Aktuálne 14. august 2019

Kočner so Zsuzsovou si robili žarty zo zavraždených aj hľadali páchateľa

TASR Postoj
TASR Postoj
Denník N zverejnil prepisy komunikácie obvinených cez mobilnú aplikáciu Threema.
Denník N zverejnil prepisy komunikácie obvinených cez mobilnú aplikáciu Threema.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Kočner so Zsuzsovou si robili žarty zo zavraždených aj hľadali páchateľa
Marián Kočner. Foto: TASR - Jakub Kotian.

Len vďaka podpore od našich čitateľov vám prinášame aktuálne spravodajstvo. Podporte nás, prosíme.

Obvinení z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Marián Kočner a Alena Zsuzsová o vražde a obetiach žartovali, podľa Denníka N to vyplýva z prepisu ich komunikácie cez mobilnú aplikáciu Threema. 

„Vyhlásia ho za svätého :),“ písal Kočner, keď videl protesty v uliciach. „Bude patrónom novinárov,“ odpovedala Zsuzsová. 

„Kua. To je dobrý nápad. Založím nadáciu sv. Jána Kuciaka – patróna novinárov. Kto bude lepší patrón ako ten, čo má v sebe patrón? Fuj, aký som hnusný. Dal som si hneď aj po hube,“ smial sa podľa zverejnených informácií Kočner. 

Denník N uvádza, že polícia má k dispozícii 600 strán komunikácie Kočnera so Zsuzsovou, pričom sa sústredí na dni okolo vraždy. Práve tam správy korešpondujú s ďalšími získanými dôkazmi, najmä s výpoveďou Zoltána Andruskóa, u ktorého mala Zsuzsová vraždu objednať. 

V komunikácii vystupuje Kočner ako neohrozený šéf mafie, Zsuzsová ako jeho podriadená. 

Podľa Denníka N je z prepisu zrejmé, že najdôležitejšie veci riešili na osobných stretnutiach, a nie cez telefón. Väčšinou v golfovom areáli v Báči, za ktorý Kočnera vyšetrujú.

Obaja sa hecovali v tom, kto príde s lepšou teóriu o tom, kto mohol byť vrah. 

„Každú chvíľu nové prekvapko. Proti tomuto sú články o tebe trt makový,“ mala písať Zsuzsová, keď vyšiel posledný článok Kuciaka o talianskej mafii. 

„Neviem, či ma to neserie :),“ reagoval Kočner. „Kam sa ty pcháš na kšefty talianskej mafie:),“ odpovedala. 

Kočner so Zsuzsovou boli v dennom kontakte, podľa prepisu si každý deň popriali Dobré ráno alebo Dobrú noc. Viedli tiež dlhé rozhovory o aktuálnej politike, zdraví či novinároch.

Posielali si aj veľa fotografií, ktoré polícia v Threeme už nevie rozkódovať, a často spolu telefonovali, napísal Denník N s tým, že sa rozprávali aj cez ďalšiu mobilnú aplikáciu WhatsApp. Kočner sa väzenia nebál, pretože veril veštici, ktorá mu hovorila, že ho nezavrú. 

Kočner prepis z Threemy spochybňuje, podľa Denníka N ho chceli v utorok k nemu vypočuť, no on odmietol vypovedať. 

Kočnerov obhajca Marek Para tvrdí, že nejde o dôkaz. „Je tam kŕčovito zozbieraných 150 strán A4,“ povedal. „Už len z obsahu tých správ je jasné, že sa toho skutku vôbec netýkajú,“ tvrdil novinám s tým, že ide o nespoľahlivý dôkaz. 

Para tiež spochybňuje, s kým Kočner cez aplikáciu Threema komunikoval. 

Denník N avizuje, že postupne zverejní všetky podstatné informácie z celej komunikácie, ktoré neohrozujú vyšetrovanie. Komunikáciu zverejňuje so súhlasom matky zavraždenej Martiny, Zlatice Kušnírovej, ktorá ju už celú čítala. 

Právny zástupca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica vyjadril zhrozenie nad zverejnenými prepismi.

„Neexistuje pochybnosť o tom, že táto komunikácia je autentická a že ide o komunikáciu uvedených obvinených. Ide o mimoriadne významný dôkaz z hľadiska preukazovania viny obvinených a potvrdzuje absolútnu dôvodnosť vznesenia obvinenia pánovi Kočnerovi,” povedal pre Denník N Kvasnica. 

 

Foto: TASR – Jakub Kotian

Volal mi Kali

Zverejnené prepisy poukazujú aj na to, že Marian Kočner sa stretával s predsedom vlády a telefonoval si s ministrom vnútra.

