Komentáre a názory 11. júl 2019

Hlina a pakty s progresívcami

Fero Múčka
Fero Múčka
V čase, keď by mal predseda KDH mobilizovať hodnotových voličov, dáva džentlmenské sľuby stranám, ktoré jeho voličov neznášajú.
V čase, keď by mal predseda KDH mobilizovať hodnotových voličov, dáva džentlmenské sľuby stranám, ktoré jeho voličov neznášajú.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Fero Múčka

Hlina a pakty s progresívcami
Michal Truban, Miroslav Beblavý a Alojz Hlina po podpise dohody o spolupráci počas spoločnej tlačovej konferencie v Bratislave 10. júla 2019. FOTO TASR – Jaroslav Novák.

Odkaz od redakcie POSTOJA: Potrebujeme vás!

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. 

Ďakujeme!

 

Predstavitelia strán koalície Progresívne Slovensko – Spolu a predseda KDH uzatvorili dohodu o predvolebnej spolupráci. Hlavným bodom je dohoda o vzájomnom neútočení v predvolebnej kampani. 

Strany sa do spojenectva pustili z pochopiteľných dôvodov. Veria, že demonštrácia spojenectva trochu oslabí hlavný kampaňový argument Smeru, že v opozícii nemá alternatívu, pretože odlišné útvary spolu nebudú schopné fungovať. 

Ďalšou motiváciou je postup proti Kiskovej strane, s ktorou majú všetci traja problém a chcú pri nej pôsobiť ako tí, čo sa reálne spájajú.

Toto všetko však nevyváži pocit, že celé to paktovanie je veľmi bizarné. 


KDH a HDP

Sú aj iné dôležité veci, ako sú hodnotové spory, napríklad diaľnice či ekonomika, ponúkol predseda Alojz Hlina svojim voličom argument, prečo by mali prijať takéto predvolebné spojenectvo. 

Toto však voliči tejto strany dobre vedia. KDH bolo vždy stranou, ktorej voliči akceptovali stranícku podporu praktických a väčšinou nepopulárnych reforiem. Aj preto si KDH svojich voličov nikdy nemuselo kupovať tým, že by spochybňovalo napríklad význam zdravých verejných financií, čo je dnes už politická norma.

Dobre sa mu darilo aj v iných „praktických“ témach, napríklad v otázkach justície či bezpečnosti bolo dokonca dlhodobo lídrom a v troch vládach po mečiarizme, v ktorých sa venovalo týmto témam, si udržalo kredit.

Nič z toho však nebolo tou naj top prioritou pre voličov hnutia. Ich lojalita a takmer tridsaťročná podpora pre stranu bola založená na niečom inom.

Existuje len jeden výrazný sociodemografický parameter, ktorý výrazne odlišuje voličov KDH od voličov akejkoľvek inej strany.

Ide o hodnotový parameter „považujem sa za hlboko veriaceho“, ako ho merajú prieskumné agentúry. V tomto parametri prakticky niet významnejšieho rozdielu medzi stranami SaS, progresívcami, kotlebovcami či Smerom a SNS. V žiadnej z týchto strán nedosahuje tento parameter vyššiu hodnotu ako 15 percent, ide teda vždy o výraznú menšinu medzi voličmi.

No pri KDH ide o polovičný podiel. 

Rovnaký rozdiel sa ukáže aj pri porovnaní KDH s inými stranami v kategórii intenzívneho praktizovania viery. Pri ostatných stranách, od Smeru cez kotlebovcov či liberálov je parameter návštev bohoslužieb častejšie ako v (obligátnu) nedeľu ohraničený desatinou. Len KDH má tento podiel voličov, ktorí chodia na bohoslužby, aj keď „nemusia“,  násobne vyšší, nad úrovňou 40 percent.

Iné „nehodnotové“ kritériá sú pre voličov KDH menej dôležité. Rozhodne dnes nie sú nijako zvlášť viazaní na svojho predsedu. Podľa Focusu je Alojz Hlina najmenej populárnym predsedom medzi vlastnými voličmi na celej politickej scéne.

