Blog 11. júl 2019

Opýtal som sa Alojza Hlinu, čo si skutočne myslí

Matúš Hagara
Matúš Hagara
P. Chromík, KDH je proti registrovaným partnerstvám.
P. Chromík, KDH je proti registrovaným partnerstvám.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Matúš Hagara

Opýtal som sa Alojza Hlinu, čo si skutočne myslí

V knihe Genezis je zachytený príbeh Adama a Evy, prvého páru, ich lásky a ich pádu. Tento pár stelesňuje ako prvý sviatosť manželstva, hoci nie je v bežnej forme ako sme na ňu zvyknutí (s krásnym obradom v kostole). Manželstvo medzi mužom a ženou je základom rodiny. Je to civilizačný princíp, ktorý keď sa poruší, spoločnosť upadá. Kresťanstvo, najmä Katolícka cirkev, vždy chránilo toto základné spoločenstvo a inštitúciu, chráni a bude chrániť.

Čo to znamená pre KDH?

KDH je kresťansko-demokratická strana postavená na hodnotách sociálnej náuky Cirkvi. Politické kroky členov, predsedníctva, či predsedu KDH sú determinované stanovami, v ktorých sú kresťanské hodnoty zakotvené.

Táto skutočnosť má zásadné politické implikácie. KDH bude chrániť prirodzenú rodinu postavenú na manželstve medzi jedným mužom a jednou ženou. Dôkazom toho je aj zakotvenie ochrany manželstva do Ústavy SR v roku 2014, ku ktorému došlo vďaka KDH. (Nedávno o tom Ján Figeľ vydal zaujímavú publikáciu.) Teda KDH nebude podporovať inštitút registrovaných partnerstiev, redefiníciu manželstva (aby vyhovovalo homosexuálnym párom), ani adopcie detí pármi rovnakého pohlavia.

Čo si myslí predseda KDH?

Mnohí komentujú, blogujú, či píšu statusy o predsedovi KDH, Alojzovi Hlinovi, čo je v poriadku, máme slobodu slova a každý sa môže vyjadriť. Avšak neraz sú jeho vyjadrenia dezinterpretované, vytrhnuté z kontextu, či priamo zmanipulované. Nechcem to rozvádzať, ale je veľmi smutné, že tak činia najmä ľudia z kresťanského a konzervatívneho prostredia. Koľkí však vedia, čo si skutočné v komplexnosti myslí Alojz Hlina? Kto sa ho to osobne spýtal alebo si s ním slušne vydiskutoval nejasnosti?

veľmi mu záleží na ochrane života a chce zmeniť interrupčný zákon prijatý ešte za čias komunizmu.Zdieľať

Ja som sa ho to spýtal a dozvedel som sa nasledovné: veľmi mu záleží na ochrane života a chce zmeniť interrupčný zákon prijatý ešte za čias komunizmu. Ak by KDH malo 76 poslancov v NR SR, matkám je poskytnutá maximálna pomoc a potraty sú zakázané.

Ak by KDH malo 76 poslancov v NR SR, matkám je poskytnutá maximálna pomoc a potraty sú zakázané.Zdieľať

Inštitút registrovaných partnerstiev, či čokoľvek viac pre páry rovnakého pohlavia odmieta. Je však ochotný diskutovať o tom, že keby sa dalo pomôcť nenarodeným deťom (napr. obmedziť potraty na 6 týždňov), ergo aspoň čiastočne zastaviť vraždenie, mohlo by KDH otvoriť diskusiu o prípustnosti určitých ústupkov voči párom rovnakého pohlavia v podobe dedenia, nahliadnutia do zdravotnej dokumentácie, atď. Hoci je známe, že viaceré veci sú uskutočniteľné už teraz po splnení niektorých právnych podmienok a samotné ústupky by sa týkali všetkých, nielen homosexuálov.

Inštitút registrovaných partnerstiev, či čokoľvek viac pre páry rovnakého pohlavia odmieta.Zdieľať

Okrem toho je nutné dodať ďalšiu zásadnú skutočnosť. O vstupe do koalície, menách a poradí kandidátky, či zásadných uzneseniach rozhoduje Rada KDH tvorená 120 členmi, nie predseda sám. Teda je vhodné sústrediť pozornosť nie iba na predsedu, ale na demokratickú štruktúry KDH, ktoré majú posledné slovo a sú pre predsedu KDH záväzné.

O čo ide p. Chromíkovi?

P. Chromík ako občan a predseda Aliancie za rodinu má právo vyzývať KDH k čomu chce. Je to jeho právo. Avšak je vhodné urobiť to slušným, fairovým a konštruktívnym spôsobom.

