Blog 18. august 2019

Naša doba jedová a čo ďalej ?

Viliam Oberhauser
Viliam Oberhauser
Bude to tak aj so slovenskými jablkami ?
Bude to tak aj so slovenskými jablkami ?
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Viliam Oberhauser

Naša doba jedová a čo ďalej ?

Žijeme v dobe paradoxov. Na jednej strane stúpa vedecké poznanie, ktoré by malo robiť náš život kvalitnejším a na druhej strane sa tie poznatky okolo nás váľajú bez povšimnutia a my žijeme tak, ako keby neboli.

V týchto dňoch som zaregistroval správu, že vedci na obrovskej vzorke pokusov zistili, že reziduá jedovatých postrekov v ovocí a zelenine,  ktorými ich chránia poľnohospodári pred škodcami aj povolenej výške spôsobujú ochorenia a to, obezitu, cukrovku, ale aj rakovinu a ďalšie civilizačné choroby. Správa bola síce okomentovaná tým, že to neznamená, že ich máme prestať jesť, ale máme si uvedomiť, že tie riziká tu sú. Vymenované boli ako najjedovatejšie jahody, citrusové plody, jablká, atď. (ak máte záujem iste si to vygúglite). Zároveň bolo povedané, že ovocie a zelenina  pre človeka najmä v surovom stave sú veľmi prospešné a k tomu boli uvedené tie známe veci o potrebnej vláknine, vitamínoch, enzýmoch, atď., ktoré sú užitočné pre ľudský organizmus. Odborníci tiež hovoria, že ovocie by sa malo predovšetkým konzumovať to čo rastie tam, kde žijeme. Ďalej, že pre zachovanie užitočných živín v ovocí je dôležité ich jesť čo najskôr po odtrhnutí zo stromu, lebo najmä enzýmy rýchlo degradujú.

Vlani bola úroda ovocia a zeleniny na Slovensku mimoriadna a ako býva zvykom namiesto toho, aby sme jej mali plné obchody producenti si s ňou nevedeli rady a obchodné siete boli plné zahraničného ovocia a zeleniny. Na jeseň som zaregistroval správy, že niektorí z nich likvidujú svoje sady, lebo im predaj ovocia (išlo konkrétne o jablká) nekryje náklady. Pritom je všeobecné známe, že dovozové ovocie v obchodných sieťach je toľko krát striekané jedmi, že ich kvalita oproti našim je mnohonásobne nižšia.

Tohto roku je to opäť. Žijem na juhu a tak som videl, že sa opäť urodilo obrovské množstvo marhúľ, ale v obchodných sieťach boli a ešte aj sú, iba tie talianske. Po prvé sú drahé a po druhé, aká môže byť ich kvalita, ak ide o také citlivé ovocie na prezretie, ako sú marhule. Slovenské marhule takto skončili v sudoch a teraz môžete vidieť, ako sú zavalené pálenice robotou s ich vypálením. Väčšina však určite zhnila bez úžitku.

Teraz to obdobne prebieha s broskyňami. Včera som bol v jednom obrovskom sade pri Galante. Stromy plné ovocia. Veľká časť už dozretá a padá na zem. Ak sa v krátkom čase nepozbiera, nebude už ani na pálenku. Ak si kliknete na internete predaj broskýň, tak ich nájdete kilo za 0,80 eura a na pálenku za 0,40 eura. Pritom v obchodoch sú samozrejme dovozové s podstatne vyššou cenou a horšou kvalitou. Určite prekonali podstatne viac postrekov, ako tie naše a aby prežili dopravu a skladovanie, boli oberané zelené. Zase väčšina našej úrody zhnije a možno majitelia na jeseň budú likvidovať svoje sady. Tak, ako prebieha predaj ich ovocia, určite im to nepokryje náklady.

Producenti zeleniny, v zeleninárskej oblasti južného Slovenska, to už väčšinou vzdali. Preto v súčasnosti čím ďalej tým ťažšie zoženiete slovenskú cibuľu, mrkvu, papriku a v tomto čase vysokých teplôt melóny. Tie boli najprv grécke, potom maďarské a teraz sa objavujú české. Na slovenské melóny sa mi v obchodných sieťach podarilo natrafiť za celé leto iba dva razy. Samozrejme tým ako slovenské produkcia ubudla spadla dolu nielen kvalita, ale radikálne idú hore ceny. To čo stálo niekoľko desiatok centov je dnes na eure a viac. Jedno euro sa v súčasnosti dostáva na hodnotu voľakedajšej jednej slovenskej koruny. Iba príjmy sú podstatne nižšie.

Povestný komunistický pohlavár Vasiľ Biľag keď sa ho pýtali kedy bude u nás vybudovaný komunizmus povedal: „bude to vtedy keď banány budú lacnejšie ako zemiaky“. Chudák už zomrel. Ak by sa bol dožil dnešných dní, určite by mal radosť, že sme už v komunizme.

Viliam Oberhauser

P.S.: Pre neveriacich Tomášov ponúkam fotografiu môjho nestriekaného rezistentného hrozna, ktoré v tomto čase dozrieva. Takéto by sme mohli mať všetci k dispozícii zo slovenských vinohradov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0