Politika 01. jún 2015

Drahé nákupy v nemocniciach pokračujú, zistila Via Iuris

Postoy
Postoy
Združenie Via Iuris tvrdí, že polícia o predražených nákupoch zdravotníckej techniky mlčí, biznis v zdravotníctve tak pokračuje ďalej. Polícia začala kauzu CT-čka preverovať pred šiestimi mesiacmi a vo februári 2015 začala trestné stíhanie pre porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku. Išl...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoy

Drahé nákupy v nemocniciach pokračujú, zistila Via Iuris
Združenie Via Iuris tvrdí, že polícia o predražených nákupoch zdravotníckej techniky mlčí, biznis v zdravotníctve tak pokračuje ďalej. Polícia začala kauzu CT-čka preverovať pred šiestimi mesiacmi a vo februári 2015 začala trestné stíhanie pre porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku. Išl...

Združenie Via Iuris tvrdí, že polícia o predražených nákupoch zdravotníckej techniky mlčí, biznis v zdravotníctve tak pokračuje ďalej.

Polícia začala kauzu CT-čka preverovať pred šiestimi mesiacmi a vo februári 2015 začala trestné stíhanie pre porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku.

Išlo o predražený nákup počítačového tomografu (CT) v piešťanskej nemocnici Alexandra Wintera. Dôsledkom bolo odstúpenie predsedu parlamentu Pavla Pašku, ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej, či nominantov Smeru v správnej a dozornej rade.

Ďalšie nové skutočnosti sa však pred verejnosťou utajujú, tvrdí Via Iuris. Polícia a prokuratúra neposkytli ani základné informácie o trestnom konaní.

Neinformovanie verejnosti orgánmi činnými v trestnom konaní o vyšetrovaní takýchto káuz prispieva k povedomiu, že na Slovensku možno beztrestne realizovať podozrivé tendre.

Isté je jedno, významný posun k vyvodeniu trestnoprávnej zodpovednosti za kauzu nákupu piešťanského CT nenastal a príbehy sporných nákupov zdravotníckych prístrojov pokračujú ďalej, myslí si združenie.

Tajomní Piešťanci

Príkladom je spoločnosť Wega – MS, ktorej sa podľa zistení Via Iuris a časopisu .týždeň dlhodobo darí najmä v tendroch na dodávku ultrazvukov. Firma vznikla v roku 1991 a sídli neďaleko Piešťan, v obci Moravany nad Váhom.

Ide o rodinnú firmu Miroslava Procházku a jeho manželky Anny. S firmou spolupracuje aj syn Michal, ktorý je zároveň manažérom Michala Straku (známy aj ako raper Ego).

Straka bol členom správnej rady piešťanskej nemocnice, ktorá súhlasila s nákupom predraženého CT firme Medical Group, v minulosti blízkej Pavlovi Paškovi. Spoločnosť Wega – MS už získala za oboch vlád Róberta Fica zákazky na dodávku ultrazvukov za 3,3 milióna eur.

Wega – MS ponúka nemocniciam ultrazvuky značky Esaote, ktoré vo svete nepatria medzi lídrov na trhu (trhový podiel 6-7 percent). Podľa štatistiky holandského výskumného centra ASD Reports z roku 2012 sú pred Esaote značky ako General Electric (24 percent), Phillips (19 percent) a Siemens (12 percent).

Napriek tomu dodáva firma Wega – MS nemocniciam drahšie ultrazvuky ako konkurencia. Pochybnosti vzbudzuje aj nastavenie kritérií súťaží pri nákupoch prístrojov, ktoré sa javia ako diskriminačné, tvrdí Via Iuris.

Firma Wega - MS od roku 2009 vyhrala 22 tendrov, pričom podľa zistení združenia a časopisu .týždeň bola minimálne v 15 z nich napriek záujmu konkurencie napokon sama.

Košické kolieska

Napríklad v júli 2013 vypísala Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach tender na dodávku štyroch ultrazvukov za približne 360-tisíc eur. Súťažné podklady si prevzalo 13 firiem, no ponuku napokon predložila len Wega – MS.

Konkurenčné firmy poslali nemocnici 58 otázok, v ktorých spochybňovali diskriminačne nastavené kritériá (napríklad ovládanie všetkých funkcií ultrazvuku pomocou podsvietených, aktívnych tlačidiel a prídavného dotykového LCD displeja, vybavenie ultrazvuku štyrmi otočnými kolieskami s brzdiacim mechanizmom, hoci podľa odborníkov stačia dve).

Úspešnou v tomto tendri bola napokon firma Wega-MS, keďže v ňom ostala jediná, ostatné firmy sa zo súťaže stiahli. V tom čase bol riaditeľom košickej nemocnice nominant Smeru Ladislav Rosocha.

Vo výberovej komisii na dodávku ultrazvukov sedel aj Branislav Paška – synovec vtedajšieho predsedu parlamentu Pavla Pašku a členom komisie bol aj Ľudovít Demian – brat poslanca Smeru Jaroslava Demiana.

