Aktuálne 17. jún 2019

Irán o desať dní prekročí limit pre zásoby uránu

TASR
TASR
Irán už v máji oficiálne pozastavil plnenie niektorých záväzkov vyplývajúcich z dohody o svojom jadrovom programe.
Irán už v máji oficiálne pozastavil plnenie niektorých záväzkov vyplývajúcich z dohody o svojom jadrovom programe.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Irán o desať dní prekročí limit pre zásoby uránu
Ilustračné foto: TASR/AP

Irán prekročí o desať dní limit pre zásoby uránu, ktorý stanovila medzinárodná dohoda o iránskom jadrovom programe z roku 2015.

Informoval o tom v pondelok hovorca Iránskej organizácie pre atómovú energiu Behrúz Kamálvandí.

Na tlačovej konferencii v zariadení na výrobu ťažkej vody v Aráku podľa agentúry AP konštatoval, že jeho krajina už štvornásobne zvýšila svoju produkciu nízkoobohateného uránu.

Uviedol tiež, že Teherán zvýši úroveň obohacovania uránu tak, aby vyhovovala "potrebám krajiny". Zvýšiť sa môže na akúkoľvek úroveň z 3,67 percenta, čo je limit podľa medzinárodnej jadrovej dohody, dodal na tlačovej konferencii vysielanej iránskou štátnou televíziou.

Podľa Kamálvandího potrebuje Irán zvýšiť obohacovanie uránu na päť percent pre svoju jadrovú elektráreň v Búšehri a na 20 percent pre výskumný reaktor v Teheráne. Na výrobu jadrových zbraní musí byť urán obohatený približne na 90 percent, pripomína AP.

Irán už v máji 2019 oficiálne pozastavil plnenie niektorých záväzkov vyplývajúcich z dohody o svojom jadrovom programe, ktorú uzavrel so svetovými veľmocami. 

Medzinárodná dohoda zaväzuje Teherán k výraznému obmedzeniu jeho jadrových kapacít výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií.

Americký prezident Donald Trump však od dohody odstúpil už v máji 2018 a následne obnovil sankcie na Irán vrátane embarga na dovoz ropy. Začiatkom mája 2019 USA sankcie voči Iránu ešte sprísnili, keď zrušili všetky dovtedy platné výnimky zo zákazu dovozu iránskej ropy. Napätie medzi oboma krajinami sa odvtedy stupňuje.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0