Aktuálne 11. júl 2019

Priemysel opäť spomalil tempo rastu

TASR
TASR
Medzimesačne priemysel rástol, ale iba mierne.
Medzimesačne priemysel rástol, ale iba mierne.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Priemysel opäť spomalil tempo rastu
Závod Volkswagenu v Bratislave. FOTO TASR - Marko Erd

Medziročný rast slovenského priemyslu sa v máji opäť spomalil na 4,7 % z aprílových 6,7 %. K slabšej produkcii prispel najmä petrochemický priemysel, ktorý v porovnaní s minulým rokom klesol takmer o dve tretiny.

Darí sa, naopak, výrobe elektrických zariadení, no žiadnemu ďalšiemu odvetviu sa už nepodarilo medziročne zrýchliť svoju výrobu.

Vyplýva to zo stredajšieho rýchleho komentára analytikov úseku meny, štatistiky a výskumu Národnej banky Slovenska. 

"Podľa očakávaní produkcia výrazne klesla z dôvodu odstávok v petrochemickom priemysle. Taktiež sa znížil príspevok automobilového priemyslu k celkovému rastu," uviedli analytici. Výnimkou bola výroba áut s hybridným a elektrickým pohonom. Medzimesačne priemysel rástol, ale iba mierne. Produkcia za apríl a máj je v porovnaní s priemerom prvého štvrťroka vyššia o 0,7 %.

V posledných rokoch vidieť nižší dopyt po autách s dieselovým motorom, ktoré nahrádzajú autá s benzínovým motorom a postupne čoraz viac aj autá s alternatívnym pohonom. "Do roku 2018 predstavovala výroba áut s takýmto pohonom iba jedno percento vývozu automobilov. Zásadná zmena nastala v prvom štvrťroku tohto roka, keď začal vývoz automobilov s alternatívnym pohonom dosahovať približne desatinu z celkového vývozu áut," uviedol ÚMS.

Pomerne prudký skok korešponduje so začiatkom výroby dvoch SUV modelov v hybridnej a plug-in hybridnej verzii. Okrem toho by mali v tomto roku pribudnúť v portfóliu áut vyrábaných na Slovensku ešte ďalšie verzie či už s elektrickým, alebo hybridným motorom.

Pomerne dobré čísla vykázala podľa analytikov stavebná produkcia, ktorá v máji zaznamenala najvyšší rast v tomto roku, a to o 1,6 %. "Pomerne dynamicky rástla stavebná produkcia v zahraničí, v rámci tuzemska sa v porovnaní s minulým rokom zvýšila nová výstavba. Stavebné práce súvisiace s výstavbou infraštruktúry zostávajú od novembra minulého roka naďalej pomerne nízke," zhodnotili analytici.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0