Blog 19. jún 2019

Tak ľahkovážne sme zvolili prezidentku, dáme znova šancu Kiskovi?

PhDr. Mária Benová
PhDr. Mária Benová
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

PhDr. Mária Benová

"Podľa ovocia ich poznáte". Prečo niektorí politici tak ľahko získavajú dôveru občanov? Prirodzené je, že dôvera sa získava až na základe skúseností a skutkov, je overená časom. Rozmýšľam, keď dnes mnohí ďakujú p. Kiskovi, aké bolo jeho "ovocie"? Prečo má jeho novovznikajúca strana takú odozvu, že by sa dostala podľa prieskumu do parlamentu? To, že ju rozbiehal ešte počas prezidentovania a tým zdehonestoval tento úrad radšej ani neriešim, veď voľakedy hovoril aj to, že žiadnu stranu nezaloží. Ale čím si počas svojho úradovania získal tú dôveru? Je to o tom, že bol viac menej nevýrazný prezident? Neoslnil ani zahraničnou politikou, ani svojim rečovým prejavom, ani pracovitosťou, charizmu tiež nemá...tak čím to je? A čo jeho medializované kauzy, ktoré všetci poznáme, tie nám nevadia? Toto "ovocie" sme ochotní prehliadnuť?

A pri novozvolenej pani prezidentke je to podobné. Naozaj musíme mať opäť prezidenta, ktorý bude hovoriť to, čo mu druhí napíšu? Naozaj budeme mať opäť prezidenta, ktorý sa až v prezidentskom paláci začne zoznamovať s "veľkou" politikou? Čím si tak ľahko získala dôveru?

Úvodný prejav novej pani prezidentky bol hodnotený vcelku pozitívne. Mňa by ale zaujímalo, či ho písala ona alebo niekto iný. Už pred vymenovaním do funkcie som zachytila vyjadrenie p. prezidentky, že máme dodržať 2% HDP na zbrojenie. Ihneď po inaugurácií sa vyjadrila za zachovanie protiruských sankcií a väčšiu integráciu v rámci EU, teda oslabovanie pôvodných štátov. Za 3 mesiace kampane sa úplne neznámy človek dostal do prezidentského paláca a už o pár dní po zvolení, sa tento „človek odnikiaľ“ (toto nemyslím posmešne, to je reálne hodnotenie stavu) vyjadruje k tak závažným témam. Za pár dní sa z p. Čaputovej stala expertka na armádne výdavky, na Rusko a EÚ? A tak, aj vzhľadom na astronomickú sumu vynaloženú na jej kampaň, ktorú si neplatila sama, sa pýtam, kto jej hovorí, čo má hovoriť?

Moja ďaľšia otázka je, ako je možné, že k zvoleniu „človeka odnikiaľ“ vôbec dôjde. 

Prikláňam sa k názoru, že nám chýba elementárna kritickosť v myslení. Že si informácie neoverujeme, že sa nezaujímame o podstatu vecí, že veríme všetkému, čo vidíme/počujeme (veď, keď je to v správach, musí to byť pravda). Kriticky neoverujeme zdroje informácií. Dnes nie je problém zistiť, ktoré médium je konzervatívne, ktoré je liberálne, ktoré je prozápadné, ktoré pronárodné a pod. Taktiež, z akých zdrojov je financované - to napovie asi najviac. Áno, treba celkom slušne poštudovať, ak sa dá, aj zahraničné médiá. Často hodíme hlas len tak, narýchlo a možno aj emotívne a neuvedomujeme si, aký to môže mať dopad. Všetko sme ochotní prehliadnuť kvôli milému úsmevu a pohotovej rétorike.

Špeciálna kategória sú mladí voliči (p. Čaputová ich mala najviac). Sú to voliči, ktorí veľmi dobre reagujú na heslá typu slušný, korupcia, proti zlu, spravodlivosť, právo, reagujú veľmi dobre na ideály (čo je isto dobre, lebo mladí nimi majú žiť). Na druhej strane solídny marketingový poradca túto ich „podstatu“ vie poľahky zneužiť.

Potom sú tu naši rodičia, ktorí ešte pamätajú komunizmus, majú stále v sebe to, že niekto za nich ich problém vyrieši. Volia teda toho, kto im najviac nasľubuje. A potom zostávame my, stredná generácia, pracujúca, naháňajúca sa, vystresovaná z potreby splácať hypotéky, autá, v neustálom časovom deficite. A z tohoto spôsobu žitia možno vychádza aj naša nechuť venovať  čas ešte aj takým záležitostiam ako prečítanie si viacerých denníkov, webov, politických komentárov... stačia nám len televízne správy o 19.00.

Preto tí, ktorí sa viac zaujímame o politické dianie, robme osvetu, veďme sa vzájomne k hľadaniu pravdy, buďme kritickí a ostražití. Vysvetľujme, rozprávajme. Držme sa overených hodnôt našich predkov, držme sa evanjelia, nenechajme sa klamať, nenechajme sa manipulovať, nenechajme si zobrať pravdu. Lebo doba je zložitá, možno ešte zákernejšia ako za komunizmu. Vystihuje ju výrok jedného priateľa františkána: „hmlu ťažšie presvetlíš ako tmu“. Tak buďme ostražití!

PhDr. Mária Benová

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0