Spoločnosť 08. júl 2019

Novodobá čínska kliatba: možno nadíde bezdetná doba

William Huang
Politika jedného dieťaťa úplne skazila sny mladých ľudí.
Politika jedného dieťaťa úplne skazila sny mladých ľudí.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

William Huang

Novodobá čínska kliatba: možno nadíde bezdetná doba
Ilustračné foto: pexels.com

Odkaz od redakcie POSTOJA: Potrebujeme vás!

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. 

Ďakujeme!

 

Keď sa namiesto notoricky známej politiky jedného dieťaťa zaviedla politika dvoch detí, malo dôjsť k novému „baby-boomu“. Demografický úpadok Číny sa však ešte zrýchlil. Pôrodnosť v roku 2018 prudko klesla. V roku 2017 sa narodilo 17,23 milióna detí, no v roku 2018 ich bolo už iba 15,23 milióna, čo bola najnižšia úroveň od 60. rokov 20. storočia, keď došlo k ľuďmi vyvolaným hladomorom.

Jedným z dôvodov tohto poklesu – okrem tých zrejmých, ako sú obmedzenia pôrodnosti a vysoké náklady na výchovu detí – je to, že čínska mládež vďaka desaťročiam intenzívneho vymývania mozgov politikou jedného dieťaťa je očividne nepriateľská k myšlienke mať deti. Často sa tento faktor prehliada.

V roku 2017 sa v Číne narodilo 17,23 milióna detí, o rok neskôr ich bolo už iba 15,23 milióna. Ide o najnižšiu úroveň od 60. rokov 20. storočia, keď došlo k ľuďmi vyvolaným hladomorom.Zdieľať

Keď sa prihlásite na čínsky ekvivalent twitteru Sina Weibo alebo do populárnej aplikácie WeChat, získate prístup k realistickým a priamym diskusiám mladých ľudí o čínskych demografických otázkach a politike dvoch detí.

Prekvapí vás, že väčšinou sa vyjadruje averzia k vstupu do manželstva a vôbec k myšlienke mať deti.

„Fanatik“ je populárnou urážkou ľudí, ktorí vôbec chcú mať deti

Jeden výpovedný príklad sa ukázal, keď mladý pár s pôvodom na vidieku hovoril o svojom bežnom živote s dvoma deťmi v skromnom príbytku v megapolise Šen-čen. Svoj život opísali na populárnej čínskej webovej stránke.

Vyvalilo sa na nich množstvo nepriateľských komentárov. Väčšina z nich tvrdila, že tí rodičia majú dve deti, pretože sú nevzdelaní, sú pre štát bremenom a sú 繁殖狂 (fanatici). To posledné je na čínskom internete populárnou urážkou cieliacou na každého s dvomi a viac deťmi – či na každého, kto vôbec chce mať deti.

Mnohí sú presvedčení o tom, že nemať dieťa je skutkom vzdoru chrániacim ich potenciálne potomstvo pred tým, aby ho vláda použila ako svojich otrokov.Zdieľať

Mnohí netizens („internetoví občania“) sú presvedčení aj o tom, že nemať dieťa je skutkom vzdoru chrániacim ich potenciálne potomstvo pred tým, aby bolo použité ako 韭菜 (pór). Ide o populárny slangový výraz v čínskych online diskusiách. Hovorí o tom, že bežní občania sú obrábaní ako nástroje a ekonomickí otroci a dajú sa ľahko nakrájať do tvaru a podoby, akú z nich chcú vláda a veľký kapitál – ako pór.

Ďalším príkladom je odpor „internetových občanov“ k zrušeniu politiky jedného dieťaťa zo strany štátu. Mnohí z tých, ktorí vyrástli ako jedináčikovia, kritizovali zmenu politiky, keď k nej došlo v roku 2015, a mnohí to naďalej pokladajú za vládnu chybu.

Jeden z propagačných plagátov čínskej politiky jedného dieťaťa. Foto: allgirlsallowed.org

Ďalšie tehotenstvo ako sebectvo rodičov

Ide o vzácny prejav vzdoru voči vládnej politike, aj keď bizarný. Mnohí mladí čínski jedináčikovia, hlavne dospievajúci, nemajú radi predstavu, že ich rodičia by mohli požívať výhody z novej politiky ďalšieho dieťaťa. Existuje množstvo správ v médiách a diskusií na online fórach s komentármi od teenagerov, ktorí chcú svojich rodičov odradiť od toho, aby mali ďalšie dieťa. Vyhrážajú sa, že spáchajú samovraždu alebo že utečú z domu. Dokonca existujú podrobné návody na to, ako pridať do jedla alebo nápojov rodičov abortívny materiál, aby sa tým spôsobil potrat ich potenciálnych súrodencov.

Na webovej stránke Zhihu, ktorá je čínskou obdobou Quory, zverejňujú teenageri otázky, ako sa vyrovnať s ich matkou v strednom veku, ktorá po zavedení politiky dvoch detí opäť otehotnela. Medzi časté odpovede patrí: „她要生二胎不更加是一种赤裸裸的自私吗?“ (Nie je od nej čisté sebectvo mať druhé dieťa?) a „你们退休之后别指望我能养着第二个孩子“ (Nemyslite si, že pomôžem s výchovou druhého dieťaťa, keď vy – rodičia – pôjdete do dôchodku.)

