Aktuálne 16. júl 2019

Čaputová ani Pellegrini sa na sobotné pochody nechystajú

TASR
TASR
Danko podporí pochod Hrdí na rodinu, bratislavský primátor pôjde na Dúhový Pride
Danko podporí pochod Hrdí na rodinu, bratislavský primátor pôjde na Dúhový Pride
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Čaputová ani Pellegrini sa na sobotné pochody nechystajú
Účastníci pochodu Hrdí na rodinu v Bratislave v roku 2016. Foto – TASR/Martin Baumann

Gejovia a lesbičky a tiež zástancovia rodiny budú v sobotu pochodovať hlavným mestom. Na Hviezdoslavovom námestí sa uskutoční Dúhový Pride, centrom hlavného mesta budú pochodovať aj aktivisti v rámci podujatia Hrdí na rodinu.

TASR o tom informovali organizátori podujatí. Pochody si vyžiadajú dopravné obmedzenia.

LGBT aktivisti apelujú na slovenských politikov, aby prestali zneužívať tému práv LGBT ľudí v predvolebných kampaniach a tiež aby prijali legislatívu pre páry rovnakého pohlavia a ich rodiny. Na podujatí s prejavom má okrem iných vystúpiť verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, ako aj primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Pochod Hrdí na rodinu sa začne v sobotu popoludní na Rudnayovom námestí pri katedrále sv. Martina. Organizuje ho Aliancia za rodinu.

„Už sedem ročníkov Pochodu Hrdí na rodinu ukázalo, že naším spôsobom nie je protest či nenávisť. Chceme byť svedkami láskavej pravdy, lebo pravda, že všetky deti potrebujú otca a mamu nastálo, je stále príťažlivá,“ povedal Chromík.

Čaputová ani Pellegrini na pochody nepôjdu

Prezidentka Zuzana Čaputová ani predseda vlády Peter Pellegrini sa nezúčastnia na pochode Hrdí za rodinu ani na Dúhovom Pride.

Napriek tomu, že sa Čaputová ani na jednom z pochodov nezúčastní, tak „rešpektuje snahu všetkých komunít a menšín, angažovať sa a aktívne upozorňovať na svoje práva a uplatňovať svoju slobodu prejavu“, uviedol pre TASR hovorca prezidentky Martin Strižinec.

„Predseda vlády Peter Pellegrini plne rešpektuje právo všetkých komunít slobodne a pokojnou cestou prezentovať svoje názory a postoje,“ uvádza sa v stanovisku tlačového odboru Úradu vlády. 

Danko: Je neakceptovateľné, aby si homosexuáli adoptovali deti

Predseda Národnej rady SR a líder SNS Andrej Danko sa zúčastní sobotného podujatia Hrdí za rodinu. Danko to potvrdil organizátorom pochodu.

"Každý má právo žiť, ako sa rozhodne, nikto však nemá právo na to, aby maloleté deti nútil žiť vo zväzku dvoch mužov alebo dvoch žien. Pre SNS vždy bola hranica akceptovateľnosti to, aby si homosexuálne páry nemohli adoptovať maloleté deti," skonštatoval Danko.

Poznamenal, že úlohou politikov má byť v prvom rade chrániť občanov vrátane detí. "Preto je o to viac dôležité, aby sme svojou účasťou na pochode tieto hodnoty podporili," podotkol Danko.

Vallo: Na Pride som chodil s Parou

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová aj primátor Bratislavy Matúš Vallo podporia Dúhový Pride v Bratislave počas najbližšieho víkendu. Informovala o tom vo videu zverejnenom na svojom profile na sociálnych sieťach.

„Pozvanie osobne sa zúčastniť prijala, pretože ani teraz nezaznamenala v problematike významný posun,“ uviedla hovorkyňa Kancelárie verejného ochrancu práv Michaela Pavelková.

Ombudsmanka vo videu hovorí o medzinárodnom štandarde, podľa ktorého pod ochranu práva na súkromie a rodinný život patrí aj rešpektovanie práv ľudí s homosexuálnou orientáciou.

„Myslím si, že dnes už nie je na mieste otázka či, ale ako konkrétne budeme hľadať právne riešenia, ktoré zabezpečia právo na dôstojný život párov rovnakého pohlavia,“ povedala Patakyová vo videu.

Ombudsmanka vystúpi na Dúhovom Pride po tretí raz a svoju solidaritu symbolicky vyjadrí zavesením dúhovej vlajky z okna budovy Kancelárie verejného ochrancu práv.

Patakyovú v minulosti pre jej podporu pochodu kritizovala vládna SNS. Most-Híd, ktorý ombudsmanku do funkcie nominoval, sa jej zastal.


Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová rečnila na Dúhovom Pride aj po minulé roky. Foto - Martin Baumann

Vallo vysvetlil, že na Dúhový Pride chodil v minulosti aj s kapelou Para. "Zúčastním sa na ňom aj tento rok a vystúpim na ňom s príhovorom. Nijako tým neznižujem váhu a dôležitosť témy 'rodina', no v situácii, kedy sa množia verbálne aj neverbálne útoky voči menšinám, cítim potrebu zastať sa a podporiť tých, ktorí sa môžu v našej spoločnosti cítiť oprávnene ohrození,” uviedol Vallo.

Pochody si vyžiadajú dopravné obmedzenia

Dopravný podnik Bratislava upozorňuje na dopravné obmedzenia premávky liniek MHD. Uzavreté bude Vajanského a Rázusovo nábrežie. Linka číslo 4 cez tunel v opačnom smere bude premávať po trase Mariánska, Námestie SNP, Kapucínska, Chatam Sófer, Most SNP, Šafárikovo námestie, Kamenné námestie, kde sa napojí na svoju trasu.

Na linke číslo 29 bude premávať po skrátenej trase zo smeru na Devín po Most SNP. Vystupovať a nastupovať sa bude na zástavke linky 901. Linka nebude premávať cez „Malú scénu“ a „Nové SND“.

Linka číslo 70 bude jazdiť skrátenou trasou. Zo smeru ŽST Podunajské Biskupice za zastávkou „Panorama City“ na Landererovej ulici a ľavom odbočení križovatkou Landererova a Dostojevského rad doľava na ulicu Krupkova, ukončia jazdu na náhradnej konečnej zastávke „Nové SND“.

Zo smeru z Podunajských Biskupíc vodiči z ulice Krupkova odbočia doprava na Pribinovu ulicu a opäť doprava na Dostojevského rad, kde sa od zastávky „Malá scéna“ napoja na svoju trasu.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0