Kočner sa podľa Denníka N tým Zsuzsovej chválil, keď sa zaoberal pádom vlády Roberta Fica alebo registráciou politickej strany, ktorú sa pokúšal založiť.

„Nejde o peniaze. Nemáme 10-tisíc. Platných. Preto hľadám, kde je chyba. v pondelok budem vedieť,“ písal Kočner 3. februára 2018, ešte pred vraždou Jána Kuciaka. 

„Tak mám ísť zbierať?“ pýtala sa Zsuzsová. „Vydrž. Kali to rieši. On mi včera volal!!!“ odpísal on. „Ooooha, to už čo je. Si vážny frajer. Ave Ty,“ písala ona. „Tak on je na mojej strane,“ odpovedal Kočner. 

Ako uvádza Denník N, rozhovor sa týkal Kočnerovho pokusu založiť stranu Cieľ, na ktorú sa mu spolu so Zsuzsovou nedarilo vyzbierať dostatočný počet podpisov.

Bývalý minister vnútra Kaliňák zatiaľ na otázky novín, či s Kočnerom o tejto téme naozaj telefonoval, neodpovedal. 

Keď Kaliňák oznámil v marci svoj odchod z funkcie, Zsuzsová sa Kočnera pýtala, či mu je to ľúto. „Nie. Nikdy mi nič nedal. Karavána ide ďalej. Len bol na neho celkom dobrý dosah,“ odpovedal jej Kočner. 

Podľa komunikácie z aplikácie Threema sa Kočner stretával aj s Robertom Ficom. Volal ho Hranol, ako Fica prezývajú aj niektoré satirické stránky na sociálnych sieťach. 

Zsuzsovú a spol. obvinili z prípravy vraždy prokurátorov a Lipšica

Rezort vnútra dnes informoval, že inšpekcia ministerstva vnútra obvinila Alenu Zsuzsovú, Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka a Zoltána Andruskóa z prípravy vraždy dvoch prokurátorov a advokáta. 

Má ísť o prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica.

Všetci štyria sú obvinení aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vo februári tohto roka potvrdil, že jedného z prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku alebo advokáta Daniela Lipšica na 99 percent lustrovali.

Podľa Čižnára sa na tom pravdepodobne podieľali policajti. Aj preto sa na vyšetrovaní prípravy vrážd podieľa inšpekcia ministerstva vnútra.

„U pána Žilinku boli tie informácie až hrozivo detailné a sami ich získať nemohli bez toho, aby nemali dobré kontakty,“ povedal vo februári Čižnár. Odhadoval vtedy, že sa vyšetrovania prípravy vrážd prokurátorov a advokáta a vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej po čase pravdepodobne spoja a vrátia sa pôvodnému tímu.

Zsuzsová figuruje ako obvinená aj v prípade vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Spolu so Szabóom a Andruskóom sú tiež obvinení zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Prezidentka: Ovplyvňovanie orgánov činných v trestnom konaní je neprípustné

Prezidentka Zuzana Čaputová vyhlásila, že je neprípustné a nebezpečné, ak orgány činné v trestnom konaní ovplyvňovali ľudia v pozadí, ktorí sú podozriví zo spáchania trestných činov. 

"Pre mňa je dozvedať sa informácie z pozadia komunikácie Mariana Kočnera s vysokými predstaviteľmi rôznych justičných orgánov dosť tragické....Je to absolútne neprípustné, nebezpečné a je to výsmech spravodlivosti. Tieto spôsoby musia definitívne odísť do minulosti a spravodlivosť nikdy nesmie byť predmetom obchodu," uviedla v reakcii na medializované informácie po stretnutí s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom.

Rovnakí ľudia podľa prezidentkiných slov zrejme pripravovali odstránenie tých, "ktorí si svoju prácu robili dobre". Reagovala tak na obvinenie Zsuzsovej a spol. z objednávky a prípravy vraždy prokurátorov Šufliarskeho, Žilinku a advokáta Lipšica. "Fungovanie justičných orgánov na Slovensku teda má evidentne trhliny," dodala Čaputová. Ocenila však prácu čestných ľudí v tejto oblasti, ktorých je podľa nej väčšina.

Prezidentka komentovala aj medializovanú komunikáciu Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej o vražde, z ktorej sú obvinení. "K tomu sa asi ťažko vyjadriť. Prvé, čo mi napadlo - aké boli asi pocity rodičov zosnulých, keď si to čítali? V tomto kontexte bolo čítať tie informácie ešte mrazivejšie," povedala.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0