Spoločnosť 23. máj 2015

Sú ľaváci diskriminovaní?

Postoy
Približne každé desiate dieťa sa narodí ako ľavák. Prichádza však na svet, ktorý je prispôsobený pre pravákov. To so sebou prináša množstvo nepríjemností a ťažkostí. Včasné odhalenie a nepotláčanie sklonu k ľavorukosti môže významne zvýšiť kvalitu života. V minulosti by ste nechceli byť ľavákom. Je...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoy

Sú ľaváci diskriminovaní?
Približne každé desiate dieťa sa narodí ako ľavák. Prichádza však na svet, ktorý je prispôsobený pre pravákov. To so sebou prináša množstvo nepríjemností a ťažkostí. Včasné odhalenie a nepotláčanie sklonu k ľavorukosti môže významne zvýšiť kvalitu života. V minulosti by ste nechceli byť ľavákom. Je...

Približne každé desiate dieťa sa narodí ako ľavák. Prichádza však na svet, ktorý je prispôsobený pre pravákov. To so sebou prináša množstvo nepríjemností a ťažkostí. Včasné odhalenie a nepotláčanie sklonu k ľavorukosti môže významne zvýšiť kvalitu života. V minulosti by ste nechceli byť ľavákom. Je dnes ich život lepší?

Najprv malý príklad. Predstavte si, že máte vystrihnúť trojuholník z papiera ľavou rukou. Samozrejme, použijete pri tom klasické nožnice pre pravorukých. Nepôjde vám to dobre a bude to frustrujúce. Nejde však len o laterálnu preferenciu, ktorá vás obmedzuje. Ide o dizajn nožníc.

Pripnite si svoje náramkové hodinky na pravú ruku a potom sa pokúste nadstaviť ručičky na správny čas. Asi to veľmi nejde, však? To preto, lebo naťahovacie koliesko je dômyselne umiestnené na pravej strane hodiniek, aby bolo pre pravákov ľahšie dostupné. To je len malý priezor do ľaváckeho sveta. Kto by však nevyzeral nešikovne, keď sa snaží oklamať zákony fyziky? A kto by nepocítil trhlinu v sebadôvere, keď by mu to všetko, čo bežne ľudia zvládajú, išlo oveľa ťažšie? V detstve sa môže toto všetko ešte znásobiť. Najmä, ak vaši rovesníci dostali rovnaké nástroje a ide im to samo, ako sa hovorí „od ruky“.

Omyly v histórii ľaváctva

Stále dosť rodičov je vystrašených z toho, že ich dieťa má problémy v tej či onej oblasti, ktoré pochádzajú z nepochopenia odlišných potrieb a predností ľavákov. Mnohé strachy môžu prameniť z histórie, ktorá k ľavákom nebola veľmi veľkodušná. V 19. storočí a začiatkom 20. storočia boli ľavoruké deti často bité, kým sa nenaučili používať pravú ruku. Aj u nás na Slovensku to bola bežná prax v školách. Nie je ľahké bojovať proti takým silným tradíciám.

"Existuje dôkaz, že deti, ktoré boli precvičované z ľaváka na praváka, majú problém rozoznať ľavú od pravej a niekedy majú problémy s orientáciou v priestore."

V celej známej histórii sveta boli ľaváci predmetom strachu a pohŕdania. Boli považovaní za vyvrheľov a degenerovaných a boli vnímaní ako ľudia podradní, neohrabaní, nešťastní a dokonca satanskí. V budhizme sa traduje, že cesta k nirváne sa delí na dve: ľavú alebo aj zlú, a pravú ako cestu k osvieteniu.

V najstarších divadelných hrách vchádzala negatívna postava vždy z ľavej strany javiska. V 17. storočí v Európe aj v amerických kolóniách ženy obvinené z čarodejníctva verejne vyzliekali a prehliadali. Materské znamienka alebo pehy, ktoré im našli na ľavej strane tela, boli považované za absolútny dôkaz viny. Dnes sa to javí úplne smiešne, ale aspoň to dokazuje hĺbku komplexu, v ktorom ľudstvo žilo a ktorý sa aj dnes kde-tu objavuje.

Moderné mýty

Učitelia, vychovávatelia, psychológovia či terapeuti si uvedomujú lateralitu a problémy, ktoré sa s ňou často viažu. Situácia sa zlepšuje, ale stále je na tomto poli práce viac než dosť. Podľa niekoľkých štúdií je medzi mladými ľuďmi zhruba dvojnásobok ľavákov než medzi staršími. Je to možno spôsobené tým, že dnes posudzujeme ľaváctvo oveľa pozitívnejšie.

Existuje dôkaz, že deti, ktoré boli precvičované z ľaváka na praváka, majú problém rozoznať ľavú od pravej a niekedy majú problémy s orientáciou v priestore. Snahy zmeniť u dieťaťa jeho laterálnu preferenciu môžu viesť ku koktavosti.

Dávnejší predpoklad vedcov, že človek by mal preferovať jednu stranu tela, teda napríklad pravú nohu a pravé oko, sa nepotvrdil. Laterálne preferencie ruky, nohy alebo oka spolu nesúvisia. Viac ako polovica ľavákov uprednostňuje pravé oko a zhruba jedna tretina pravákov dáva prednosť ľavému. Na otestovanie dominancie oka môžete použiť techniku bodovania. Ukážte na objekt v diaľke a nechajte pritom obidve oči otvorené. Môžete sa napríklad postaviť a ukázať na kľučku na dverách. Potom zavrite jedno oko a všimnite si, či sa váš prst pohol, alebo zostal presne namierený na kľučku. Potom urobte to isté aj so svojím druhým okom. Vaše dominantné oko je to, ktoré je otvorené, keď váš prst mieri priamo na objekt, na ktorý sa pozeráte.

Ako spoznáte ľaváka?

Najprv treba uvážiť výskyt ľaváctva v rodine. Je to silný ukazovateľ smeru, ktorým sa bude dieťa uberať. Deti, ktoré majú jedného alebo oboch rodičov ľavákov, obyčajne striedajú svoju ľavú a pravú ruku, kým dospejú k dôslednej preferencii jednej ruky. Je to dané prostredím. Tieto deti najskôr podvedome nasledujú svojich rodičov. Ostatné sú gény.

Dieťa môže používať v určitom období obidve ruky a potom začne pre konkrétnu aktivitu používať jednu ruku. Ak je dieťa už staršie a stále má problém s nevyhranenou stranou, pomôcť mu v tom môžete úplnou slobodou a toleranciou. Všímajte si dieťa a jeho sklony, ale nesnažte sa ho navádzať na žiadnu z „lepších“ strán či rúk. Približne do šiestich rokov väčšina detí odhalí svoju jasnú preferenciu.

Ak sa z vášho potomka napokon vykľuje ľavák, žiadne strachy. Dnes už nežijeme v stredoveku a nikto ho za to neupáli. V špecializovaných obchodoch tiež kúpite pomôcky pre ľavákov. Veľmi pozitívna informácia je, že mnohí ľaváci sú známe osobnosti, majú sklon k umeniu a sú vysoko kreatívni.

Miroslava Vašová
Foto: Flickr.com

Zdroj: Jane M. Healey, Leváci a jejich výchova, Portál, 2002

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0