Mnohí mladí čínski jedináčikovia chcú svojich rodičov odradiť od toho, aby mali ďalšie dieťa. Vyhrážajú sa, že spáchajú samovraždu alebo že utečú z domu.Zdieľať

Ešte extrémnejšie prejavy odporu možno nájsť na populárnom fóre Baidu Tieba. Nahnevaní mladí „internetoví občania“ tu píšu: „繁殖能力强的都是低等生物,比如蟑螂,老鼠之类的“ (Tí, čo majú viac potomkov, sú obyčajne podradné stvorenia ako šváby a potkany). Ďalšie komentáre tohto typu nájdete v každom kúte čínskeho internetu.

Propaganda stvorila „malých cisárov“

Dôvodov pre takéto nepriateľstvo je veľa. Hlavným je ten, že počas desaťročí prísneho zavádzania čínskych obmedzení pôrodnosti celá generácia jedináčikov – „malých cisárov“ – dospela a dominuje v dnešnej spoločenskej online diskusii.

Mnohí veria tomu, že za lásku a oddanosť ich rodičov bola zodpovedná politika jedného dieťaťa. A hoci na Západe sa výsledná rodová nerovnováha medzi narodenými opisuje ako „genderocída“, dcéry-jedináčikovia to vidia inak. Z ich uhla pohľadu sa rodová vyváženosť astronomicky zlepšila. Obrat v čínskej populačnej politike považujú „malí cisári“ za zradu.

Ďalším dôvodom je to, že väčšina Číňanov je pri téme populačnej krízy ovplyvnená propagandou. Študenti v triedach, učebniciach a v médiách sa po desaťročia učili, že obrovská populácia Číny je pre svet záťažou, tikajúcou časovanou bombou a národnou hanbou.

Podľa diskusií v online aj offline priestore sú mnohí presvedčení, že ak sa počet obyvateľov Číny zmenší, HDP na jednotlivca sa zvýši, výrazne sa zníži preťaženie a Čína sa stane rozvinutou krajnou. Kolaps obyvateľstva urobí Čínu veľkou. Až do nedávnych dní to v skutočnosti bol viac-menej oficiálny postoj vlády.

Toxické dedičstvo bude ešte dlho žiť

Od roku 2016 však vláda svoju pozíciu v tichosti zmenila smerom k pro-natálnemu prístupu k obyvateľstvu. V súčasnosti už médiá trvajú na tom, že populácia s počtom 1,4 miliardy ľudí je veľkou výhodou, ktorá je základom čínskeho ekonomického vzostupu. Inými slovami: ľudia sa stali aktívami, nie pasívami.

Predstava, že sa táto politika rýchlo ujme, je však príliš vzdialená realite.

Je iróniou, že minulá propaganda bola taká úspešná, že väčšina Číňanov pevne verí v starú oficiálnu líniu a tú novú považuje za úplný nezmysel. Politiku dvoch detí mnohí otvorene spochybňujú. Mladí ľudia desia vládu, keď ako roboty opakujú staré slogany plánovania rodiny a aktívne odmietajú mať deti.

Čína nepovažuje život za niečo posvätné. Konfucianizmus bol odmietnutý a duchovná prázdnota sa vyplnila materializmom, hedonizmom a sebectvom.Zdieľať

Najvážnejším dôvodom je to, že Čína nepovažuje život za niečo posvätné. V hlboko sekulárnej a ateistickej spoločnosti nie je veľa kyslíka pre pro-life hnutia západného štýlu. Konfucianizmus, ktorý považoval plodenie a výchovu detí za jednu z najšľachetnejších povinností a životných úspechov, bol odmietnutý.

Výsledná duchovná prázdnota sa vyplnila materializmom, hedonizmom a sebectvom. Mnohí Číňania už viac neveria v posmrtný život alebo v úctu k svojim predkom. Cítia iba malú lojalitu k svojim rozsiahlym klanom a rodinám, čo sú faktory, ktoré po tisícročia udržiavali stabilitu.

Tento kolaps tradičných rodinných hodnôt spolu s obsedantnou, takmer poverčivou vierou v skrachované maltuziánstvo (populačná teória, podľa ktorej je prirodzený rast obyvateľstva ekonomicky neudržateľný, a preto ho treba rôznymi metódami brzdiť, pozn. prekl.) vytvorili generáciu, ktorá je extrémne nepriateľská k výchove detí a potomstvo považuje za nadmernú záťaž.

Toto toxické dedičstvo bude žiť ešte dlho po zrušení politiky jedného dieťaťa. Právne obmedzenia miznú, no ich stopa v mysliach ľudí pretrvá dlhý čas. Čínska demografická kríza má hlboké korene a zatiaľ nepriniesla svoje najtrpkejšie ovocie.

William Huang
Autor je ako jediný syn svojich rodičov produktom politiky jedného dieťaťa. Narodil sa a vyrástol v Číne, počas štúdia v zahraničí si uvedomil, aké veľké škody napáchala politika jedného dieťaťa. Dnes pracuje na výskume čínskej a východoázijskej demografickej krízy.

Pôvodný text: A modern Chinese curse: may you live in child-free times. Uverejnené v spolupráci s Mercatornet.com, preložil L. Obšitník.

Akou sumou podporíte POSTOJ vy?

Veľká časť našich čitateľov nás pravidelne podporuje. Pridajte sa k nim a pomôžte tvoriť POSTOJ. Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0