Súťaž na dodávku ultrazvukov zároveň organizovala spoločnosť Pro Tender, ktorú vlastní spolužiak primátora Rašiho, Peter Hložný. Hložný bol v minulosti obvinený v kauze machinácií v súťaži na stavebné práce za 26,5 milióna eur, ktorú robil takisto pre košickú nemocnicu.

Na Morave ušetrili

Pochybnosti vzbudzuje aj cena za uvedené štyri ultrazvuky. Košická nemocnica za ne napokon firme Wega – MS zaplatila 375 tisíc eur. Jeden z prístrojov, pre rádiologické oddelenie, stál takmer 92-tisíc eur bez DPH, pričom nemocnica vo Vsetíne kúpila kvalitnejší prístroj značky Philips (s lepšou sondou a väčším displejom) za 51-tisíc eur bez DPH.

Podozrenie na predraženie vzbudzuje aj prístroj pre anesteziológiu, ktorý kúpila košická nemocnica od firmy Wega – MS za 35-tisíc eur, hoci ceny porovnateľných prístrojov pre anestéziológov sa pohybujú od 15 až 18-tisíc eur.

Za ultrazvuk pre gynekologicko – pôrodnícke oddelenie zaplatila košická nemocnica firme Wega – MS 116-tisíc eur. Nemocnica vo Vsetíne pritom kúpila podobný ultrazvuk značky Philips len za 46-tisíc eur, i keď mal o jednu sondu menej ako košický. Rozdiel v cene je teda zhruba dvojnásobok českého nákupu.

Wege to stále ide

Firma Wega – MS je úspešná aj za ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (Smer). Od jeho nástupu do funkcie už uspela minimálne v štyroch súťažiach. Napríklad žilinská nemocnica kúpila od firmy Wega – MS dva ultrazvuky za vyše 100-tisíc eur bez DPH. Za jeden z prístrojov zaplatila 72-tisíc eur bez DPH, pričom spomínaná nemocnica vo Vsetíne kúpila porovnateľný ultrazvuk značky Philips o 20-tisíc eur lacnejšie.

V prípade ďalšieho nákupu ultrazvuku a iných prístrojov pre nemocnicu v Krompachoch v predpokladanej hodnote 175-tisíc eur, v ktorom bola opäť úspešná firma Wega – MS, sa ešte čaká na stanovisko ministerstva zdravotníctva.

Jedným z pozoruhodných kritérií, ktoré znevýhodňujú konkurenciu je aj meranie hrúbky cievnej steny na tisíciny milimetra. Podľa analýzy Žilinskej univerzity to súčasné technológie neumožňujú: „Z teoretického hľadiska meranie s takouto presnosťou nemožno presne uskutočniť.“

Aj vďaka tomuto kritériu uspela firma Wega – MS aj v spomínaných tendroch na ultrazvuky v žilinskej a košickej nemocnici. Spornosť niektorých kritérií potvrdil aj prístup popradskej nemocnice v tendri z februára 2015.

Tá totiž napokon upustila od viacerých diskriminačných podmienok - napríklad od podmienky štyroch brzdiacich koliesok pre zabezpečenie stability prístroja. Výsledkom tejto súťaže bolo, že firma Wega – MS skončila tretia a nemocnici sa podarilo znížiť cenu prístroja z 83-tisíc na 52-tisíc eur.

Polícia mlčí ako hrob

Tieto a podobné sporné nákupy v zdravotníctve sú podľa Via Iuris možné práve preto, že nedochádza k jasnému a razantnému postupu pri vyvodzovaní zodpovednosti v podobných prípadoch. Neinformovanie verejnosti orgánmi činnými v trestnom konaní o vyšetrovaní kauzy nákupu CT v Piešťanoch je neprijateľné a prispieva k povedomiu, že na Slovensku je beztrestne možné realizovať podozrivé tendre, lebo kauzy v tichosti odídu dostratena.

V žiadnej zo závažných káuz, v ktorej bolo podozrenie na prepojenie biznisu s politikou, nebola na Slovensku doposiaľ vyvodená trestnoprávna zodpovednosť. Polícia aj v prípade nákupu predraženého CT v Piešťanoch odpovedala na otázky časopisu .týždeň len jednou vetou: „Bližšie informácie poskytneme po ukončení vyšetrovania.“

Stručne reagovala aj krajská prokuratúra v Trnave: „K jednotlivým dôkazným prostriedkom sa v súčasnosti nemôžeme vyjadriť. Samotné znalecké dokazovanie v tejto veci je mimoriadne časovo a odborne náročné. Lehota vyšetrovania je primeraná náročnosti vyšetrovaného skutku.“

Polícia aj prokuratúra odmietli informovať o základných faktoch vyšetrovania – napríklad koľkých svedkov predvolali na výsluch, alebo či bolo v tejto veci už vznesené obvinenie. Polícia a prokuratúra tak postupujú pri neinformovaní o prípade predraženého nákupu piešťanského CT podobne ako špeciálny prokurátor Dušan Kováčik v kauze Gorila, myslí si združenie.

Takýto výklad ustanovení trestného poriadku považujeme za nedôvodný a v rozpore s ústavou, hovorí Zuzana Čaputová, advokátka spolupracujúca s Via Iuris.

-pk-

Infografika - Via Iuris

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0