Jediná vec, na ktorej voličom KDH záleží, je hodnotová kompatibilita ich strany s ich hodnotovým nastavením. 

Okrem toho im totiž KDH toho veľa neponúka. Ani charizmatickejšieho lídra, ani extra odbornosť, ani populárnejšie riešenie, ako núkajú iné strany. Viac diaľnic, viac HDP a menej korupcie – to všetko je agenda, ktorú voliči KDH podporujú. Ale zároveň je to agenda, ku ktorej sa dnes hlásia všetky opozičné strany a často kompetentnejšie.

Fyziku neoklameš

Aj Alojz Hlina tejto „fyzike“ (jeho pojem) dobre rozumie. Pred časom to zhrnul takto: „Keď začne byť liberalizmu príliš veľa, tak aj časť stredových si povie, že na vyváženie tu chce kresťanskú demokraciu. Dnešná situácia otvára dvere aj pre ľudí, ktorí by pred časom KDH nevolili. Dnes ale cítia, že silný nástup liberalizmu bude problém.“

Toto zhrnul presne. Prvou motiváciou voličov KDH nie sú diaľnice, ale obhajoba ich hodnôt vo verejnom priestore. 

Rečami o tom, že ekonomika a diaľnice sú dôležitejšie ako hodnotové súboje, si Alojz Hlina rozhodne nepomôže, pretože na stavbu diaľnic a spravovanie ekonomiky majú voliči oveľa lepší výber, ako je KDH.Zdieľať

Na tejto úrovni sú azda navyhranenejším ideologickým oponentom kresťanskej demokracie práve PS – Spolu. A to nie len podľa nejakej teoretickej politologickej tabuľky. Nikto z celého politického spektra sa tak opovržlivo a nenávistne nevyjadruje voči konzervatívcom a kresťanom ako práve ľudia z projektu PS – Spolu. A nik nemá v týchto témach tak ostro vyhranený názor ako voliči tohto zoskupenia.

To neznamená, že KDH by nemohlo byť vo vláde s takouto stranou, ak by spoločný program neznásilňoval tieto hodnoty. Podobne to neznamená, že by KDH nemohlo spolu s PS – Spolu už dnes otvorene hovoriť, že Smer-SD je preň definitívne neprijateľný koaličný partner. A prípadne takéto stanovisko dať aj na spoločný papier.

Dohoda o neútočení je však najčudnejší variant spoločnej dohody. Predvolebný súboj má byť o konfrontácii ideí, odhaľovaní vlastných aj cudzích postojov a názorov pred voličmi. A aj poukazovaním na to, v čom je podľa tej-ktorej strany problém u politických konkurentov.

Určite sa to dá robiť kultivovane, na úrovni a tak, aby to nezabilo možnú spoluprácu v otázkach, kde sa spoločné záujmy prekrývajú.

No hlavnou výzvou pre KDH je dnes vyriešiť otázku, ako pod sebou zjednotiť čo najväčší počet hodnotovo kompatibilných voličov. Tu zatiaľ KDH nedosiahlo zaujímavejšie pohyby.

Rečami o tom, že ekonomika a diaľnice sú dôležitejšie ako hodnotové súboje, si Alojz Hlina rozhodne nepomôže, pretože na stavbu diaľnic a spravovanie ekonomiky majú voliči oveľa lepší výber, ako je KDH. A predvolebným záväzkom predsedu, že si bude dávať pozor na jazyk, len aby sa nedajbože nedotkol ľudí, ktorí jeho voličov aj tak neznášajú, podrýva aj ten zvyšok, prečo ešte voliči KDH pri strane stoja.

Akou sumou podporíte POSTOJ vy?

Veľká časť našich čitateľov nás pravidelne podporuje. Pridajte sa k nim a pomôžte tvoriť POSTOJ. Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0