Aktuálne 14. august 2019

Potraty sú preč, Fico hovorí o ústavnom zákaze adopcií detí homosexuálmi

TASR Pavol Rábara
TASR Pavol Rábara
Podľa organizátorov Národného pochodu za život treba zmeniť potratovú legislatívu.
Podľa organizátorov Národného pochodu za život treba zmeniť potratovú legislatívu.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Pavol Rábara

Potraty sú preč, Fico hovorí o ústavnom zákaze adopcií detí homosexuálmi
Národný pochod za život v septembri 2015. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Len vďaka podpore od našich čitateľov vám prinášame aktuálne spravodajstvo. Podporte nás, prosíme.

Vládny Smer-SD do Národnej rady nepredloží vlastný návrh zákona týkajúci sa úprav v oblasti interrupcií, v stredu o tom na sociálnej sieti informoval predseda strany Robert Fico.

"Nemožno vylúčiť, že s takýmto návrhom prídu predstavitelia iných strán a vtedy platí zásada, že pri etických otázkach majú poslanci strany Smer-SD voľnosť pri hlasovaní," povedal Fico s dôvetkom, že osobne je proti obmedzeniu práva žien slobodne sa rozhodnúť.

Fico tiež uviedol, že Smer sa chce orientovať na tému rodiny, čiže motivovať mladých ľudí zakladať si rodiny.

Ďalej sa chce zaoberať možnosťou doplnenia Ústavy SR o vetu zo zákona o rodine, že deti si môžu adoptovať len manželia. Tretia téma sa týka nájdenia právneho spôsobu vyriešenia zákazu svadieb homosexuálov.

Organizátori Národného pochodu za život trvajú na tom, že treba zmeniť súčasný potratový zákon. 

„S veľkým prekvapením sme si vypočuli informácie o zastavení príprav zákona, ktorý by zlepšil ochranu nenarodených. Rovnako tiež vyjadrenia pani prezidentky a pána premiéra, ktorí hovoria, že nič netreba meniť. Naše zákonodarstvo pritom stále umožňuje zabíjanie bezbranných detí,“ povedal Marek Michalčík, hlavný koordinátor Národného pochodu za život.

Denník Postoj v utorok informoval, že z pripravovaného sprísnenia potratovej legislatívy z dielne koaličného Smeru a SNS vzišlo. 

Premiér a podpredseda Smeru Peter Pellegrini povedal, že si myslí, že jeho strana nebude pokračovať v téme zákonnej úpravy interrupcií a nebude sa ani snažiť presadzovať zmeny. Súčasná legislatíva týkajúca sa potratov je podľa neho dostačujúca.

Takisto prezidentka Zuzana Čaputová vyhlásila, že je potrebné zabrať v rovine, aby sa žena do takej kritickej situácie nedostala a aby sa nemusela vôbec rozhodovať. Riešenie v sprísňovaní alebo zmene právnej úpravy nevidí.

Podľa organizátorov Národného pochodu za život však desiatky tisíc ľudí na pochodoch v Bratislave a v Košiciach volali po zmene. „Ich hlas zostáva nevypočutý,“ uvádzajú. 

„Sme presvedčení, že pani prezidentka aj pán premiér by okamžite reagovali a všetkých mobilizovali, aby zabránili tomu, ak by sa niekto pokúsil pripraviť o život občanov mesta Gelnica alebo Žarnovica. Približne toľko detí, koľko obyvateľov žije v týchto mestách, bolo minulý rok usmrtených potratom,“ uviedla Martina Bednáriková z prípravného tímu Národného pochodu za život.

Podľa právnika Patrika Danišku je „obrovské množstvo ľudí nespokojných s tým, že nechávame zabíjať bezbranných. Je to predovšetkým ľudský škandál a aj politici by s tým mali niečo robiť“. 

Tím Národného pochodu za život tvrdí, že legislatívna zmena z roku 2009 síce zaviedla povinnosť informovať matku o rizikách a alternatívach k potratu, v skutočnosti sa ani tá nedodržiava.

Vyzývajú preto všetkých zodpovedných – prezidentku, premiéra, predsedov parlamentných strán, poslancov, ministerku zdravotníctva, vládu SR a celú spoločnosť –, aby spolu účinne pomohli predchádzať zabíjaniu nenarodených detí, a to zmenou potratového zákona, ako aj vylepšením účinnej siete pomoci matkám núteným do potratu, taktiež poradenstvom a informovaním celej spoločnosti o možnostiach, ktoré tehotná matka má. 

Jedným z cieľov Národného pochodu za život, ktorý sa bude konať 22. septembra v Bratislave, je vytvorenie účinnej siete pomoci pre matky v núdzi a celospoločenská informovanosť o jej dostupnosti. Druhým je zmena potratového zákona, ktorá ochráni deti a ich matky pred potratom na žiadosť, bez udania dôvodu.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0