Svet kresťanstva 05. júl 2019

Tisícky veriacich sa zišli v Nitre na Cyrilo-metodskej púti

TASR
TASR
Biskup Rábek varoval v kázni pred morálnymi epidémiami.
Biskup Rábek varoval v kázni pred morálnymi epidémiami.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Tisícky veriacich sa zišli v Nitre na Cyrilo-metodskej púti
Tisícky veriacich sa 5. júla 2019 v Nitre zišli na národnej Cyrilometodskej púti. Foto - TASR/Henrich Mišovič

Slávnostnú svätú omšu na Svätoplukovom námestí celebroval ordinár Ordinariátu Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov Slovenskej republiky Mons. František Rábek.

V úvode omše povedal, že práve v tomto roku si pripomíname okrúhle 1150. výročie smrti sv. Cyrila a zároveň rovnaké výročia ustanovenia sv. Metoda za arcibiskupa pre Panóniu a Veľkú Moravu a kňazského svätenia sv. Gorazda.

Podľa Rábeka ťažíme z cyrilo-metodského dedičstva dodnes.

„Z toho horizontu 1150 rokov môžeme po tých všetkých historických skúsenostiach povedať, že cyrilo-metodské dedičstvo je chrbtovou kosťou nášho národa, našej vlasti, pomocou ktorej dokážeme čeliť všetkému, čím sa v živote stretneme. Obsah tohto cyrilo-metodského dedičstva, úprimná viera v Ježiša Krista, v jeho pravdu, v jeho lásku sa stalo a je akýmsi srdcom, ktoré rozohrieva náš rozum aj našu vôľu,“ zdôraznil Rábek.


Slávnostnú svätú omšu na poľnom oltári na Svätoplukovom námestí celebroval ordinár Ordinátu Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov František Rábek. Foto - TASR/Henrich Mišovič

Vo svojej kázni zároveň varoval pred nebezpečenstvom v podobe duchovných a morálnych epidémií.

„Šíria sa ako vírusy, dostávajú sa k ľuďom v podobe prísľubov blahobytu, užívania si a vedú ich k tomu, že si myslia, že v mene dosiahnutia takýchto krásnych ideálov je všetko dovolené a všetko možné,“ povedal Rábek. Ako príklad duchovných epidémií uviedol nacizmus a komunizmus.

Podľa jeho slov však ľudí ohrozujú aj dnes. „Dostávajú sa k nám tieto vírusy v sladkom obale polopravdy a my si ich osvojujeme. Typické pre tieto epidémie je, že sú spojené s odporom k viere v Boha,“ pripomenul Rábek.

V súčasnosti sa podľa jeho slov prejavujú v podobe zabíjania nenarodených detí, či klimatickými zmenami, ktoré sú dôsledkom ziskuchtivosti a chamtivosti bez ohľadu na prírodu a ľudí.

„Život bez Boha nás privádza na dno. Zoči-voči moderným morálno-duchovným epidémiám treba žiť podľa božej pravdy, ktorú nám priniesli naši vierozvestcovia,“ skonštatoval Rábek.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0