Jedna otázka, ktorá povstáva je čistota úmyslov p. Chromíka. Chce p. Chromík kandidovať za niekoho do NR SR a toto je jeho predvolebná kampaň, alebo to robí úplne s čistým úmyslom? Nič mu nepodsúvam, iba sa prezieravo pýtam. Farár Marián Kuffa brojil proti gendru a Istanbulskému dohovoru. Popri tom si kopol občas do KDH a ukázalo sa, že robil kampaň pre svojho brata v KDŽP, pre Štefana Harabina a zaklincoval to podporou pre Maroša Šefčoviča. Hoci mal svoj vznešený zámer, ktorý naplnil, ukázalo sa, že svoj vplyv nevyužil iba na boj proti gendru. Teda je otázne, či to nebude aj prípad p. Chromíka.

P. Chromík môže žiadať, aby sa KDH prihlásilo ku kresťanským hodnotám v podobe odmietnutia registrovaných partnerstiev. Neviem síce, či je to úplne potrebné vzhľadom na stanovy, ktoré principiálne usmerňujú všetkých členov hnutia, ale v poriadku. Uvidíme či a ako na to bude predsedníctvo KDH odpovedať. Avšak malá poznámka: keby KDH malo komentovať a reagovať na každú výzvu podobného typu ako od p. Chromíka, tak pomaly nič iné nerobí.

Pozoruhodné ako p. Chromík absolutizuje jednu tému: registrované partnerstvá.

Pozoruhodné ako p. Chromík absolutizuje jednu tému: registrované partnerstvá.Zdieľať

Prečo to nerobí pri potratoch, umelom oplodnení, eutanázii a podobných pálčivých bioetických otázkach? Pričom právo na život je úplný základ. Keď človek nemôže žiť a jeho dôstojnosť je popretá v štádiu, v ktorom sa nemôže brániť, nie je to ešte dôležitejšie ako registrované partnerstvá? Teda nemala by byť výzva práve o potratoch?

KDH ešte ani nie je v parlamente, nieto ešte v nejakej koalícii, teda nie je ani návrh koaličnej zmluvy a p. Chromík vymýšľa scenár, čo by sa stalo, keby KDH vládne a keby niekto chce schvaľovať registrované partnerstvá. Obdobné scenáre môžeme vymýšľať pri ostatných bioetických otázkach. PS a Spolu nie sú orientované ako KDH, avšak uvedomujú si zodpovednosť, ktorú možno budú niesť. Poznajú približne hodnoty KDH. Pristupovať k politickému partnerovi/súperovi hneď s tým, že ho idem vydierať nie je dobrý začiatok.(Asi by sa nám nepáčilo, keby PS ide hneď na začiatku KDH vydierať, že ak sa KDH pokúsi o zmenu potratovej legislatívy, končia všetky rokovania a akákoľvek spolupráca.)

Asi by sa nám nepáčilo, keby PS ide hneď na začiatku KDH vydierať, že ak sa KDH pokúsi o zmenu potratovej legislatívy, končia všetky rokovania a akákoľvek spolupráca.Zdieľať

Dobrý a najmä konštruktívny začiatok je ctiť si hodnoty druhého, hľadať prieniky a zistiť, či sa dajú rozdiely nejako integrovať spôsobom, aby nebol ani jeden porazený (teda win-win). Možno zistia PS, Spolu a KDH, že vládnuť úplne nedokážu. Uvidíme.

 

Budujme politickú kultúru

KDH uzavrelo dohodu o neútočení s PS a so Spolu. Neznamená to vytvorenie koalície, ale snahu o slušnú a fairovú politickú kultúru, ktorá na Slovensku chýba. Otázne je, či práve koalícia PS – Spolu mala byť prvá, s ktorou sa dohoda uzavrela. Možno by niektorých katolíckych aktivistov uspokojilo, keby sa taká dohoda uskutoční najskôr s inými stranami a potom s PS-kom.

Od kresťanov a osobitne od p. Chromíka, ktorý je rešpektovaný v kresťanských kruhoch, by som čakal nielen aktivistický prístup na štýl, s prepáčením, kamikadze, ale konštruktívny prístup, ktorý vníma politické reálie aj zo strany KDH, ktoré mu je hodnotovo, zrejme, najbližšie z etablovaných strán. Aby som bol konkrétny, keď sa mu nezdá nejaké vyjadrenia Alojza Hlinu, môže mu zavolať alebo iným spôsobom komunikovať, aby si vyjasnili problematické body, nie písať verejné výzvy a rozposielať cez prolife sieť.

Verím, že kresťania aktívni vo verejnej sfére budú konštruktívne konať a spolupracovať, a deštruktívne spôsoby si odpustia, a tak budú vzorom politickej a občianskej kultúry pre celé Slovensko.  

Zdroje: 
https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/5/21/217175/217175_1200x.jpg?rev=1
https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/9/31/3118419/3118419_1200x.jpeg?rev=2
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/60597356_2320632547958325_3498064864738279424_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_oc=AQlzowYDze2TXYGGHUICScMXKsOSGI6psThrhg8mzfiyire7_vCYg8x2t8fWcu7_rTU&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=7c6d0e857c679eb74463187e0b81bcd7&oe=5DA9D860
https://live.staticflickr.com/5678/30495613506_6447da576c_b.jpg
https://glob.zoznam.sk/wp-content/uploads/2019/07/pa_OR_8380-1170x780.jpg

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0