aj z konzervatívnych kruhov, ktorí nedokážu odolať možnosti prezentovať svoje názory aj v týchto médiách. Ak im stačí argument „Oslovili nás, tak sme odpovedali“, potom však musia byť komfortní aj s výsledkom. A ním je, že ich názory, mená a tváre sa objavujú hneď vedľa článkov, ktoré z Kočnera robili rockera a ktorými sa chváli pred obvinenou sériovou objednávateľkou vrážd.

Cesta vedie len jedným smerom. K budovaniu a posilňovaniu tých médií, ktoré si vybrali ťažšiu, ale serióznu cestu. Zdieľať

Tou druhou skupinou ja časť tých ľudí, ktorí odporúčajú tieto médiá, hoci ide opäť o rozhľadených ľudí. Nie pre články o Kočnerovi alebo pre iné fabulácie, stačí im na to malé percento obsahu, s ktorým sa stotožňujú. Pre túto malú časť trpia na selektívnu slepotu k zvyšku obsahu a k celému spôsobu, ako tieto médiá fungujú. 

Ich argument, že je to dôsledok stále ostrejšieho vyhraňovania väčšiny veľkých médií voči konzervatívnemu, kresťanskému, ale už aj voči obyčajnému „stredovému“ hodnotovému nastaveniu, je síce fakticky správny, ale týmto smerom cesta nevedie. Táto cesta vedie len k podpore iného zla.

Cesta vedie len jedným smerom. K budovaniu a posilňovaniu tých médií, ktoré si vybrali ťažšiu, ale serióznu cestu. S hrdosťou môžem povedať, že lídrom v tomto smere je Postoj. 

Nemáme síce patent na rozum, aj preto u nás existuje živá názorová diskusia, ktorú otvorene predkladáme i našim čitateľom. Je však tvarovaná našou úctou ku konzervatívnym a kresťanským hodnotám a aj k poslaniu byť „svetu na osoh“. 

Aj preto sa tešíme, že sa Postoj za štyri roky rozrástol na seriózny mienkotvorný hlas. Napriek tomu, že odolávame lacným trikom, ako naháňať čítanosť, sa naša čítanosť pohybuje okolo úrovne tristotisíc ľudí. No to pre nás nie je ten hlavný ukazovateľ, tým je naša schopnosť zvyšovať množstvo kvalitného obsahu. Aj v tomto neustále rastieme, na jeseň predstavíme ďalšie zaujímavé zmeny v Postoji.

Udalosti posledného roka a posledných týždňov ukazujú, že cesta skratiek sa neskončí dobre. A stavať treba poctivo už od začiatku.

Podporte profesionálny a nezávislý POSTOJ.

Kočner a podobní na nás nemaju vplyv vďaka vašej podpore. 

Ďakujeme!

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0